Kildesorter avfallet på kjøkkenet – og vær miljøbevisst!
Kildesorter avfallet på kjøkkenet – og vær miljøbevisst! Bilde: Colourbox

Kast søpla miljøvennlig!

Har du kjøkkenbenk, har du plass! Jeg har ikke plass” eller ”Jeg produserer så lite avfall” er de vanligste argumentene til alle som ennå ikke er i gang. Men det holder ikke i lengden…

De som har begynt å kildesortere, ser fort annerledes på det. De oppdager at det er enklere og mer praktisk enn de trodde på forhånd, og de er overrasket over hvor mye avfall de produserer.

Det er mange ulike måter å innrede kildesorterings systemer  under kjøkkenbenken, alt fra ulike spann som du setter sammen selv eller ferdig produserte kildesorteringsbokser – som er lette å bruke i hverdagen.

Dette kan du sortere under kjøkkenbenken din:
•    Plastemballasje
•    Matavfall
•    Restavfall

I tillegg bør du sortere:
•    Panteflasker
•    Glass og metallemballasje
•    Papp, papir og drikkekartonger
•    Farlig avfall
•    EE-avfall

Blå og grønne poser

I Oslo legges plastemballasje i blå poser og matavfall i grønne poser. Det som er igjen av restavfall skal legges i vanlige handleposer. Posene knytes med dobbel knute. De blå, grønne og vanlige handleposene legges i samme avfallsbeholder ute.

En renovasjonsbil tømmer beholderen og kjører til et av Oslos sorteringsanlegg. Anleggene sorterer posene fra hverandre etter farge med et kamera.

•    De blå posene med plastemballasje sendes videre og blir til nye plastprodukter.

•    De grønne posene med matavfall blir til miljøvennlig biogass og biogjødsel.

•    Restavfallet i vanlig handlepose blir til strøm for Osloskolene og fjernvarme for byens befolkning.

Alle husstander i Oslo kommune kan kildesortere matavfall og plastemballasje. Oslos system for kildesortert avfall bidrar både til reduserte klimagassutslipp, bedre lokal luftkvalitet og gjenvinning av de verdifulle ressursene som finnes i kildesortert avfall.

Alt du sorterer gjenvinnes

Avfall er uunngåelig, men vi kan gjøre tre helt grunnleggende ting i håndteringen av det:

•    Å legge forholdene til rette for avfallsreduksjon og ombruk. Kildesortering, altså sortering ved kilden (kjøkkenbenken), gir god kvalitet på det sorterte avfallet, og øker bevisstheten rundt hva vi forbruker og skaper av avfall. Dette kan igjen føre til at vi produserer mindre avfall.

•    Å materialgjenvinne mest mulig, det vil si å gjenvinne avfallet til nye produkter.

•    Å utnytte energien i avfallet gjennom forbrenning i moderne avfallsforbrenningsanlegg med god energiutnyttelse og moderne røykgassrensing.

Kildesorteringsanlegg, finnes på www.ikea.no, www.jernia.no, www.clasohlson.no/com
Kilde: Renovasjonsetaten

17. november 2013
Mer om Annet om kjøkken

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.