Bilde: Colourbox og produsentene

Hvordan velge vinglass?

Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det estetiske, men det mange ikke vet er at vinens smak og aroma kan forandre seg etter design og utformingen på glasset.

God vin kan fungere som en medisin mot mye, og vi nordmenn er ikke kjent for å være blant de som spytter i glasset. Vi har snakket med noen fagkyndige vineksperter, for få litt innsikt i hvilken rolle selve vinglasset har for vinens smak og aroma.

Tulipanformet klokke
– Det viktigste med tanke på utformingen, er at vinglassets form er som en tulipanformet klokke. Den må være vid på midten, og hvor vid avhenger av vintypen vi velger. Glasset må lukke seg mot åpningen, for å samle aromaene, forteller Tølløv Foss Heggem som er tilknyttet vinmonopolets spesialavdeling i Vika i Oslo.

Det kan være lurt å forhøre seg i forhold til mat og vin når man tar seg en tur på vinmonopolet. Vanligvis sitter de ansatte inne med masse god kunnskap, som kan være til nytte for den som ønsker å lære om nye og kreative måter å bruke vinen på.


Glass fra den østerriske produsenten Riedel.

Lukt er viktig
- Skal man ha fullt utbytte av en god vin må man få maksimalt ut av aromaintensiteten, fortsetter han.

- Vi smaker ikke bare med munnen, men også med nesen. Pris er underordnet glassets utforming. Det finnes dyre kunstglass som er fullstendig uegnet til å drikke gode viner av, samtidig som kan få kjøpt velegnete glass på IKEA.

- Personlig bruker jeg glass fra den østerrikske produsenten Riedel. Denne produsenten har forskjellige serier i ulik, men høy, prisklasse. Dette er elegante glass i krystall.

- Når man skal kjøpe vinglass bør man kjøpe glass med stett, for å slippe å holde i selve klokken, som unødig varmer opp vinen og gjør selve glasset grisete, forklarer Mette Geelmuyden Rød Hødal som er vinansvarlig på Druen restaurant og vinbar i Oslo.
Glasset i klokken bør derfor også være glatt og klart, og uten kulør, slik at man kan se fargen på vinen bedre.


Vinglass fra Ikea.

Pris og kvalitet henger sammen
- Det finnes vinglass i alle prissegmenter, men noen viner krever en annen form enn andre viner, fortsetter hun. Vi på Druen foretrekker glass fra produsentene Riedel, Spigelau og Schott Zwiesel. Det er de beste produsentene av glass, og som kommer i ulike serier, der pris og kvalitet selvsagt henger sammen. Det betyr ikke at det dyreste er det beste, men vil man ha et par gode glass til seg selv hjemme, bør man unne seg det.

Og selv om Hødal også mener at IKEA glass er helt ok, påpeker hun at ingenting er som en knusktørr chablis i et riktig chablis-riedel-glass.

- Formen på glasset har mye å si for vinen, og velger man glass fra de mest kjente glassprodusentene, vil man se at det finnes spesialglass til ulike typer vin, som er laget på ulike druer, fra ulike områder, forklarer Hødal.

En rød, eldre burgunder krever mer plass enn en valpolicella, for å få frem sin nydelige duft og aroma, og er dermed større. En velkjent feil mange begår er å bruke champagneglass til hvitvin, som gjør at aroma og boquet blir helt borte.

Norges beste vinkelner
- Tynne glass er deiligere å drikke fra, mener sommelier og vinekspert Christer Behrens. Han har blitt kåret til Årets Vinkelner i Norge to ganger, og har representert Norge i to verdensmesterskap. Han har skrevet flere bøker om vin, og nyter i dag stor suksess med lansering av sine egne viner på det norske markedet. I likhet med Heggem og Hødal anbefaler han vinglass fra Riedel. - Spiegelau, Orrefors og Schott Zwiesel er også gode produsenter. IKEA er helt ok, men litt kjedelig, avslutter han.

Vin helt enkelt – utdrag fra Christer Behrens bok.
”Betyr virkelig glassene noe for hvordan vinen smaker? Ja, faktisk spiller de en større rolle enn vi skulle tro. For størrelsen og utformingen av glasset bestemmer hvor på tungen vinen skal havne, og det avgjør rett og slett hvordan den smaker. En i utgangspunktet god vin kan derfor oppleves sur og lite smakfull i feil glass. Dessverre er ikke det motsatte tilfelle: dårlig vin får sjelden noen opptur selv i de beste glass.”

19. mai 2010
Mer om Annet om kjøkken

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

7 ting du rengjør feil

Trodde du at alt blir rent med såpe og vann? Langt ifra!

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Spar plass: brett posene som trekanter

Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no