Pusse opp kjøkken
ETTER: Kjøkkenet har blitt et trivelig oppholdsrom med god plass til både matlaging og sosialisering. Bilde: May B. Langhelle

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunder – nettopp det paret ønsket seg.

Øverst på en knaus med fantastisk utsikt mot vannet ligger et stort funkishus som har vært igjennom litt av en forandring det siste året.

Martine Thoresen og Jan Martin Mælum kjøpte huset i fjor, og hele sommeren gikk med til å rive det meste av det innvendige. 

– Huset så ikke ut, og måtte totalrenoveres. Vi sparte masse penger på å ta rivejobben selv, men Jan Martin jobbet vel 14 timer om dagen for å bli ferdig. Vi kjørte bort alt avfallet selv, det var blant annet to tonn stein som skulle fraktes bort. Totalt har vel oppussingen kostet nesten like mye som å kjøpe boligen, forteller Martine.

Paret har bodd i huset på Siggerud i en knapp uke da Vi i Villa kommer på besøk for å se nærmere på kjøkkenbiten av oppussingen. 

– Jeg ville ha et funksjonelt og praktisk kjøkken, samtidig som det skulle være koselig å oppholde seg i. Jeg er glad i lage mat, og har alltid drømt om en liten krok hvor gjester kan sitte og ta et glass vin mens vi lager ferdig middagen. Men at det skulle være praktisk var det viktigste for oss. På det gamle kjøkkenet vårt kunne vi for eksempel ikke åpne skapet til søpla mens oppvaskmaskinen var åpen, og det blir veldig irriterende i lengden, forteller Martine. 

 FØR: Et tidstypisk sekstitallskjøkken med umoderne fliser og et særdeles trekkfullt tak. 

Smarte løsninger 

– Kjøkkenet hadde opprinnelig et kjølerom som så ut som noe fra «Ondskapens hotell», og det luktet temmelig funky, ler Martine. Dette rommet ble bygget om til et bad nummer to, med inngang fra entreen.

– Vi hadde en arkitekt med oss i planleggingsfasen, og da kom ideen om å få til en kjøkkenbod. Her har vi plass til ekstra kjøleskap, samt masse hyller til kjøkkenmaskiner og utstyr vi bruker bare av og til. 

Flisene fra Modena (Jasba-Loop i Korallenrot) gir et friskt og energisk uttrykk. Lampene er fra Ruths Design (Luceplan Fortebraccio). Fargen på veggene er Aquamarin, maling fra Fargerike. 

Kjøkkeninnredningen er den enkle og hvite modellen Mirto fra Kvik. Martine og Jan Martin fikk en montør til å sette det sammen, siden de ikke ville risikere «slarking her og der».

De røde, sekskantede mosaikkflisene er fra Modena og heter Jasba. Dem var det Jan Martin som fant, og siden Martine elsker alt som er rødt og prikkete, var de midt i blinken. 

Kjøkkenet før og under :

Kontrast 

– Gulvet skulle egentlig være i lyst treverk, men så forelsket vi oss helt i eikeparketten i fargen Chateau, som vi fant hos Paalrud og Kallbom, opplyser Martine.

Den samme parketten er brukt i store deler av huset, og gir en fin kontrast til de gjennomgående hvite eller pastellfargede veggene.

– På kjøkkenet ville vi ha mest hvitt, siden det er enkelt, pent og rent, og siden det er så mange farger ellers i huset. Men det vi er aller mest fornøyde med på vårt nye kjøkken, er veggen med røde fliser. Den synes også gjennom vinduene, så det er det første vi ser når vi kommer hjem – fargen gjør oss glade! Ellers er vi glade for at vi fikk mye benkeplass. Kjøkkenløsningen ga seg litt selv da vi fant ut at vi kunne ha en vifte som kommer opp fra benkeplata, og at vi dermed fint kunne plassere platetoppen foran vinduene. Den kjøkkenvifta er en manns perverse drøm, så Jan Martin er nok aller mest fornøyd med den, smiler Martine. 

 • Foto: Privat
  Vekk med den gamle kjøkkeninnredningen.

 • Foto: Privat
  Inn med ny kjøkkeninnredning - Mirto fra Kvik.

 • Foto: Privat
  Deler av kjøkkeninnredningen er på plass og veggen har fått kjøkkenfliser. 

 • Foto: Privat
  Smart løsning med strømkontakter nedfelt i benken. 

 • Foto: May B. Langhelle
  Ferdig kjøkken!

 • Foto: May B. Langhelle
  Mange vinduer gir godt med lys til den romslige spiseplassen. Her kan familien på snart fire saml...

 • Foto: May B. Langhelle
  Moderne kjøkkenfliser. 

7. mai 2014
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber, og så spiser hele familien middag.

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradis...

Slik får du drømmekjøkkenet

Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke på. 

Puss opp kjøkkenet - luksus

Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklass...

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes...

Nytt kjøkken med maling

Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til å pusse opp hjemme. Den som vil være mer miljøbevisst, eller har et begrenset budsjett kan komme like langt med å male skrog og fronter, samt å bytte benkeplate. Det er slett ikke nødvendig å levere inn frontene til et lakkeringsverksted – med moderne oljemalinger og gode verktøy kan vi lage et tilnærmet sprøytelakkert resultat selv! Kjøkkenet under var modent for oppussing - innredningen var mørk og gulnet. Eierne bestemte seg for å male kjøkkeninnredningen istedet for å bytte den ut. Det gamle furukjøkkenet var mørkt og utdatert. Istedet for å bytte det ut ble skapene malt. Foto: Kristian Owren/ifi.no Dette ble gjort Kjøkkeninnredningen ble malt med halvblank Lady Supreme Finish i fargen Kalk. Veggene fikk to strøk silkematt Lady Wonderwall i fargen Lys Antikk. Gulvets opprinnelige 3-stavs eikeparkett er beholdt, mens tak og lister ble malt Egghvitt med Lady Supreme Finish. Kjøkkeninnredninger utsettes for hard medfart. Det finnes i dag malinger i alle glansgrader som tåler høy slitasje og hyppig rengjøring. Rengjøringskluten kan dog gli litt lettere over en blank eller halvblank flate, og det er ofte det foretrukne valget. Før man setter i gang å male kjøkkenet er det viktig å: Vaske grundig rent med egnede vaskemidler.  Før flaten grunnes og hakk og merker sparkles over er det viktig å få fjernet alt gammelt fett og smuss.  Er du nøye med grunnarbeidet får malingen et godt underlag å hefte til. Grunning og toppstrøksmaling bør komme fra samme produsent. Dette for å sikre at produktene fungerer godt sammen.   Kilde: ifi.no

Kjøkkenfornying med maling

En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Hjelper deg med råd om kjøkkenet

Vi i villas interiørdesigner hjelper deg med spørsmål du måtte ha om kjøkkenet.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

13 tips til kjøkkenplanlegging

Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Sjekkliste for kjøkken og bad

Kjøkken og bad er gjerne de rommene i huset som er dyrest å renovere, så sjekk at alt er i orden før du legger inn bud.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!