Bilde: iStockphoto

Slik får hunden og katten et godt nyttår

Fyrverkeri og høye lyder er en uunngåelig del av nyttårsaften. For hunder og katter kan det være en tøff natt der de kan bli redde på grunn av de bråkete festlighetene. Men du kan gjøre mye slik at de ikke får en dårlig opplevelse. 

Gjør hunden sliten på dagen 

Selv om mange dyr har en tendens til å være redde og nervøse på nyttårsaften, kan de fortsatt få en god kveld, hvis du gjør en liten innsats på selve nyttårsdagen. 

“Det handler om å gjøre hunden sliten og fornøyd før kvelden for alvor går i gang. Du kan gå en lang tur på morgenen. Gi hunden også noen utfordringer. Gjem for eksempel en godbit på turen, som den skal prøve å finne ved hjelp av sansene. Mye aktivitet på selve dagen gjør hunden sliten og mer avslappet før kvelden, sier Jens Jokumsen, prosjektleder for familiedyr, Dyrenes Beskyttelse. 

Hvordan du oppfører deg betyr mye 

Når fyrverkeriet og bråket starter, handler det om å ikke løpe bort til hunden din og trøste den. Vær heller glad og snakk muntert til hundene din, som om bråket fra fyrverkeriet er en helt naturlig bakgrunnsstøy. Hunden din ser på deg som leder, og hvis lederen virker nervøs føler hunden seg bekreftet i at det er noe å frykte. 

Katten kan godt gjemme seg 

Hvis katten din bruker katteluke, bør du sørge for at katten er er hjemme og lukke luken på nyttårsaften slik at katten ikke løper ut eller går seg vill. Sørg for at katten har tilgang på en kattekasse med kattesand som den kan bruke hvis den skal gjøre fra seg. 

“Hvis katten din gjemmer seg i et mørkt skap eller under sengen, skal du bare la den ligge der. Den blir ikke mer trygg hvis du drar den ut fra gjemmestedet sitt. Dette gjelder også for hunder, sier Jokumsen. 

9 tips til nyttår med hund og katt 

1. Sørg for at hunden din er aktiv på dagen 

I oppgjøret til nyttårsaften og på selve dagen er det viktig at hunden blir aktivert. Gå tur eller gi hunden små oppgaver - for eksempel i form av søkeoppgaver, slik at den blir mentalt sliten. Dette trikset kan også brukes på katten - lek med den på selve dagen, og gjør den sliten til kvelden. Gi også dyret mat i god tid før fyrverkeriet starter. En sliten og mett hund eller katt slapper bedre av.

2. Ikke ta med hunden ut 

Når fyrverkeriet begynner, bør du holde hunden innenfor. Gå heller tur tidlig på kvelden før fyrverkeriet for alvor setter i gang og luft den igjen neste morgen. 

3. Unngå å ha fyrverkeri selv 

Unngå å ha fyrverkeri i nærheten av hjemmet, og avtal eventuelt med naboene om de også kan la være, eller om de kan skyte det opp så langt vekk fra ditt hjem som mulig. 

4. Ikke la hunden være alene hjemme på nyttårsaften 

Hunden din bør aldri være alene hjemme på nyttårsaften, akkurat som du aldri bør la hunden gå ut for å se på fyrverkeriet. Du risikerer å ha en hund som både er redd for fyrverkeri og engstelig for å være hjemme alene. 

5. Ta hunden med til en rolig plass 

Hvis du forventer at det kommer til å være mye fyrverkeri der du bor, kan du vurdere reise bort og ta med hunden til en mer stille plass - eller at hunden blir passet av noen du kjenner på et mer rolig sted. 

6. Trekk gardinene for vinduet 

Rull ned rullegardinene eller trekk for gardinene i det rommet hunden din skal være i når det er fyrverkeri. Spill beroligende musikk for hunden. Det gjør den mindre oppmerksom på uventede lyder. Dette rådet kan også hjelpe på mange katter på nyttårsaften. 

7. La hunden gjemme seg 

Hvis hunden din søker ly under bena eller under border, bør den få lov til det. Det kan være lurt å lage en liten hule til hunden i god tid før nyttårsaften slik at den har mulighet til å venne seg til den. Husk at hunden skal ha muligheten til å gå inn og ut av hulen som den selv vil. 

8. Unngå å løpe til vinduet 

Hvis du kan, prøve å ikke virke for begeistret eller spent når fyrverkeriet begynner. Vær rolig og behersket. Hvis du er redd, vil hunden umiddelbart legge merke det og dens egen angst bli forsterket. 

9. Ha halsbånd og hundeskilt på plass 

Det siste, men et viktig råd, er å sørge for at hunden din har halsbånd og et hundeskilt. På den måten er du sikker på at hunden din kan komme trygt hjem igjen hvis den rømmer eller løper vekk når den er redd. 

29. november 2019
Mer om Kjæledyr

19 katteraser som koster en formue

Verdens dyreste katt koster over 150.000 kr. Se hvordan den - og 18 andre sinnsykt dyre katter ser ut.

Cocker spaniel – 10 ting du skal vite om den energiske hunden med...

Alt om cocker spanielens historie, hunderasens sinn og temperament, og de helt spesielle utfordringene som en cocker spaniel har; pleie av lange ører...

Hundens sovestilling avslører personligheten

Bli bedre kjent med hunden din ved å lære deg å tyde yndlingssovestillingen dens – Kanskje du blir overrasket?

ANNONSØRINNHOLD

Guide til riktig mat for hund og katt

Ung, gammel eller overvektig? Slik gir du kjæledyret ditt riktig næring.

15 fantastiske bilder av dyr i snø

Dyr i snø kan by på mange morsomme øyeblikk. Her 15 bliunkskudd av dyr som koser seg i snøen.

Katter sjeldnere til veterinær enn hunder

Til tross for at det finnes langt flere katter enn hunder i Norge. Har katter lavere status enn hunder?

Alt du skal vite om løpetid hos hunder

Når du skaffer deg hund, tenker du selvfølgelig over om det skal være en tispe eller en hannhund. Det er forskjellige grunner til at man velger den ene eller den andre, men en viktig ting å tenke på er at tisper har løpetid. Her er 10 tips til deg som har hund med løpetid.

Ny IKEA-serie for dyr

Den svenske møbelkjeden lanserer nå en egen serie for hunder og katter!

Nå kan du endelig støvsuge hunden din

VIKTIG MELDING til alle hundeeiere med dyr som er glade i å rulle seg søla. Nå kommer hundestøvsugeren!

10 av verdens mest aktive hunder

Er du på utkikk etter aktiv hund? Da er kanskje en av disse noe for deg.

Labrador - 11 fakta om hunden som (nesten) kan alt

Vurderer du å skaffe deg en labrador retriever, da kan du lese alt om rasens temperament, historie og alle de nyttige og overraskende evnene den norske...

9 tips som forbereder hunden og katten din til nyttårsaften

Mange hunder og katter er livredde på nyttårsaften når rakettene smeller. Men her er 9 gode tips til hvordan du kan hjelpe dem.

Hvilken hund passer til personligheten din

Hvilken hund skal jeg velge? Kanskje du tror at en Golden Retriever er hunden for deg og familien, men kanskje det faktisk er en bomullshund som er den perfekte match. Vi gjør deg klokere på hvilken hund som passer best til din personlighet.

Slik lærer du hunden å være hjemme

Har du opplevd å komme hjem til tiss over hele gulvet, halvspiste sko og en nabo som er gal av å høre bjeffing? Da skal du lese dette.

Tirsdag blir dette dyret lovlig i Norge

40 år gammelt forbudet er opphevet. Nå får nordmenn lov til å eie slanger, øgler og skilpadder.