Tar du bryet med å lage din eget syltetøy av sesongens bær, får du en saft som er garantert fri for tilsetningsstoffer.
Tar du bryet med å lage din eget syltetøy av sesongens bær, får du en saft som er garantert fri for tilsetningsstoffer. Bilde: Anders Martinsen/frukt.no

Raskt og enkelt å sylte selv

Interessen for safting og sylting øker for hvert år – og særlig blant unge. Nå er vi midt inne i høysesongen for modning av alle typer bær, og det finnes ingen grunn til å la noe gå til spille!

Å gjøre ting selv ser ut til å være en trend som er kommet for å bli, og den naturlige konskvensen av å av å dyrke eget blir å ta vare på det som høstes. Det er både billigere og sunnere å lage egen saft og syltetøy, og hvis man bare tar seg tiden er det ikke vanskeligere enn å kjøpe heller.

De fleste forbinder nok safting og sylting med sensommeren og begynnelsen av høsten, men nå som det går an å få tak i fine bær året rundt trenger man ikke å la seg stoppe av årstidene heller. Opplysningskontoret for frukt og grønt kan nemlig fortelle at det ble solgt 56 prosent mer bær i norske butikker i 2012 sammenlignet med året før.

Hjemmelaget syltetøy

Den enkleste og sikreste metoden er å lage et snarkokt syltetøy. Det passer godt for all slags bær, men harde bær som for eksempel stikkelsbær kan med fordel knuses. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid, derfor koker man små porsjoner av gangen.

Grunnoppskrift

  • 1 kg bær
  • 400 g sukker (gjerne syltesukker som inneholder fortykningsmiddel)

Rens bærene og vei de opp, hakk eventuellt opp bærene i mindre biter. Sett over til koking under lokk, rør av og til. Når bærene er ferdig kokt, etter 8–10 minutter, tas sukker i. Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret blir helt oppløst. Skum syltetøyet hvis nødvendig. Fyll straks over på rene og tette glass. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

Hjemmelaget saft

Bær om skal saftes bør være av fin kvalitet og fullmodne, for da blir utbyttet som størst og saften får best smak. Forskjellige bærslag kan saftes hver for seg eller blandes to eller flere slag. Saften er også en flott basis for dessertsauser til for eksempel riskrem og puddinger utover høsten og vinteren.

Grunnoppskrift

  • 1 kg bær
  • 300 g sukker (avhengig av hvor søt du vil ha den)
  • 5 dl vann

Rens bærene og kok dem i vannet cirka 5 minutter. Sil blandingen og ha i sukker. La saften koke til det slutter å skumme. Hell saften på steriliserte flasker eller glass (varmet i ovn på 140°C i minst 20 minutter), sett på kork og avkjøl. Saften oppbevares kjølig og mørkt.

Kilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Statistisk sentralbyrå og Dansukker

Små "lokk" av stoff gjør seg fint med hjemmelaget syltetøy. Foto: Colourbox

30. juli 2013