Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig og smart å dyrke sine egne smaksopplevelser.

Det er gledelig å registrere at frøsalget øker.

Noe av forklaringen på økt frøsalg er større fokus på økologi enn tidligere, samt at vi er inne i en økonomisk nedgangsperiode, som gjør folk mer bevisste på eget forbruk og større interesse for jordnære sysler.

Å dyrke urter er enkelt og det er viktig at flere er med å produserer egen mat i fremtiden.

  • Fransk estragon kan dyrkes i krukker og i grønnsaksbedet. Denne urten kan vokse i det meste av landet, og trives utmerket i norsk klima, med andre ord, den er svært enkel å få til. Formeres ofte ved deling av planter og liker ikke å stå i våt/tung jord.
  • Lavendel er en annen middelhavsurt som også kan trives i Norge, spesielt i områder med god sommervarme. Pass på at du gir lavendelen kalk og at den ikke står i sur jord.
  • Sitronmelisse kan vokse i potte eller bed. Over hele landet kan den vokse som ettårig plante og i varmere områder kan den bli en flerårig staude. For å få enda mer robuste planter kan det kjøpes ferdige ettårige planter på plantesenteret, som settes i jorden.  

Frøpose fra Nelson Garden. Foto: produsenten

Plantetips til vinduskarmen:
Generelt vil lys gjennom vinteren være begrensende for veksten. Bruk vanlig pottejord og urtene kan med fordel plantes ut i hagen eller utepotter på sommeren.

  • Gressløk: Formeres fra frø eller ta en bit fra en plante i hagen. Her finnes det mange typer blant annet noen med smak av hvitløk.
  • Persille: For høsting av vanlig persille er dette en ettårig plante. Planten er ellers toårig hvis man ønsker at den skal sette frø.
  • Oregano: Formes ofte ved deling. Her finnes det også en gresk oregano med noe skarpere smak. For øvrig vokser oregano vilt over store deler av landet og har høyt innhold av antioksidanter.  
  • Sitronmelisse: Kan gi fin pynt til kaker.
  • Timian: Trives ikke hvis røttene står lenge i vann. Her finnes det også mange forskjellige arter og sorter med ulike smaker og vokseområder.
  • Dill: Ettårig plante, frøene såes direkte på voksestedet eller i potten.
  • Rosmarin: Flerårig plante som vokser best i lett og veldrenert jord. Må tas inn om vinteren og stå lyst og kjølig gjennom vinteren.

Les også: Slik lykkes du med kjøkkenhage!

Dyrkingstips hvis du har planer om kjøkkenhage utendørs:

Når du anlegger en kjøkkenhage er det viktigste å bruke den jorden du har.

Grønnsaker trives best i jord som har pH-verdi 5.5-6.5. Dersom pH-verdien er lavere kan det tilsettes kalk. På 10 kvadratmeter kan det da gå med 2-3 kg kalk.

Bruk om lag 1 kg grunngjødsling på et bed på 10 kvadratmeter.

I løpet av sesongen bør det gjødsles 2-4 ganger med for eksempel kalksalpeter, første gang ca. 3-4 uker etter planting.

Klorfri gjødsel er en fordel da enkelte grønnsaker tar skade av klor. Ved å bruke fiberduk kan du høste inn plantene tidlig.

Alt dette vil helt avhenge av hvilke grønnsaker som dyrkes og man bør derfor se på pakningen angående krav til både gjødsling og kalking.

For mer info: www.bioforsk.no

Oppskrift på herlig salat:

5 stk moden tomat

1 beger cherrytomat, gul

8 stk plommetomat

150 g sorte oliven

100 g kapers

½ potte frisk basilikum

3 ss olivenolje

2 ts flaksalt

1 ts nykvernet pepper

Skyll tomatene godt.

Del de røde vanlige tomatene og sherrytomatene i to. Plommetomatene i båter. Dryss over revne basillikumblader og hell over olivenolje og krydre med nykvernet pepper.