Bilde: May B. Langhelle, Tuva Sverdstad og produsenten

3 smarte til sprutsonen

Bygge og pusse opp kjøkken

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradisjonelt – som en av disse? 

1. Tapet og glassplate: Lett å vedlikeholde

Geir Merli og kona var lei av fliser, og hadde lyst på noe annet i sprutsonen da de skulle pusse opp kjøkkenet.

– Vi ville gjerne ha glassplate. Det hadde vi sett et annet sted, og syntes det var både fint og praktisk. Det var interiørarkitekten fra Stjernekjøkken som foreslo tapeten bak glassplata, forteller Geir Merli. Paret har åpen kjøkkenløsning mot stua, og stuas endevegg er prydet av den samme tapeten (Drivved fra Woodland) som i sprutsonen. 

– Vi syntes ikke det var så dyrt. Glassplaten kom på rundt 8000 kroner, og så gikk det med en rull tapet i tillegg. Med fliser kommer det gjerne søl av for eksempel tomatsaus i fugene, og det er ikke så lett å vaske bort. Denne glassplata er fryktelig enkel å rengjøre, så dette er en smart løsning vi har vært veldig fornøyde med i det året som har gått siden oppussingen, sier Geir Merli.

2. Finérplate: Enkelt og billig

– Vi gikk mange runder med hva vi hadde lyst på i sprutsonen, men syntes både flis og glassplate ble veldig dyrt, særlig hvis vi i tillegg skulle ha hjelp til monteringen, forteller Tuva Sverdstad Eikås.

Les også:

Tips til deg som skal ha ny kjøkkenvifte

Skal du ha ny kjøkkenvifte? Vi gir deg rådene om hva du bør tenke på ved kjøp og plassering av kjøkkenvifte.

De ville gjerne ha inn litt mer treverk for å gi et lunt og personlig inntrykk av kjøkkenet, og platen i hvitoljet poppelfinér var både fin og rimelig.

Dessuten passet den fint til benkeplaten i hvitoljet bjørk: 

– Finérplaten kostet 350 kroner. Vi fikk skåret den til målene på Maxbo, og monteringen gjorde vi selv på en ettermiddag. Vi kom hjem med et byggesett, vasket over de gamle flisene og festet finérplaten med monteringslim. Så satte vi noen bøker foran plata mens limet fikk tørke over natta, forklarer Tuva Sverdstad Eikås, som er svært fornøyd med resultatet.

– I bruk fungerer dette bedre enn vi hadde turt å håpe på. Vi setter inn plata med hvitpigmentert olje én gang i året, og selv rødvin- og tomatsausflekker lar seg lett tørke bort. Det eneste vi er litt forsiktige med, er vannsprut, og vi passer på å tørke bort vannsøl i kanten ved benkeplata med én gang, sier Tuva Sverdstad Eikås. 

3. Kjøkkenplater: Fiks ferdigløsning

Fibo Trespo Kitchen Board er veggplater som er spesialtilpasset kjøkkenets sprutsone.

Les også:

Derfor slikker hunden på deg

Hvis du har lurt på hvorfor hunden slikker på deg, da bør du lese dette.

Kjøkkenplatene kommer i mange ulike farger og mønstre, og tar ifølge produsenten bare noen små timer å sette opp – de monteres direkte på eksisterende vegg og beskytter mot både flekker og varme fra koketoppen.

Overflaten er lett å tørke av og krever ikke vedlikehold. Kichen Board kommer i pakker på to plater, og nettomålene er 600 x 580 mm (metalldekorene har målene 560/580 x 580 mm).

På bildet ser du plater med metalldekor i mønsteret Rivet Flora.

Les mer på fibo-trespo.no.

 

Les også:

Hvordan får vi slette vegger på badet?

Vi vil ha slette vegger på badet, men hva er den beste løsningen? Våtromseksperten svarer på leserspørsmålet.

27. mai 2015
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

6 tips til kjøkkenoppussing på lavbudsjett

Bygge og pusse opp kjøkken Du trenger ikke tømme lommeboka for å gjøre kjøkkenet «nytt». Her er seks tips til enkel og rimelig fornyelse av kjøkkenet.  

Nå vil vi ha superkjøkken

Bygge og pusse opp kjøkken Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber,...

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

Bygge og pusse opp kjøkken I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

Slik får du drømmekjøkkenet

Bygge og pusse opp kjøkken Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke på. 

Få nytt kjøkken for noen tusenlapper

Bygge og pusse opp kjøkken Kjøkkenet er et rom som blir mye brukt - og mye slitt. Å friske opp kjøkkenet trenger ikke koste så mye.

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Bygge og pusse opp kjøkken Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunde...

Puss opp kjøkkenet - luksus

Bygge og pusse opp kjøkken Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklassen!

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Bygge og pusse opp kjøkken Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes...

Nytt kjøkken med maling

Bygge og pusse opp kjøkken Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til...

Kjøkkenfornying med maling

Bygge og pusse opp kjøkken En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Bygge og pusse opp kjøkken Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Bygge og pusse opp kjøkken Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

13 tips til kjøkkenplanlegging

Bygge og pusse opp kjøkken Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Bygge og pusse opp kjøkken Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Bygge og pusse opp kjøkken Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!