Knivene i testen var meget gode da vi testet dem ved å skære i forskjellig slags brød.
Knivene i testen var meget gode da vi testet dem ved å skære i forskjellig slags brød.

Test av brødkniver

Annet om kjøkken

Vi har skåret i ferskt rugbrød og grovbrød, og ble positivt overrasket over alle de gode knivene som vi testet.

Nå finnes det spesialkniver til et hvert formål på kjøkkenet, og mange bruker gjerne en god sum penger for å anskaffe skarpe kokkekniver.

Men en kniv som ofte blir oversett er brødkniven. Vi er nok fortsatt mange som daglig bruker en gammel og ofte billig utgave av denne kniven, og det er synd.

For det gjør en stor forskjell med en god og effektiv brødkniv som ligger godt i hånden. Det fant i hvert fall vi ut da vi testet en rekke brødkniver hvor de fleste var en fornøyelse å skjære brød med.

Flott design gjør seg selvfølgelig godt på bordet når man har gjester, men ennå viktigere er at designet er tenkt i ergonomiske baner også, slik at designet ikke er i veien for brukeren.

Slik testet vi:

Les også:

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Vi prøvde knivene på hvitt brød med henholdsvis myk og sprø skorpe, noe de fleste knivene klarte tilfredsstillende.

Så ble de satt på en hardere prøve da de skulle skjære i ferskt, fortsatt lunkent rugbrød. Overraskende nok var det kun en kniv som ikke klarte denne utfordringen.

Ergonomisk har vi testet med Ilses lille kvinnehånd og Pers større mannshånd.

Vår ekspert Ilse Dige Bach driver et cateringfirma. Hun har utdannelse innen Ernæring og Sunnhet med cateringledelse som spesialområde.

Å arbeide med de riktige redskapene og råvarene er viktig for henne.  

 

Les også:

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Meget god til prisen

Ikea 365+ Gnistra

Pris: 98 kroner
Blad: Rustfritt molybden/ vanadiumstål
Håndtak: Polypropylenplast, syntetisk gummi

Har ganske små tenner, som kanskje risikerer å bli raskt slitt. Klarer skjæreoppgavene fint – også det ferske rugbrødet. Men de små tennene gjør at den ikke tar fatt i brødet med det samme, det skal "jobbes" litt. En rimelig, men god kniv.

Les også:

Overvintring i drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Ilse: Kniven er behagelig å holde i, men det er som om grepet henger litt fast i hånden.
Per: Grepet er litt rart, ikke helt ideelt til min hånd   

Mer informasjon:
www.ikea.no
815 44 000

God å holde i

Fiskars Egde

Pris: 193 kroner
Blad: Rustfritt stål med "Easy care coating"
Skaft: Slagfast plast

Skjæret har noe av de minste tennene i testen og det betyr at den glir litt før den får fatt i skorpen. Det skal brukes litt krefter når man skjærer. Den klarer likevel alle oppgavene uten å smule opp brødet.

Ilse: Holder OK på den. Skaftet er greit, men det skal skjæres en del.
Per: Enig, ergonomisk er den fin.

Mer informasjon
www.fiskars.no
23 00 64 40

Smuler brødet

RIG-TIG by Stelton Multikniv, stor

Pris: 74,50 kroner
Blad: Rustfritt stål
Skaft: Plast

Den har brødskjær og alminnelig skjær på hver sin side slik at man får to kniver i en. Men her tester vi brødskjæret, og det er dessverre ikke godkjent sammenliknet med de andre knivene i testen. Den smuler loffen for mye og den makter ikke å skjære i det ferske rugbrødet.

Ilse: Det beste er at den er veldig lett.
Per: Har ikke noe godt grep.

Mer informasjon:
www.msolli.no
23 27 40 80

På neste side kan du se hvilken brødkniv som ble best i test!

#br

Flott men klossete

Stelton Pure Black

Pris: 549 kroner
Helstøpt kniv i rustfritt stål.

Testens mest spektakulære kniv. Rikitg macho, stor, sort og tung i et metallsstykke. Tar seg godt ut på bordet til en «mannefrokost». Men den tar ikke fatt i brødet med det samme. Den skjærer OK når det brukes litt krefter. Men den ser ut til å klare mer enn den gjør.

Ilse: Den er litt rar å holde og jeg spenner i hånden når jeg skjærer med den.
Per: Den er flott, men ergonomisk uegnet til min hånd.

Mer informasjon:
www.msolli.no
23 27 40 80

Dyr men god

Global G-9

Pris: 999 kroner
Blad: 22 cm blad og skaft støpt i ett.

Gode, store tenner som tar tak i brødet med det samme. Det er testens dyreste kniv, men den klarer også alle skjæreoppgavene riktig bra. Den har et utseende som har gjort globalknivene meget populære.

Ilse: Den ligger godt i hånden, det er en slik jeg bruker daglig.
Per: Den skjærer godt, men skaftet er for lite til min hånd.

Mer informasjon
www.rosendahldesigngroup.com
48 14 02 58

Delt mening

LION Sabatier Ideal

Pris: 989 kroner
Blad: 20 cm helstøpt blad
Skaft: Sort POM-C (plast) men gjennomgående messingnagler

En klassisk fransk kniv som oser av godt håndtverk. Men kniven høster litt delte meninger i testpanlet. Den klarer oppgavene tilfredsstillende, tar tak i brødet med det samme og skjærer fine skiver av rugbrødet.

Ilse: Jeg synes den er for smal i skaftet, og jeg måtte bruke litt krefter på rugbørdet, men den skjærer fint.
Per: Jeg liker grepet og den er blant mine favoritter.

Mer informasjon:
www.bastian.no
23 00 52 70

Klar favoritt - TESTVINNER

Zwilling Four Star

Pris: 899 kroner
Blad: Rustfritt stål
Skaft: Kunststoff

Vi er i den dyre enden av prisskalaen, men til gjengjeld er begeistringen stor. Skjærer seg skarpt gjennom alle brødene uten at vi må bruke nevneverdige krefter.

Ilse: Den ligger godt i hånden og er en fornøyelse å jobbe med.
Per: Ligger supergodt i hånden og har et riktig klassisk grep. 

Mer informasjon:
www.illumsbolighus.dk
22 01 55 10

1. november 2012
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Annet om kjøkken Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Annet om kjøkken Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Annet om kjøkken Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

Annet om kjøkken I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Annet om kjøkken Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Annet om kjøkken Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

Spar plass: brett posene som trekanter

Annet om kjøkken Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Annet om kjøkken Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

Annet om kjøkken En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

16 supersmarte oppbevaringsideer til kjøkkenet

Annet om kjøkken Er det kaos i kjøkkenutstyret ditt? Her er 16 smarte oppbevaringstips og ideer du enkelt kan fikse selv. Nå blir det orden på kjøkkenet!