Friske urter er kjekt å ha, både til matlaging og av estetiske hensyn.
Friske urter er kjekt å ha, både til matlaging og av estetiske hensyn. Bilde: Getty Images

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Annet om kjøkken

Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.  

Har du noen gang plukket med deg basilikum hjem fra butikken, brukt tre eller fire blader og deretter se den dø rett foran øynene dine to dager etterpå?

Det er fryktelig frustrerende å kaste potten med det visne i når man hadde forestilt seg en minihage på kjøkkenet.

Se også: Få krydderurtene til å vare lenger! 

 

Start i butikken

Urtene i potter som man får kjøpt på butikken er ofte drevet frem hardt, slik at de skal bli spiseklare fortest mulig.

Informasjonssjef i opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen, forteller at årsaken til at urtene dør så fort kan være på grunn av mangel på lys, spesielt nå i vinterhalvåret.

Les også:

Slik blir langpannen ren på 1-2-3

Har du irritert deg over at langpannen er nesten umulig å få ren? Her er trikset som kan hjelpe deg!

– På butikken bør man se etter urter som ser friske og sunne ut. Basilikum, som er en av de krydderurtene vi kjøper aller mest av, er svært ømfintlig for kulde. Temperaturen må ikke være under 12 grader, selv under transporten hjem fra butikken. Den tåler heller ikke trekk fra vinduet.

Foto: Getty Images

Mye lys og luft

For at urtene skal leve lengst mulig, anbefaler Byermoen å få den ut av plasten så fort du kommer hjem fra butikken.

– Plant den gjerne om i en større potte, men man kan også sette planten på en skål og vanne den der. La den stå i vannet i 10-15 minutter før du løfter den av og lar den puste.

En grei huskeregel er at jo varmere du har det på kjøkkenet, jo mer lys trenger planten.

For restene

Hvis du er så heldig at du holder den i livet i mer enn en måned, bør du finne frem gjødselen.

– Har du kjøpt mer urter enn du får brukt friskt, kan de fleste fryses. Du kan også lage bunter og henge opp med bladene ned på et tørt og luftig sted. Når bladene er helt tørre, kan du rispe dem av stilen og oppbevare dem i et tett glass eller boks. Deretter kan du lage en deilig te av for eksempel timian, avslutter Byermoen.

Les også:

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Belgfrukter gjør at blodsukkeret stiger saktere, i tillegg inneholder de lite fett og er svært næringsrike.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

 

Vil du ha flere smarte tips: Abonner på vårt nyhetsbrev! 

9. oktober 2017
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Annet om kjøkken Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Annet om kjøkken Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Annet om kjøkken Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

Annet om kjøkken I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Annet om kjøkken Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Annet om kjøkken Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Annet om kjøkken Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Annet om kjøkken Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

Annet om kjøkken En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Annet om kjøkken Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!