Bilde: Getty Images

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

De fleste kjenner til at man ikke bør behandle kyllingkjøtt og grønnsaker på samme skjærebrett. Men det finnes flere holdsregler du bør kjenne til. 

1. Du blander rått kjøtt og grønnsaker

Vi vet det godt, men glemmer det ofte: Man bør ikke bruke samme skjærebrett til kjøtt og grønnsaker - det øker risikoen for å blande kjøttbakterier med grønnsaker som ikke kokes eller stekes ved høy nok temperatur. Spesielt kyllingkjøtt skal holdes borte fra grønnsakene. 

Dette løser du enkelt ved å ha forskjellige skjærebrett til kjøtt og grønnsaker. Skjærefjøler i plast egner seg godt til kjøtt, fordi de er enklere å rengjøre.

Ikke bruk samme skjærefjøl til kjøtt og grønnsaker. 

2. Skjærebrettet ligger ikke stabilt

Et skjærebrett bør være sklisikkert og må ligge stabilt, hvis ikke kan du lett kutte deg i fingrene. 

Det tar også lenger tid å skjære matvarer på en flate som ligger urolig.

3. Du bruker feil størrelse

Bruk et brett som er tilpasset kniven du skal bruker, det gir den mest behagelige arbeidstillingen.

Det er enkelt å finne ut om brettet passer til kniven: Legg kniven diagonalt på brettet - fra hjørne til hjørne.

Hvis kniven er lengre enn skjærebrettet, må du bytte til et større brett.

4. Du setter brettet i oppvaskmaskinen

Hverken fjøler av tre eller plast har godt av å bli utsatt for høye temperaturer over lengere tid. Særlig trefjøler tar skade av å bli satt i oppvaskmaskinen. 

Derfor bør du alltid vaske det med varmt vann og såpe. Har du brukt fjøla til å skjære rått kjøtt bør du vaske det ekstra godt.  

Hvis du vil sikre deg at brettet er rent, kan du la det trekke i en del eddik og fire deler vann før du vasker opp. 

Pass på knivene når du bruker et skjærebrett i marmor. 

5. Du bruker brett av marmor eller corian

Hverken corian eller marmor egner seg som skjærebrett. Bruker du et slikt skjærebrett vil favorittkniven raskt bli sløv. 

6. Du bytter ikke ut skjærebrettet

Etter lang tids bruk blir det etter hvert ganske mange, og eventuelt dype riller i skjærebrettet. Det gjør at brettet blir vanskeligere å rengjøre og at det kan samle seg bakterier som ikke dør ved håndvask. Hvis skjærebrettet har gjort sitt bør du ikke nøle med å kaste det. 

Kilde: Country Living

6. januar 2020