Kjøkkenbenker lages i mange ulike materialer. Det er viktig å finne en benk som egner seg til ditt bruk.
Kjøkkenbenker lages i mange ulike materialer. Det er viktig å finne en benk som egner seg til ditt bruk. Bilde: Colourbox

Benkeplater må tåle juling

Det er ved kjøkkenbenken at all aktiviteten foregår og overflaten må derfor tåle en del juling. Likevel betyr ikke det at du må ofre alle ønsker om stil.

Benkeplater må lages i materialer som egner seg både praktisk og estetisk. De bør være slitesterke og lette å rengjøre, tåle varme og må ikke trekke til seg flekker eller lukt. Det er mange ulike overflater å velge mellom, her er de mest brukte:

Benkplater av tre er generelt laget av harde tresorter som bøk eller bjørk. Benkplater som er oljet er mer robuste enn lakkede varianter. Heltre eldes vakkert, men trenger regelmessig oljing og bør ikke bli stående fuktig over tid. Fordelen er at merker og småskader kan repareres med enkle midler, for så og oljes igjen.

Syntetiske benkplater er de billigste. Mange av dem etterligner naturmaterialer, noen med et mer vellykket resultat enn andre. Fordelen er at vedlikeholdet generelt er problemfritt.

Benkplater i granitt er dyre og tunge, men ekstremt robuste. Svart granitt har et skinnende blankt og moderne uttrykk. Granitt holder seg vakker uansett hva du gjør med den.

Keramiske fliser er rimelige, men upraktiske. De tåler ikke varme kasseroller eller kokende fett og skitt legger seg i fugene rundt flisene. Fliser egner seg derimot godt på veggen og kan skape fin effekt med mønster og farger.

Materialer basert på mineraler som corian og avonite er lette å forme og svært motstandsdyktige overfor svimerker og andre flekker. Slike arbeidsflater må installeres av fagfolk og blir derfor kostbare.

Stålflater gir et moderne og stilig preg, men det er krevende å holde dem pene fordi ethvert fingermerke synes.

23. oktober 2008
Mer om Benkeplater

Derfor blir kjøkkenbenken ødelagt av vannsøl

En god benkeplate som tåler litt er alfa omega for et optimalt kjøkken. Lite skal til for å ødelegge den, men det skal ikke så mye til for å fikse den igjen heller.Derfor ødelegger vannsøl kjøkkenbenken din

Slik velger du benkeplate

Ikke bare bør en benkeplate være praktisk og av høy kvalitet, den skal se bra ut også. Her guider vi deg til å velge den rette for deg.

Gi kjøkkenet et løft med ny benkeplate

Livet på kjøkkenet kan bli både mer praktisk og penere med rett benkeplate. Her får du gode råd om smarte benkeplatevalg.

Seks vedlikeholdsråd for heltrebenkeplater

Slik vedlikeholder du heltrebenkeplater.

Steinharde benkeplater

Hvis du helst vil slippe å stadig vedlikeholde benkeplaten på kjøkkenet er steinharde benkeplater et utmerket valg.

Forny kjøkkenet - med en splitter ny benkeplate

Kjøkkenet kan bli både mer praktisk og penere med rett benkeplate. Her får du gode råd om smarte benkeplatevalg.

Benkeplater i komposittmaterialer

Benkeplater i komposittmaterialer åpner opp for spennende løsninger på kjøkkenet.

Velg riktig benkeplate

En pen kjøkkenbenk er vel og bra, men skal du bruke den til annet enn utstilling, er det andre egenskaper som også er viktige. For enten du leker gourme...

Valg og rengjøring av benkeplater

Har du benkeplate i laminat, heltre, flis, komposittmateriale og naturstein? Her får du fordeler og ulemper, samt tips til vedlikehold.

Nye benkeplater

Benkeplater må tåle en støyt. Trenger du ny benkeplate finnes det en rekke nye alternativer i salg.