Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Annet om kjøkken
Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å bruke makt og du unngår å skjære feil, sier kokk Omar Viset. - Mitt beste råd til sommerens mange ”grillkokker” er derfor: trim kjøkkenknivene, før grillsesongen starter!

Kokk Omar Viset bruker ”Skjerpestål” på kniven for å gjøre den skarp før bruk.           

 

De mest brukte sliperedskapene er knivstål, bryne og slipemaskin.

 

Knivstål: Kan brukes daglig.

Les også:

Sats på en klassisk steinterrasse

Med skiferheller og brostein på terrassen får du et tidløst uttrykk som neppe går av moten. Du slipper også unna med minimalt av vedlikehold.

Bryne: Brukes til jevnt vedlikehold. Bre gjerne en våt klut over brynen før bruk slik at den blir fuktig. Ikke spytt på brynen, noe som ofte ble gjort i gamle dager. Er brynen tørr kan du sette den inn med vegetabilsk olje. Arkansasbryne tåler olje. Har du en

diamantbryne tåler den vann. Bryner som er produsert i Norge er hogget ut fra norsk fjell.

Slipemaskin: Brukes når krommet er helt elendig.

 

Slik slipes knivene

Hold knivstålet (sliperedskapen) stødig. Trekk stålet helt nær kroppen, slik at du kan holde blikkontakt med knivens anleggsvinkel. Legg deretter kniven helt flatt, slik at kniven er i løse luften. Vri så kniven slik at ytterste del av kniven treffer stålet, da har du riktig vinkel mellom kniv og stål. La kniven gå i en bevegelse.

Les også:

La snøfreseren gjøre jobben

Når snøen laver ned, bør snøfreseren stå klar for vinterens tunge jobb. Men hvilken snøfreser bør du velge?

 

bildetekst

For de mer avanserte kan en tradisjonell knivslipemaskin være aktuell å bruke.

 

 

bildetekst

Les også:

Må utepeisen byggemeldes?

Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar...

Knivsettet fra Øyo inneholder 9 ulike kniver,  pluss  knivstål.  Treverket på knivene består av rosentre, som ikke sveller. Knivbladet inneholder molybden og vanadium for å få kniven rustfri. Knivsettet leveres i flott skinnmappe og koster ca 3000 kroner. Øyo gir 10 års garanti på knivene.

 

 

Aktuelle kjøkkenkniver for de matglade:

 

  1. Brødkniv/Universalkniv. Kjent for de fleste.
  2. Kokkekniv. Solid kokkekniv for deg som liker å lage mat.
  3. Finskjæringskniv. God kniv til renskjæring av kjøtt og fisk.
  4. Kjøttkniv. Kraftig buet kniv for oppdeling av store og små kjøttstykker.
  5. Japansk kokkekniv. Solid kniv med hull og pålagt rand. Lett å skjære med lite vakuum.
  6. Liten kokkekniv. God flerbrukskniv som passer til de fleste oppgaver.
  7. Skinke og filetkniv. Kraftig, men myk kniv til både skinke og filetering av fisk.
  8. Liten filetkniv. Smidig og myk filetkniv som kommer til overalt.
  9. Laks og skinkekniv. Langt smidig blad med bølger for jevne og tynne skiver.
  10. Kjøkkenkniv. Liten og spiss kniv til småarbeid på kjøkkenet.
  11. Skrellekniv. Liten, hendig kniv til skrelling og renskjæring.
  12. Ostekniv. Til de fleste ostetyper, med bøler på eggen og en gaffelspiss.
  13. Grønnsakskniv. Finriflet blad for skjæring av løvtynne skiver.
  14. Kjøttøks. Solid og tung kjøttøks til tyngre oppgaver.
  15. Skjerpestål. Hjelper deg å holde knivene skarpe.

 

bildetekst

Med en smidig og myk ”Filetkniv” kommer du til over alt. Her skjæres sener enkelt vekk fra kjøttet med sylskarp knivegg.

 

 

bildetekst

”Filetkniven” er også effektiv for å dele opp lammekoteletter.

 

 

bildetekst

En liten og hendig ”Skrellekniv” brukes til skrelling og renskjæring av for eksempel grønnsaker.

 

 

bildetekst

”Kokkekniv” er en velbalansert kniv som gjør det enkelt å finsnitte blant annet skinke og skjære opp nystekt indrefilet.

 

 

bildetekst

“Japansk kokkekniv” er en solid kniv som gjør at det du skjærer slipper lettere ved at vakuum reduseres.

 

 

bildetekst

For å slipe en god egg på kniver er DMT diamant-bryner et godt valg. Med en slik får du raskt skarpe knivsegger.

 

 

Mer opplysninger finner du på:

www.helle.no , www.bruslette.no , www.oeyo.no

 

23. oktober 2008
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Annet om kjøkken Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

Annet om kjøkken I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Annet om kjøkken Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Annet om kjøkken Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du...

Rengjør komfyren raskt og enkelt

Annet om kjøkken Med natron og eddik kan du enkelt fjerne fastbrente flekker på koketoppen.

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Annet om kjøkken Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Annet om kjøkken Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

Annet om kjøkken En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Annet om kjøkken Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no