Kildesortering starter hjemme på kjøkkenet. Sørg for flere ulike plastdunker under kjøkkenbenken til avfallet
Kildesortering starter hjemme på kjøkkenet. Sørg for flere ulike plastdunker under kjøkkenbenken til avfallet Bilde: Colourbox

Kildesortering: Håndter søpla smart

Vi kaster i gjennomsnitt 429 kg husavfall per år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Halvparten av avfallet blir kildesortert. Målet er å få enda flere til å håndtere søpla smart, for blant annet å produsere biogass.

Nå er det tid for opprydding både inne og ute etter en lang vinter. Sorter avfallet ditt og husk å kast søpla på rett sted.

Det er urovekkende at søppelmengdene øker og øker, derfor er det viktig at hver og en av oss tar sin del av ansvaret slik at vi kvitter oss med avfallet så smidig som mulig gjennom aktiv kildesortering.

– Antall kilo levert søppel til materialgjenvinning øker og det er i alle fall et positivt tegn, sier miljørådgiver Brita Haneberg i Grønn Hverdag. 

– I løpet av de senere årene har det for alvor gått opp for folk flest at vi har et globalt klimaproblem. Global oppvarming skyldes blant annet høytrykk i produksjonen av varer og tjenester, med stort utslipp av CO2. Vi er også blitt mer bevisste på at jordens ressurser er begrensende, og materialer må gjennvinnes for å dekke behovene til en økende befolkning.

– Med økt bevissthet knyttet til gjenvinning kan man hindre enda større belastning på naturen og skadelige drivhusgasser. Det satses nå på større fokus rundt avfallshåndtering og kildesortering enn noen gang tidligere, sier Haneberg.

I Oslo startet Renovasjonsetaten et pilotprosjekt for kildesortering og avfallshåndtering i deler av byen fra 1. oktober 2009. Da ble det innføret et utvidet kildesorteringssystem for plastemballasje og matavfall. Abonnentene har fått utdelt grønne og blå plastposer. Plastemballasje legges i de blå posene, og matavfall i de grønne posene. De fargede posene skal sorteres fra restavfallet ved to nye optiske sorteringsanlegg.  Matavfallet skal blant annet brukes for å produsere biogass.

– Målet på sikt er å få iverksatt et så godt avfallhåndteringssystem og kildesortering at mesteparten av søpla kan brukes til å produsere ny energi eller til gjennvinng, håper Brita Haneberg. Dermed blir søpla et mindre onde enn hva som er tilfelle i dag.

Nye miljøstasjoner for kildesortering

I dag er det utplassert egne miljøstasjoner  for kildesortering både i byer og i distriktene der man kan levere fra seg flasker og glass, miljøskadelig avfall som lysrør og malingsspann, samt separate dunker til papir. De fleste kommuner i landet har jevnlig innhenting av papir kastet i spesialmerkede dunker.

Rundt omkring i flere kommuner jobbes det også nå med et mer effektivt og renslig søppelhåndteringssystem, der søppeldunkene graves ned under bakken. Over bakken står det en sjakt som søpla kastes ned i. Når søppelbilen kommer for å tømme avfallet, kobles en slange til sjakten som suger ut avfallet og rett inn i tanken til søppelbilen.

Flere kommuner har allerede fått dette systemet på plass, andre vil innføre det i nær fremtid. Renere miljø kan starte allerede på kjøkkenet med kildesortering. En beholder til flasker og bokser, en til plastartikler og en til papir. Dette kan være en begynnelse, så er man i gang, uten de store investeringer, for å redusere miljøskadene.

Fakta:

Mer informasjon om kildesortering og gjenvinning i Norge finner du på www.loop.no

Du finner også nyttig info her:

27. april 2012
Mer om Annet om kjøkken

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.