ETTER: Kjøkkenet har blitt et trivelig oppholdsrom med god plass til både matlaging og sosialisering.
ETTER: Kjøkkenet har blitt et trivelig oppholdsrom med god plass til både matlaging og sosialisering. Bilde: May B. Langhelle

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Bygge og pusse opp kjøkken

Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunder – nettopp det paret ønsket seg.

Øverst på en knaus med fantastisk utsikt mot vannet ligger et stort funkishus som har vært igjennom litt av en forandring det siste året.

Martine Thoresen og Jan Martin Mælum kjøpte huset i fjor, og hele sommeren gikk med til å rive det meste av det innvendige. 

– Huset så ikke ut, og måtte totalrenoveres. Vi sparte masse penger på å ta rivejobben selv, men Jan Martin jobbet vel 14 timer om dagen for å bli ferdig. Vi kjørte bort alt avfallet selv, det var blant annet to tonn stein som skulle fraktes bort. Totalt har vel oppussingen kostet nesten like mye som å kjøpe boligen, forteller Martine.

Paret har bodd i huset på Siggerud i en knapp uke da Vi i Villa kommer på besøk for å se nærmere på kjøkkenbiten av oppussingen. 

– Jeg ville ha et funksjonelt og praktisk kjøkken, samtidig som det skulle være koselig å oppholde seg i. Jeg er glad i lage mat, og har alltid drømt om en liten krok hvor gjester kan sitte og ta et glass vin mens vi lager ferdig middagen. Men at det skulle være praktisk var det viktigste for oss. På det gamle kjøkkenet vårt kunne vi for eksempel ikke åpne skapet til søpla mens oppvaskmaskinen var åpen, og det blir veldig irriterende i lengden, forteller Martine. 

Les også:

Belysning på kjøkkenet

God kjøkkenbelysning på er viktig. Dette bør du tenke på når du skal belyse kjøkkenet.

 FØR: Et tidstypisk sekstitallskjøkken med umoderne fliser og et særdeles trekkfullt tak. 

Smarte løsninger 

– Kjøkkenet hadde opprinnelig et kjølerom som så ut som noe fra «Ondskapens hotell», og det luktet temmelig funky, ler Martine. Dette rommet ble bygget om til et bad nummer to, med inngang fra entreen.

– Vi hadde en arkitekt med oss i planleggingsfasen, og da kom ideen om å få til en kjøkkenbod. Her har vi plass til ekstra kjøleskap, samt masse hyller til kjøkkenmaskiner og utstyr vi bruker bare av og til. 

Flisene fra Modena (Jasba-Loop i Korallenrot) gir et friskt og energisk uttrykk. Lampene er fra Ruths Design (Luceplan Fortebraccio). Fargen på veggene er Aquamarin, maling fra Fargerike. 

Les også:

Få nytt kjøkken for noen tusenlapper

Kjøkkenet er et rom som blir mye brukt - og mye slitt. Å friske opp kjøkkenet trenger ikke koste så mye.

Kjøkkeninnredningen er den enkle og hvite modellen Mirto fra Kvik. Martine og Jan Martin fikk en montør til å sette det sammen, siden de ikke ville risikere «slarking her og der».

De røde, sekskantede mosaikkflisene er fra Modena og heter Jasba. Dem var det Jan Martin som fant, og siden Martine elsker alt som er rødt og prikkete, var de midt i blinken. 

Kjøkkenet før og under :

Kontrast 

– Gulvet skulle egentlig være i lyst treverk, men så forelsket vi oss helt i eikeparketten i fargen Chateau, som vi fant hos Paalrud og Kallbom, opplyser Martine.

Den samme parketten er brukt i store deler av huset, og gir en fin kontrast til de gjennomgående hvite eller pastellfargede veggene.

Les også:

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber,...

– På kjøkkenet ville vi ha mest hvitt, siden det er enkelt, pent og rent, og siden det er så mange farger ellers i huset. Men det vi er aller mest fornøyde med på vårt nye kjøkken, er veggen med røde fliser. Den synes også gjennom vinduene, så det er det første vi ser når vi kommer hjem – fargen gjør oss glade! Ellers er vi glade for at vi fikk mye benkeplass. Kjøkkenløsningen ga seg litt selv da vi fant ut at vi kunne ha en vifte som kommer opp fra benkeplata, og at vi dermed fint kunne plassere platetoppen foran vinduene. Den kjøkkenvifta er en manns perverse drøm, så Jan Martin er nok aller mest fornøyd med den, smiler Martine. 

 • Foto: Privat
  Vekk med den gamle kjøkkeninnredningen.

 • Foto: Privat
  Inn med ny kjøkkeninnredning - Mirto fra Kvik.

 • Foto: Privat
  Deler av kjøkkeninnredningen er på plass og veggen har fått kjøkkenfliser. 

 • Foto: Privat
  Smart løsning med strømkontakter nedfelt i benken. 

 • Foto: May B. Langhelle
  Ferdig kjøkken!

 • Foto: May B. Langhelle
  Mange vinduer gir godt med lys til den romslige spiseplassen. Her kan familien på snart fire saml...

 • Foto: May B. Langhelle
  Moderne kjøkkenfliser. 

7. mai 2014
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

6 tips til kjøkkenoppussing på lavbudsjett

Bygge og pusse opp kjøkken Du trenger ikke tømme lommeboka for å gjøre kjøkkenet «nytt». Her er seks tips til enkel og rimelig fornyelse av kjøkkenet.  

Nå vil vi ha superkjøkken

Bygge og pusse opp kjøkken Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber,...

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

Bygge og pusse opp kjøkken I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

3 smarte til sprutsonen

Bygge og pusse opp kjøkken De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradisjonelt – som en av disse? 

Slik får du drømmekjøkkenet

Bygge og pusse opp kjøkken Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke...

Få nytt kjøkken for noen tusenlapper

Bygge og pusse opp kjøkken Kjøkkenet er et rom som blir mye brukt - og mye slitt. Å friske opp kjøkkenet trenger ikke koste så mye.

Puss opp kjøkkenet - luksus

Bygge og pusse opp kjøkken Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklassen!

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Bygge og pusse opp kjøkken Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes...

Nytt kjøkken med maling

Bygge og pusse opp kjøkken Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til...

Kjøkkenfornying med maling

Bygge og pusse opp kjøkken En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Bygge og pusse opp kjøkken Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Bygge og pusse opp kjøkken Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

13 tips til kjøkkenplanlegging

Bygge og pusse opp kjøkken Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Bygge og pusse opp kjøkken Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Bygge og pusse opp kjøkken Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!