Getty Images
Getty Images

Derfor blir kjøkkenbenken ødelagt av vannsøl

En god benkeplate som tåler litt er alfa omega for et optimalt kjøkken. Lite skal til for å ødelegge den, men det skal ikke så mye til for å fikse den igjen heller.Derfor ødelegger vannsøl kjøkkenbenken din

Kjøkkenbenken er overflaten som kanskje blir brukt aller mest i et hjem i løpet av en dag. Da er det ikke så rart at den bør være robust, langvarig og ikke minst - bli tatt godt vare på.

– Benkeplaten er i de fleste tilfeller det verste som kan gå i stykker på kjøkkenet ditt. Det er dyrt og vanskelig å bytte den, og leveringstiden kan være lang. Derfor er det viktig å passe godt på den, sier administrerende direktør Atle Bakke i Elkjøp til Newswire.no.

Sprekker opp

Selv om benkeplaten din virker tykk og massiv, tåler den vann ganske dårlig. Spesielt treplater kan tørke og sprekke opp, og skaden vil ikke være like lett å reparere.

– Ligger det ofte vannrester rundt vasken og platetoppen, vil benkeplaten etter hvert bli ødelagt. Da må den slipes ned og oljes på nytt. I verste fall må hele platen byttes, forteller Bakke.

Treplater er ofte populære fordi de gir kjøkkenet et naturlig preg, men det krever også mer vedlikehold. 

– Hvor ofte du må olje, avhenger av hvor mye og hvordan du bruker benkeplaten. Det ideelle er å olje to til tre ganger i året. Da ser platen alltid fin ut og den tåler vannsøl bedre, sier Atle Bakke i Elkjøp.

Foto: Getty Images

Hold platen ren

En ren og pen kjøkkenbenk er vanskelig å vedlikeholde i en travel hverdag. Den blir fort skitten, rotete og ikke minst full av bakterier. Heldigvis er ikke veien så lang til en bakteriefri og ryddig kjøkkenbenk.

– Det enkleste og mest effektive er å benytte en mikrofiberklut fuktet i rent vann. Mikrofiberen «skjærer» smusset av overflaten og etterlater få eller ingen rester av smuss. Skyll og vri opp kluten etter bruk. Heng den til tørk, sier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS til Newswire.no.

Mikrofiber er tingen på nesten alle overflater.

– Unntaket er dersom du har ubehandlede overflater i tre eller stein. Da kan det være lurt å benytte en grønnsåpe av og til for å tilføre fett, sier Ronander.

Kilde: Newswire.no

22. april 2019
Mer om Benkeplater

Slik velger du benkeplate

Ikke bare bør en benkeplate være praktisk og av høy kvalitet, den skal se bra ut også. Her guider vi deg til å velge den rette for deg. 

Gi kjøkkenet et løft med ny benkeplate

Livet på kjøkkenet kan bli både mer praktisk og penere med rett benkeplate. Her får du gode råd om smarte benkeplatevalg.

Seks vedlikeholdsråd for heltrebenkeplater

Slik vedlikeholder du heltrebenkeplater.

Steinharde benkeplater

Hvis du helst vil slippe å stadig vedlikeholde benkeplaten på kjøkkenet er steinharde benkeplater et utmerket valg.

Forny kjøkkenet - med en splitter ny benkeplate

Kjøkkenet kan bli både mer praktisk og penere med rett benkeplate. Her får du gode råd om smarte benkeplatevalg.

Benkeplater i komposittmaterialer

Benkeplater i komposittmaterialer åpner opp for spennende løsninger på kjøkkenet.

Velg riktig benkeplate

En pen kjøkkenbenk er vel og bra, men skal du bruke den til annet enn utstilling, er det andre egenskaper som også er viktige. For enten du leker gourmetkokk eller sverger til Toro, bør benkeplaten tåle litt bank!

Valg og rengjøring av benkeplater

Har du benkeplate i laminat, heltre, flis, komposittmateriale og naturstein? Her får du fordeler og ulemper, samt tips til vedlikehold.

Nye benkeplater

Benkeplater må tåle en støyt. Trenger du ny benkeplate finnes det en rekke nye alternativer i salg.

Benkeplater må tåle juling

Det er ved kjøkkenbenken at all aktiviteten foregår og overflaten må derfor tåle en del juling. Likevel betyr ikke det at du må ofre alle ønsker om stil.