Det er mange bakterier på kjøkkenet, derfor bør du være nøye med renholdet.
Det er mange bakterier på kjøkkenet, derfor bør du være nøye med renholdet. Bilde: GettyImages

Gå til krig mot bakteriene på kjøkkenet!

På kjøkkenet er det viktig med god hygiene, for i verste fall kan bakterier i mat og på kjøkkenet forårsake diaré, oppkast og magekramper.

Av: Einar Vestheim, 20. januar 2014

Den første regelen som du bør innføre er: vask alltid hender før du tar fingrene i ansiktet eller berører mat. På denne måten kan mye sykdom unngåes.

For å unngå bakterier i maten, må du starte med god kjøkkehygiene:

  • Ikke bruk en svamp som er full av bakterier til oppvasken.Om den er brukt over lengere tid, bytt den heller ut med en ny. Du kan også gi svampen en skikkelig rengjøring. Plusstid.no tipser om at du kan putte den i mikroen i ca ett minutt. Andre alternativer er å bruke ufortynnet Zalo Antibakteriell, klorinløsning eller koking for å ta knekken på bakterier.
  • Kjøkkenvasken bør rengjøres ofte, da denne ofte er et samlingssted for bakterier.
  • Sørg for å ha en tallerken liggende på benken som du kan legge kjøkkenredskap på når du lager mat.
  • Kjøkkenkluten er en bakterieversting! Når du skal rydde opp på kjøkkenet og tørke av bord og benker bør du først tørke av med papir, deretter kjøkkenkluten. Etter bruk må kjøkkenkluten skylles. Først skyller du den i varmt vann, deretter i kaldt før den henges til tørk. Kjøkkenkluter bør vaskes på 60 grader eller mer.
  • Bruk egne fjøler til kjøtt, grønsaker og fisk - gjerne i egne farger. Vask fjølene med kokende vann eller oppvaskmidler som Zalo. Fjølene varer ikke evig, og dersom du oppdager dype kutt bør du bytte den ut. Bakterier setter seg ofte på slike steder.

Husk å alltid vaske grønnsakene før du bearbeider og spiser dem. Det sammen gjelder selvsagt kjøkkenkniven og skjærefjøla. Foto: GettyImages.

Oppbevar mat og grønnsaker riktig

  • Vær nøye på å vaske frukt og grønnsaker før det spises. Dette for å fjerne rester av jord og smuss i tillegg til bakterier.
  • Oppbevar kald mat kaldt, og varm mat varmt. Bakterier kan formere seg raskt om mat som skal stå kjølig står i romtemperatur over tid. Kjølevarer skal oppbevares kjølig og være så kort tid som mulig i romtemperatur. 
  • Dersom det blir igjen rester av middagsmaten eller annen varm mat, er det viktig at den kjøles ned så raskt som mulig - om du skal ha den som restemat i kjøleskapet. Hvis du har igjen mye mat bør du fordele den over flere skåler/kopper, slik at det blir fortere kaldt. Det er også viktig at det ikke står for tett i kjøleskapet, sørg for at det er luft i mellom. Den kalde luften må sirkulere slik at maten holder riktig temperatur.
  • Kjøleskapet skal holde en temperatur på fire grader eller lavere. Det er viktig å rengjøre kjøleskapet med jevne mellomrom. Vær ekstra påpasselig med grønnsaksskuffen - den er ofte full av bakterier.
20. januar 2014 Einar Vestheim