13 tips til kjøkkenplanlegging

Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Det finnes visse retningslinjer og mål som gjør det enklere for deg å planlegge dette:

* Spiseplassen bør være minst 240 cm langt, om bordet er 80 cm bredt.

* Arbeidsområdet mellom komfyr og oppvaskbenk bør være min. 80 cm, max. 140 cm.

* Plasser oppvaskmaskinen slik at den ikke blokkerer arbeidsområdet når døren er åpen. Opphøyd oppvaskemaskin er bekvemt men tar benkeplass i fra deg. Anbefalt høyde er å løfte oppvaskmaskinen 35 cm over gulvet, dette tilsvarer ca 55 cm til nedre kurven. Max 110 cm til øvre kurven. Tenk på at du må ha gulv som skal tåle den ekstra tyngden.

* En avlastningsflate ved siden av kjøl/frys eller en oppbygd stekeovn er viktig. Ved siden av kokeplaten behøves det minst 20 cm flate - og mint 40 cm om platen avsluttes på enden. En oppvaskbenk med store kummer er alltid god å ha, men i små kjøkken er det bedre å prioritere arbeidsflaten og benkeplassen.

* Dype skap bør ha en uttrekkbar innredning. Unngå høye matskap med hel dør på utrekkbar innredning da disse blir veldig tunge. Du kan alternativt bruke skuffer og forskjellige bakker og kurver i matskapet for å begrense tyngden.

* Utstyr kjøkkenet ditt med den kildesorteringen som du har bruk for. Dette kan være kompost, papir, metall, plast, samt vanlig avfall. Tips: Runde bøtter er enklere å rengjøre enn de firkantete.

* Komfyr i hjørnet er en hyggelig løsning, men kan fort bli trangt om det er flere på kjøkkenet. For å få en fin helhet i hjørnet anbefales integrert komfyr/platetopp når du ønsker en slik hjørneløsing.

* Et hjørneskap løser mange problemer og du får maksimalt oppbevaringsutnyttelse. Et hjørneskap med karusell eller skinner vil gjøre det enklere å nå tak i det du skal ha.

* Benk og overskap behøver ikke være symmetrisk ovenfor hverandre. Dette syntes best på tegningen, men oppfattes ikke like ille i virkeligheten.

* Avstanden mellom komfyr, oppvaskbenk, og kjøleskap (det så kalte arbeidstriangelet) bør ikke være for langt.

* Vann og avløp kan ofte flyttes sidelengs uten større inngrep.

* Ventilasjon kan også flyttes, men jo flere bøyer du får, desto større motstand og dermed dårligere kapasitet.

* Husk å legge inn foringer så dører og skuffer kan åpnes uten å skrape borti håndtak på kjøleskap og ovner, gardinstenger, vinduskarmer og dørkarmer.

Er du redd for å gå i gang med planleggingen alene, kan du få hjelp fra en interiørarkitekt. Du kan også kontakte kjøkkenforhandleren du ønsker å bruke og be dem hjelpe deg.

Kilde: Marbodal

15. januar 2009
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber, og så spiser hele familien middag.

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradis...

Slik får du drømmekjøkkenet

Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke på. 

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunde...

Puss opp kjøkkenet - luksus

Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklass...

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes det mange knep for å få husets hjerte til å føles som nytt!

Nytt kjøkken med maling

Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til...

Kjøkkenfornying med maling

En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Hjelper deg med råd om kjøkkenet

Vi i villas interiørdesigner hjelper deg med spørsmål du måtte ha om kjøkkenet.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Sjekkliste for kjøkken og bad

Kjøkken og bad er gjerne de rommene i huset som er dyrest å renovere, så sjekk at alt er i orden før du legger inn bud.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no