Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig og smart å dyrke sine egne smaksopplevelser.

Det er gledelig å registrere at frøsalget øker.

Noe av forklaringen på økt frøsalg er større fokus på økologi enn tidligere, samt at vi er inne i en økonomisk nedgangsperiode, som gjør folk mer bevisste på eget forbruk og større interesse for jordnære sysler.

Å dyrke urter er enkelt og det er viktig at flere er med å produserer egen mat i fremtiden.

  • Fransk estragon kan dyrkes i krukker og i grønnsaksbedet. Denne urten kan vokse i det meste av landet, og trives utmerket i norsk klima, med andre ord, den er svært enkel å få til. Formeres ofte ved deling av planter og liker ikke å stå i våt/tung jord.
  • Lavendel er en annen middelhavsurt som også kan trives i Norge, spesielt i områder med god sommervarme. Pass på at du gir lavendelen kalk og at den ikke står i sur jord.
  • Sitronmelisse kan vokse i potte eller bed. Over hele landet kan den vokse som ettårig plante og i varmere områder kan den bli en flerårig staude. For å få enda mer robuste planter kan det kjøpes ferdige ettårige planter på plantesenteret, som settes i jorden.  

Frøpose fra Nelson Garden. Foto: produsenten

Plantetips til vinduskarmen:
Generelt vil lys gjennom vinteren være begrensende for veksten. Bruk vanlig pottejord og urtene kan med fordel plantes ut i hagen eller utepotter på sommeren.

  • Gressløk: Formeres fra frø eller ta en bit fra en plante i hagen. Her finnes det mange typer blant annet noen med smak av hvitløk.
  • Persille: For høsting av vanlig persille er dette en ettårig plante. Planten er ellers toårig hvis man ønsker at den skal sette frø.
  • Oregano: Formes ofte ved deling. Her finnes det også en gresk oregano med noe skarpere smak. For øvrig vokser oregano vilt over store deler av landet og har høyt innhold av antioksidanter.  
  • Sitronmelisse: Kan gi fin pynt til kaker.
  • Timian: Trives ikke hvis røttene står lenge i vann. Her finnes det også mange forskjellige arter og sorter med ulike smaker og vokseområder.
  • Dill: Ettårig plante, frøene såes direkte på voksestedet eller i potten.
  • Rosmarin: Flerårig plante som vokser best i lett og veldrenert jord. Må tas inn om vinteren og stå lyst og kjølig gjennom vinteren.

Dyrkingstips hvis du har planer om kjøkkenhage utendørs:

Når du anlegger en kjøkkenhage er det viktigste å bruke den jorden du har.

Grønnsaker trives best i jord som har pH-verdi 5.5-6.5. Dersom pH-verdien er lavere kan det tilsettes kalk. På 10 kvadratmeter kan det da gå med 2-3 kg kalk.

Bruk om lag 1 kg grunngjødsling på et bed på 10 kvadratmeter.

I løpet av sesongen bør det gjødsles 2-4 ganger med for eksempel kalksalpeter, første gang ca. 3-4 uker etter planting.

Klorfri gjødsel er en fordel da enkelte grønnsaker tar skade av klor. Ved å bruke fiberduk kan du høste inn plantene tidlig.

Alt dette vil helt avhenge av hvilke grønnsaker som dyrkes og man bør derfor se på pakningen angående krav til både gjødsling og kalking.

For mer info: www.bioforsk.no

Oppskrift på herlig salat:

5 stk moden tomat

1 beger cherrytomat, gul

8 stk plommetomat

150 g sorte oliven

100 g kapers

½ potte frisk basilikum

3 ss olivenolje

2 ts flaksalt

1 ts nykvernet pepper

Skyll tomatene godt.

Del de røde vanlige tomatene og sherrytomatene i to. Plommetomatene i båter. Dryss over revne basillikumblader og hell over olivenolje og krydre med nykvernet pepper.

24. februar 2012
Mer om Annet om kjøkken

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.