Bilde: Getty Images

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

I følge innkjøpssjef Espen Nordheim i Elkjøp bør bør en non-stick-panne (ofte omtalt som teflonpanne) av god kvalitet holde i minst seks-syv år.

Men holdbarheten forringes hvis man bruker stålredskaper og for høy temperatur når man steker. 

Det har tidligere vært diskusjon rundt non-stick-produkter og helseskader.

Tidligere inneholdt belegget det giftige stoffet PFOA (perfluoroktansyre), men EU har strammet inn hvilke stoffer som kan brukes.

I Norge ble det nedlagt forbud mot å produsere, importere, eksportere og omsette forbrukerprodukter som inneholder PFOA fra 1. juni 2014.

– Det giftige stoffet PFOA, som tidligere ble brukt i produksjon av non-stick, kan lekke ut av belegget ved høye temperaturer og er ikke lenger tillat å bruke i teflonpanner og teflongryter, sier Nordheim.

Ikke stek for hardt

Panner og gryter med non-stick-belegg passer ypperlig til fettfri steking, og er lett å vedlikeholde.

Når du skal kjøpe ny panne er det smart å gå for en med tykk bunn - da får du jevnere varme. I tillegg varer belegget i pannen lenger.

Teflon tåler opp mot 260 grader. Ved høyere temperaturer blir non-stick-effekten borte og maten vil feste seg i pannen.

– Derfor er det viktig at man ikke steker for hardt. Dessuten skal man kun bruke redskaper av tre eller plast for å slippe å få riper i belegget, sier Nordheim.

Ikke farlig å få i seg

Det er ikke farlig å få i seg non-stick-belegg, men det er lite apetittlig å få små sorte biter i maten. 

I følge Ikea følger flakene fordøyelseskanalen og tarmkanalen uten at kroppen tar opp fremmede stoffer. 

Men om pannen har begynt å "flasse" bør du bytte den ut. 

Stek i nøytral olje

Hva man steker i er ikke likegyldig. 

– Smør er ikke alltid heldig, fordi det har lav temperaturtoleranse. Ved temperaturer over 150 grader vil smøret bli brunt, noe som betyr at det forkulles og omdannes til tjære. Tjæren vil legge seg som en hinne på toppen av non-stick belegget, slik at non-stick effekten blir borte. Det samme skjer med olivenolje ved for høy temperatur, sier Nordheim.

Ifølge Nordheim er en nøytral olje, som for eksempel solsikkeolje eller rapsolje, det beste å bruke til steking.

Spesielt hvis man skal steke noe som krever høy temperatur.

– Så kan smøret tilsettes mot slutten for å få den gode smaken. Steker man pannekaker, som ikke trenger så høy temperatur, går det fint å bruke smør, sier han.

Vedlikehold av teflon

Generelt for non-stick panner er at de bør vaskes for hånd med varmt vann og alltid med fettoppløsende oppvaskmiddel.

– Pannene vil ta skade av flere omganger i oppvaskmaskinen med sterke såpemidler. Skulle noe feste seg fast under pannen, kan det fjernes med en lett slipende grytesvamp. Det viktig å huske å kjøle ned stekepannen før du begynner å rengjøre den, sier produktsjef Jens Toft i stekepanneprodusenten Tefal.

For å forlenge holdbarheten kan man gni inn pannen med olje en gang i blant, spesielt hvis den har blitt vasket i oppvaskmaskinen.

Skal du kvitte deg med den utslitte teflon-panne bør du ikke kaste den i søppeldunken, men levere den på en miljøstasjon. 

7. mai 2015
Mer om Annet om kjøkken

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du...

Spar plass: brett posene som trekanter

Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.