Bilde: Colourbox, Le Creuset og Paal Andre Schwital

Gå for gode panner og kjeler

Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Mesterkokk Geir Skeie har tidligere i høst gitt leserne råd om valg av komfyr. Nå gir han råd om valg av panner og kjeler til komfyren. For det hjelper ikke å ha en suveren komfyr, om ikke resten av utstyret også er i orden.

– Det er ikke bare komfyren som er avgjørende, det er også viktig hvilke panner og kjeler du bruker på komfyren, sier Skeie.


Mesterkokken Geir Skeie: Åpnet sjømatrestauranten Brygga 11 denne måneden. Foto: Paal Andre Schwital, Metro Branding AS

Stål med tykk bunn
Til tross for sin unge alder, har Skeie vunnet en rekke priser, fra han vant Norgesmesterskapet i kokkekunst i 2003 til han i fjor ble kåret til verdens beste kokk som vinner av Bocuse d`Or 2009.

– Stål, med eller uten belegg, er det beste, sier Skeie, som selv velger belegg kun i pannen. I vanlige kjeler bruker han kun stål.

– Det er også viktig at bunnen er tykk, slik at varmen fordeler seg godt. Du vet om bunnen er tykk ved å løfte på panna eller kjelen. Den skal kjennes tung i bunnen, sier Skeie, og minner om at pris og kvalitet ofte henger sammen.

Lettvekter
Panner og kjeler i aluminium har han derimot ikke sansen for.

– Aluminium er ikke så bra i bruk. Materialet er for lett og det fordeler varmen dårlig, forklarer Skeie.


Støpejern: Støpejern er et velegnet materiale til grillpanner. Denne pannen er fra Le Creuset.

Grillpanner i støpejern
Da er han mer positiv til panner i den andre enden av vektskalaen.

– Støpejern fordeler og beholder varmen godt. Jeg bruker gjerne stekepanner i støpejern, og skal du grille noe er grillpanner i støpjern å foretrekker fremfor stål da støpejernet lagrer varmen bedre, sier Skeie.

Ny restaurant
I år er mesterkokken aktuell med en ny restaurant, Brygga11, som åpnet i Sandefjord 1. november. Her serverer han det han kaller folkelig sjømat. Men om fisken blir grillet på støpejern er kanskje tvilsomt.

– Det kan være vanskelig å steke mer delikate matvarer, som f.eks. fisk, i grillpanner av støpejern fordi de kan sette seg litt fast. Det er spesielt vanskelig dersom du pleier å vaske støpejernsvarene i såpe, noe som tar vekk det beskyttende fettlaget, sier Skeie.

Riktig stell viktig
Støpejern skal nemlig ikke vaskes med såpe, men kun med rent vann.

– Skyll heller med vann mens pannen fremdeles er varm. Da får du bort mesteparten av fettet, men ikke alt, slik at det ligger litt beskyttelse igjen i panna, sier Skeie.

9. september 2010
Mer om Annet om kjøkken

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no