smart klok lur intelligent hund verdens mest border collie
Dette regnes som verdens mest intelligente hund. Bilde: Pixabay

Verdens 10 smarteste hunder

Noen hunder er smartere enn andre. Men vet du hvilke raser som er smartest? 

En hunds intelligens vurderes ut fra hvor fort hunden lærer seg nye kommandoer, og hvor villig den er til å utføre oppgavene du lærer dem.

De 10 hundene på denne lista regnes som verdens smarteste, og er dermed ekstremt lærenemme og villige til å utføre oppgavene du ber dem gjøre.

Og selv om hundeeiere elsker hundene sine akkurat som de er - i all hovedsak – så er det vel litt spennende å se om din hund er med på lista?

Her er verdens 10 smarteste hunder!

 

10. Australian cattle dog

Foto: iStock

Australsk cattle dog, eller australsk stumphalet kveghund, er en unik blanding mellom australsk gjeterhund og vill dingo. Dette er en meget aktiv hund som krever mye lek, mosjon og trening hele livet. Den er også velegnet til agility og annen hundesport.

 

Se også: 10 hundesykdommer du bør kjenne til

 

9. Rottweiler

Foto: iStock

Rottweileren er opprinnelig en gjeterhund, men i dag brukes den oftest som vakthund.

Det passer den godt, fordi rottweileren er påpasselig og har et kraftig beskyttelsesinstinkt. Den har behov for mye trening, mosjon og aktivisering, og egner seg derfor godt til hundesport.

 

8. Papillon

Foto: iStock 

Papillon er en av to kontinental toy spaniel-varianter. Papillon, som betyr ”sommerfugl” på franske har stående ører, mens den andre varianten, phaléne, har hengende ører. Papillonen er en godhjertet, nysgjerrig og meget lærenem hund. Den er derfor velegnet til hundesport og en racer til å lære triks. 

 

7. Labrador retriever

Foto: iStock

Labradoren er en typisk familiehund, men den er også en dreven jakthund. Dette er faktisk den vanligste jakthunden i Danmark!

Ellers er labradoren barnevennlig og snill, og lett å tilpasse familielivet. Men det betyr ikke at labradoren bare skal kose og ligge i kurven og se på Gullrekka – Tvert om! Denne hunden bør ha mye mosjon og hjernetrim. I tillegg elsker den å bade, og er instinktivt meget god på å apportere.

 

Husker du denne? Her er verdens mest aktive hunder

 

6. Shetland sheepdog

Foto: iStock

Som navnet indikerer, stammer en shetland sheepdog - eller ”sheltie” – fra Shetlandsøyene. Det er opprinnelig en gjeterhund, så den er ikke fremmed for å prøve å ”gjete” familien.

Men sheltien er lett å trene, så gjeteregenskapene kan trenes bort, mens agility, lydighet og mye annet, kan trenes opp.

 

5. Dobermann pinscher

Foto: iStock

Dobermannen er best kjent som en vakthund, og det med god grunn. Det er en vaktsom hunderase med et kraftig beskyttelsesinstinkt. Den beskytter flokken sin og er meget villig til å samarbeide.

Dobermannen vi kjenner i dag er dog ikke så temperamentsfull eller aggressiv som rasen engang var. Hundetypen har nemlig fått fremavlet et mildere gemytt gjennom årene. En 2017-doberman er dermed en langt blidere hund enn sine forgjengere.

 

4. Golden retriever

Foto: iStock

Golden retrieveren er, i likhet med labradoren, en god jakthund som er veldig villig til å hente ting.

Den gyldne retrieveren har også et godt gemytt, noe som gjør at den egner seg som familiehund. Dette avhenger dog om hunden er avlet opp til å være en jakt- eller familiehund. Men opprinnelig er altså dette en jakthund, og derfor trenger den mye aktivitet og trening.

 

3. Schæfer

Foto: iStock 

Schæferen er en populær og flink type som ofte brukes som en tjenestehund i militæret og politiet, ogsom servicehund blant svaksynte og andre med spesielle behov. En schæfer er en god vakthund, flink til å sporing og den trenger masse mosjon og aktivitet.

 

2. Puddel

Foto: iStock

Puddelen er lett gjenkjennelig på grunn av sin krøllete pels og – i noen tilfeller - friske frisyrer. Mange tenker nok at denne hårpryden har kommet til på grunn av hundeshow.

Men puddelen er faktisk en jakthund og en dyktig svømmer. Og den særegne klippen man ser på mange dyr, har oppstått for å gjøre dem til bedre svømmere. Faktisk er de karakteristiske ”pomponene” rundt hundens ledd opprinnelig ment for beskyttelse av leddene.

 

1. Border collie

Foto: iStock 

Til sist og øverst på denne lista har vi border collien. Den smarteste hunden i klassen, og anerkjent som den ultimate gjeterhund. Border collien er meget samarbeidsvillig, har et uovertruffent gjeterinstinkt og er så godt som utrettelig.

Denne rasen er ideell til alle former for hundesport, men vær obs på at denne rasen bør trenes grundig helt fra de er valper. Så de ikke begynner å ”gjete” familien eller jakte på bilder og syklister. 

 

Kilder: RoverWebMDHundeejere.dk

Les alt vårt dyrestoff her

Ønsker du flere tips og triks: Meld deg på vårt nyhetsbrev!

13. juni 2018
Mer om Kjæledyr

Slik får hunden og katten et godt nyttår

Fyrverkeri og høye lyder er en uunngåelig del av nyttårsaften. For hunder og katter kan det være en tøff natt der de kan bli redde på grunn av de bråkete festlighetene. Men du kan gjøre mye slik at de ikke får en dårlig opplevelse. 

19 katteraser som koster en formue

Verdens dyreste katt koster over 150.000 kr. Se hvordan den - og 18 andre sinnsykt dyre katter ser ut.

Cocker spaniel – 10 ting du skal vite om den energiske hunden med...

Alt om cocker spanielens historie, hunderasens sinn og temperament, og de helt spesielle utfordringene som en cocker spaniel har; pleie av lange ører...

Hundens sovestilling avslører personligheten

Bli bedre kjent med hunden din ved å lære deg å tyde yndlingssovestillingen dens – Kanskje du blir overrasket? 

ANNONSØRINNHOLD

Guide til riktig mat for hund og katt

Ung, gammel eller overvektig? Slik gir du kjæledyret ditt riktig næring.

15 fantastiske bilder av dyr i snø

Dyr i snø kan by på mange morsomme øyeblikk. Her 15 bliunkskudd av dyr som koser seg i snøen.

Katter sjeldnere til veterinær enn hunder

Til tross for at det finnes langt flere katter enn hunder i Norge. Har katter lavere status enn hunder?

Kan kjæledyret ditt bli smittet med koronavirus?

Er du redd for at dyret ditt kan bli smittet med korona? Les og finn ut hva du skal gjøre hvis du blir syk, og om koronaviruser kan smittes fra menneske...

Alt du skal vite om løpetid hos hunder

Når du skaffer deg hund, tenker du selvfølgelig over om det skal være en tispe eller en hannhund. Det er forskjellige grunner til at man velger den ene...

Ny IKEA-serie for dyr

Den svenske møbelkjeden lanserer nå en egen serie for hunder og katter!

Nå kan du endelig støvsuge hunden din

VIKTIG MELDING til alle hundeeiere med dyr som er glade i å rulle seg søla. Nå kommer hundestøvsugeren!

10 av verdens mest aktive hunder

Er du på utkikk etter aktiv hund? Da er kanskje en av disse noe for deg.

Labrador - 11 fakta om hunden som (nesten) kan alt

Vurderer du å skaffe deg en labrador retriever, da kan du lese alt om rasens temperament, historie og alle de nyttige og overraskende evnene den norske favoriten har. 

9 tips som forbereder hunden og katten din til nyttårsaften

Mange hunder og katter er livredde på nyttårsaften når rakettene smeller. Men her er 9 gode tips til hvordan du kan hjelpe dem.

Tirsdag blir dette dyret lovlig i Norge

40 år gammelt forbudet er opphevet. Nå får nordmenn lov til å eie slanger, øgler og skilpadder.