Charlotte er veldig glad i jerngrytene- og pannene fra franske Le Creuset, og fargen solgul er en av vårens nyheter.
Charlotte er veldig glad i jerngrytene- og pannene fra franske Le Creuset, og fargen solgul er en av vårens nyheter. Bilde: Le Creuset

Kokkens 5 kjøkkenfavoritter

Kjendiskokk Charlotte Mohn Gaustad har lang erfaring som profesjonell kokk. Smarte kjøkkenredskaper på kjøkkenet gjør kokkelivet enklere, sunnere og morsommere. La deg inspirere av hennes lure tips!

Friske, og helst kortreiste råvarer og smarte kjøkkenredskaper er to gode følgesvenner som gjør det litt lettere å lykkes med å lage god mat. Charlotte Mohn Gaustad er opptatt av å lage sunn og næringsrik mat, og hun har engasjert seg sterkt i å fronte hjemmelaget mat, hør bare her hva hun mener: 

− Tomatsuppe fra pose eller fiskepinner har ingenting med god og næringsrik mat å gjøre. Industriell tilvirket mat er så herjet med at sluttproduktet sjelden er noe annet enn en dårlig parodi på den opprinnelige retten.

Derfor: Velg råvarer og ikke produkter. Dernest, velg gode råvarer som du vet hvor kommer fra. Vi har råd til å spise kvalitetsprodukter, både økologisk og kortreist, mener Charlotte.

– Jeg mener ikke at vi skal tilbake til å ha en gris, en ku og en kjøkkenhage hver. Men hadde vi hatt bedre kunnskap om råvarer og matlaging, hadde vi visst at det var billigere å kjøpe en 10-kilos sekk med løk i stedet for en topakning til 800 ganger så høy pris, fortsetter hun.

"Vil vi fortsette å spise oss syke?"

Det finnes mange argumenter for å ikke å lage maten selv. Vi skylder ofte på den fæle tidsklemma. Men vi har ikke tidsklemme, vi har kunnskapsklemme.

– Vil vi fortsette med å spise oss syke, ta kvelertak på bonden og knele foran Reitan og co's gullbelagte sko? Eller vil vi ta skjea i egen hånd, ta med ungene inn på kjøkkenet og lage lasagnen sjøl? spør Charlotte seg.

Kokken med de friske matmeningene har flere kjøkkenutstyrsfavoritter  som skaper en lettere hverdag på kjøkkenet, og de deler hun gjerne med oss. Her er Charlottes fem kjøkkenfavoritter!

1. Berøringsfri kran

− Oras Optima kran er smart å ha på kjøkkenet for alle som liker å lage mat hjemme, det er rett og slett et must med en slik kran, sier Charlotte. Med denne kranen får du flyt i arbeidet på kjøkkenet, den er hygienisk og tidsbesparende, mener hun.

Den berøringsfrie funksjonen gir deg akkurat passe vannmengde når du plasserer hendene under tuten: Hygienisk og enkelt. Vanntemperaturen kan forhåndsinnstilles ved å vri på den grepsvennlige justeringsringen. Vannet stenges automatisk 40 sekunder etter start, eller 4 sekunder etter at du har tatt bort hendene.

For mer info: www.oras.no


2. Juicemaster

Denne maskinen er bare helt fantastisk. Å kjøpe juice på butikken gjør at du ikke helt hva du får i deg, og ofte er det like mye sukker i kjøpejuice som i brus. Med denne maskinen vet jeg eksakt hva jeg får i meg. Og den knar gulrøtter på et blunk. Rester av gulrøtter og epler, såkalte tørrstoffer, bruker jeg gjerne i formkaker, forteller Charlotte.

For mer info: www.wilfa.no

3. Eltemaskin

− Jeg baker alle brød selv til min familien, og foretrekker en proff eltemaskin som tåler røff bruk ofte. Selv har jeg en Bjørn eltemaskin fra produsenten Bernhard Moe AS.

For mer info: www.bemo.no

4. Skarpe kniver

− Kniver som jeg kjøpte allerede som 16-åring er like gode i dag som den gang da. Mine kniver er laget på Geilo av den norske produsenten Brødrende Øyo AS. Gode kniver holder et helt liv, sier Charlotte.

For mer info: www.oeyo.no

5. Gode gryter

− Jernpanner som tåler en støyt er alltid gode å bruke til matlaging. Kjeler fra Le Creuset er jeg veldig glad på grunn av sin gode kvalitet, forteller Charlotte.

For mer info: www.lecreuset.com

23. mai 2013
Mer om Annet om kjøkken

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.