Bilde: Getty Images

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Annet om kjøkken

Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

De fleste kjenner til at man ikke bør behandle kyllingkjøtt og grønnsaker på samme skjærebrett. Men det finnes flere holdsregler du bør kjenne til. 

1. Du blander rått kjøtt og grønnsaker

Vi vet det godt, men glemmer det ofte: Man bør ikke bruke samme skjærebrett til kjøtt og grønnsaker - det øker risikoen for å blande kjøttbakterier med grønnsaker som ikke kokes eller stekes ved høy nok temperatur. Spesielt kyllingkjøtt skal holdes borte fra grønnsakene. 

Ikke bruk samme skjærefjøl til kjøtt og grønnsaker. Foto: Getty Images

Dette løser du enkelt ved å ha forskjellige skjærebrett til kjøtt og grønnsaker. Skjærefjøler i plast egner seg godt til kjøtt, fordi de er enklere å rengjøre.

Les også:

Rengjør komfyren raskt og enkelt

Med natron og eddik kan du enkelt fjerne fastbrente flekker på koketoppen.

2. Skjærebrettet ligger ikke stabilt

Et skjærebrett bør være sklisikkert og må ligge stabilt, hvis ikke kan du lett kutte deg i fingrene. 

Det tar også lenger tid å skjære matvarer på en flate som ligger urolig.

3. Du bruker feil størrelse

Bruk et brett som er tilpasset kniven du skal bruker, det gir den mest behagelige arbeidstillingen.

Det er enkelt å finne ut om brettet passer til kniven: Legg kniven diagonalt på brettet - fra hjørne til hjørne.

Hvis kniven er lengre enn skjærebrettet, må du bytte til et større brett.

Les også:

Hvorfor er det et hakk under Ikeas kopper?

Her får du forklaringen.

4. Du setter brettet i oppvaskmaskinen

Hverken fjøler av tre eller plast har godt av å bli utsatt for høye temperaturer over lengere tid. Særlig trefjøler tar skade av å bli satt i oppvaskmaskinen. 

Derfor bør du alltid vaske det med varmt vann og såpe. Har du brukt fjøla til å skjære rått kjøtt bør du vaske det ekstra godt.  

Hvis du vil sikre deg at brettet er rent, kan du la det trekke i en del eddik og fire deler vann før du vasker opp. 

5. Du bruker brett av marmor eller corian

Hverken corian eller marmor egner seg som skjærebrett. Bruker du et slikt skjærebrett vil favorittkniven raskt bli sløv. 

Les også:

Disse plantene holder edderkopper unna hjemmet ditt

Her er plantene du trenger for stenge edderkoppene ute.

6. Du bytter ikke ut skjærebrettet

Etter lang tids bruk blir det etter hvert ganske mange, og eventuelt dype riller i skjærebrettet. Det gjør at brettet blir vanskeligere å rengjøre og at det kan samle seg bakterier som ikke dør ved håndvask. Hvis skjærebrettet har gjort sitt bør du ikke nøle med å kaste det. 

Kilde: Country Living

Følg Vi i Villa på Facebook

3. desember 2015
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Annet om kjøkken Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Annet om kjøkken Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

Annet om kjøkken I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Annet om kjøkken Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Rengjør komfyren raskt og enkelt

Annet om kjøkken Med natron og eddik kan du enkelt fjerne fastbrente flekker på koketoppen.

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Annet om kjøkken Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Annet om kjøkken Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

Annet om kjøkken En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Annet om kjøkken Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!