Holde katten unna bord og vinduskarmer
Holde katten unna bord og vinduskarmer Bilde: Getty Images

Hold katten unna bordet og vinduskarmen

Som katteeier har du helt sikkert irritert deg over potemerker på uønskede steder. Her er 8 tips til hvordan du løser problemet - uten å skade katten din.

Selv om vi elsker våre små firbeinte venner kan deres vaner og adferd være til irritasjon, særlig hvis du hopper opp å kjøkkenbordet, vinduskarmen eller andre "forbudte" steder.

Her er 8 tiltak du kan gjøre for å holde Pus unna "forbudte" overflater:

1. Aluminiumsfolie på kjøkkenbordet

Ved første øyekast vil nok katten din synes at aluminiumsfolie er spennende, men den vil raskt endre mening. Når kattens tråkker på aluminiumsfolie vil den synes det er fremmed og merkelig - den vil heller ikke like lyden. Aluminiumsfolie på bordet er derfor en god metode for å holde katten unna kjøkkenbordet eller kjøkkenbenken. 

2. Teip

Bruk av teip og dobbeltsidig teip er et gammel husmortriks som har virket i mange år. Er du lei av at katten ferdes over diverse overflater, kan du bruke teip. Fest teipen med den klebrige siden opp, der hvor katten vanligvis hopper opp. Meningen er at teipen skal virke klebende på katten poter, noe som katten vil synes er irriterende.

3. Sandpapir 

Med sanpapir kan du skape en uattraktiv overflate som vil hindre at katten hopper opp i vinduskarmen eller opp på bord eller kjøkkenbenk. Sandpapir har en overflate som ikke katten din liker. Legg ut remser av sandpapir der katten din hopper opp eller ligger, og la det ligge over en lengere periode. Katten vil da finne seg et annet tilholdssted.

4. Rull ned gardinene

Katter trives godt i vinduet de får god utsikt til omgivelsene inne og ute. Hvis du trekker ned gardinene fjerner du nytelsesaspektet for katten og den vil finne seg en annen plass. Dette er likevel en kortsiktig løsning. 

5. Spre lukt

Katter har langt bedre luktesans enn meg og deg. Noen dufter er så sterke og kraftige at katten vil unngå dem. Derfor kan du enkelt holde katten borte fra bord, benker og vinduskamer ved å spre dufter. Katter liker ikke luften av peppermynte, sort pepper, citrus, eucalyptus, kanel, rosmarin, eddik eller lavendel. 

6. Finn et nytt yndlingssted til katten

Noen ganger vil det fungere å lede kattens oppmerksomhet over på noe annet. Du bør få kattens oppmerksomhet bort fra kjøkkenbord og vinduskarmer ved å gjøre andre kriker og kroker i huset mer attraktive. Du kan for eksempel lage en liten hule med puter og tepper til katten.

7. Sklisikkert underlag

Som oftest brukes sklisikre underlag i kjøkkenskuffer eller under tepper, men de kan også brukes hvis du har en katt i huset. Legg sklisikre underlag på kjøkkenbordet eller i vinduskarmen med underlagets klebrige side opp. 

8. Ta bort duker og tepper

Katter har ofte en forkjærlighet for det som er mykt og godt å ligge på. Dette kan være duken kjøkkenbordet, teppet i vinduskarmen eller de rene håndklærne du ikke har lagt i skapet. Fjerner du disse tingene vil det bli mindre attaktivt for katten å legge seg der. 

Har du flere tips? Del dem i kommentarfeltet!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

11. februar 2016
Mer om Katt

Slik bygger du et kattehotell

Har du mange katter hjemme? Da kan du bygge et enkelt og genialt hotell til dem.

10 katteleker du lett kan lage selv

Du trenger ikke kjøpe dyre katteleker for å gjøre katten din glad! Vi gir deg 10 tips til katteleker du kan lage selv.

Så mange menneskeår er katten din

Lurer du på hvor gammel katten din egentlig er, det vil si hvor mange år er katten i menneskerår? Slik regner du ut alderen på katten din.

12 ting du ikke vet om katter

Katter er selvstendige dyr, og selv om vi er sammen med dem til daglig er det mye mystikk rundt dem. 

Kan hund og katt bli  venner?

Er det mulig å få hund og katt til å bli gode venner? Ja, er mulig å få hund og katt til å trives i samme hus. Her får du tips til hvordan du introduser...

12 fantastiske bilder av den vakre Maine Coon-katten

Du vil elske disse fantastiske bildene av Maine Coon!

Slik beskytter du katten mot flått, spolorm og lungeorm

Her får du vite hvordan og hvorfor du må beskytte katten din mot flått, lungeorm og spolorm.

10 ting du alltid har lurt på om katter

Hvorfor lander katten alltid på beina? Hvorfor er katten livredd agurker? Og hvorfor velter katten ting? Det og mye annet får du svaret på her!

Hvorfor maler katter?

Når du koser med katten din, begynner den ofte å male. Men hvorfor maler egentlig katten - og hvordan maler den?

Derfor bør du gå tur med katten

Det er ikke så mange som gjør det, men det er faktisk en god ide å gå tur med innekatten. Og katten, den vil garantert sette pris på det!

Video: Katter og  juletrær

Glem "3 nøtter til Askepott". Dette er julens viktigste video.

Lag et telt til katten din av en gammel T-skjorte

Katter elsker små gjemmesteder hvor de kan legge seg på lur eller slappe av. Vi viser deg hvordan du kan lage en liten hule til katten din.

12 måter å dekorere hjemme med bilder av katten din

Hvem får nok av katter? Eller sin egen katt?? Vi har funnet frem til 12 spenstige måter du kan friske opp hjemme med bilder av katten din.

Har du kjæledyr kan du ikke leve uten eddik

Eddik er et vidundermiddel når det kommer til miljøvennlig rengjøring, men er også svært nyttig om du har husdyr.