Kildesorter avfallet på kjøkkenet – og vær miljøbevisst!
Kildesorter avfallet på kjøkkenet – og vær miljøbevisst! Bilde: Colourbox

Kast søpla miljøvennlig!

Har du kjøkkenbenk, har du plass! Jeg har ikke plass” eller ”Jeg produserer så lite avfall” er de vanligste argumentene til alle som ennå ikke er i gang. Men det holder ikke i lengden…

De som har begynt å kildesortere, ser fort annerledes på det. De oppdager at det er enklere og mer praktisk enn de trodde på forhånd, og de er overrasket over hvor mye avfall de produserer.

Det er mange ulike måter å innrede kildesorterings systemer  under kjøkkenbenken, alt fra ulike spann som du setter sammen selv eller ferdig produserte kildesorteringsbokser – som er lette å bruke i hverdagen.

Dette kan du sortere under kjøkkenbenken din:
•    Plastemballasje
•    Matavfall
•    Restavfall

I tillegg bør du sortere:
•    Panteflasker
•    Glass og metallemballasje
•    Papp, papir og drikkekartonger
•    Farlig avfall
•    EE-avfall

Blå og grønne poser

I Oslo legges plastemballasje i blå poser og matavfall i grønne poser. Det som er igjen av restavfall skal legges i vanlige handleposer. Posene knytes med dobbel knute. De blå, grønne og vanlige handleposene legges i samme avfallsbeholder ute.

En renovasjonsbil tømmer beholderen og kjører til et av Oslos sorteringsanlegg. Anleggene sorterer posene fra hverandre etter farge med et kamera.

•    De blå posene med plastemballasje sendes videre og blir til nye plastprodukter.

•    De grønne posene med matavfall blir til miljøvennlig biogass og biogjødsel.

•    Restavfallet i vanlig handlepose blir til strøm for Osloskolene og fjernvarme for byens befolkning.

Alle husstander i Oslo kommune kan kildesortere matavfall og plastemballasje. Oslos system for kildesortert avfall bidrar både til reduserte klimagassutslipp, bedre lokal luftkvalitet og gjenvinning av de verdifulle ressursene som finnes i kildesortert avfall.

Alt du sorterer gjenvinnes

Avfall er uunngåelig, men vi kan gjøre tre helt grunnleggende ting i håndteringen av det:

•    Å legge forholdene til rette for avfallsreduksjon og ombruk. Kildesortering, altså sortering ved kilden (kjøkkenbenken), gir god kvalitet på det sorterte avfallet, og øker bevisstheten rundt hva vi forbruker og skaper av avfall. Dette kan igjen føre til at vi produserer mindre avfall.

•    Å materialgjenvinne mest mulig, det vil si å gjenvinne avfallet til nye produkter.

•    Å utnytte energien i avfallet gjennom forbrenning i moderne avfallsforbrenningsanlegg med god energiutnyttelse og moderne røykgassrensing.

Kildesorteringsanlegg, finnes på www.ikea.no, www.jernia.no, www.clasohlson.no/com
Kilde: Renovasjonsetaten

17. november 2013