Bilde: SVT

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Annet om kjøkken

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

I tradisjonen tro setter vi fastelavnsboller på bordet og pynter opp hjemme med fastelavnsris en søndag i februar hvert år.

Å bake boller kan for noen virke som et ork, og man tyr derfor gjerne til ferdigkjøpte boller. Men ingenting slår følelsen av å nyte ens eget mesterverk sammen med resten av familien.

Vi gir deg derfor oppskriften på sinnsykt (!!) gode fastelavnsboller som alle kan lage.

Du trenger til 14 boller:

Les også:

Få mykt og velduftende tøy uten tøymykner

Vi har lært det: Tøymykner er allergifremkallende og dårlig for miljøet. Derfor gir vi deg en god erstatning for å få mykt og velduftende tøy.

Til deigen:

2 dl melk

7 dl hvetemel

25 g gjær

1/2 ts salt

1 spiseskje kardemomme

Les også:

Smarte løsninger til vaskerommet

I utgangspunktet er ikke vaskerommet det man legger flest ressurser i, men drømmene om det perfekte arbeidsrommet lever nok i mange.

80 g smør

1 dl sukker

 

Til fyllet:

500 g mandelmasse

1 dl malt mandel

Les også:

Slik støper du kjellergulv

Kjellergulv skal normalt støtte kjellerveggen nede mot jordtrykket. Gulvet må derfor være støpt før det fylles til mot kjellerveggene. Hvis du er...

1/2 dl malt mandel

1 spiseskje kardemomme

2,5 spiseskje vaniljesukker

1,5 dl melis

1,5 dl melk

1 l krem (som skal være på bollene)

Slik gjør du det:

Fordeig:

1. Smuldre opp gjæren og varm opp melken til kroppstemperatur.

2. Bland melken med 4 dl av hvetemelet og gjæren, og kjør i en kjøkkenmaskin på medium hastighet til det blir en deig. La den så hvile i 15 minutter.

 

Resten av deigen:

3. Bland resten av ingrediensene med fordeigen og kjør det noen minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskinen, og deretter litt raskere i cirka 7 minutter. Deigen skal bli blank og fin. 

4. Del deigen i 14 biter. Rull bollene med hendene og legg på en plate med bakepapir. La den heve seg dobbelt så stor under en duk i mellom en og en halv til to timer.

5. Varm ovnen til 250 grader, sett inn bollene og senk temperaturen til 200 grader. Stek bollene i cirka 8 minutter til de har fått en gyldenbrun farge.

 

Fyllet:

6. Bland sammen alle ingrediensene uten melken til en masse. Bland så inn melken litt for litt, og bland godt til du får et fint mandelfyll.

 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

5. februar 2016
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Annet om kjøkken Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Annet om kjøkken Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Annet om kjøkken Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

Annet om kjøkken I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Annet om kjøkken Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Annet om kjøkken Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Annet om kjøkken Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Annet om kjøkken Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

Annet om kjøkken En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Annet om kjøkken Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!