Kjøkkenet brukes flittig hos de fleste og krever en liten oppfriskning med jevne mellomrom. Om du har overflater som skal males, er ikke det noen uoverkommelig oppgave, hverken arbeidsmessig eller økonomisk.
Kjøkkenet brukes flittig hos de fleste og krever en liten oppfriskning med jevne mellomrom. Om du har overflater som skal males, er ikke det noen uoverkommelig oppgave, hverken arbeidsmessig eller økonomisk. Bilde: Getty Images

Få nytt kjøkken for noen tusenlapper

Kjøkkenet er et rom som blir mye brukt - og mye slitt. Å friske opp kjøkkenet trenger ikke koste så mye. 

På et kjøkken kan både tak, vegger gulv og kjøkkeninnredning males, og det er et arbeid som er overkommelig for de fleste. Men, det gjelder å velge rett maling, og det er en del redskap du bør ha for hånden. Grunnleggende regler for maling gjelder også på kjøkkenet: underslaget må være rent, tørt og fast. 

Dette kan du trenge: Vaskeklut eller svamp, rengjøringsmiddel, fint slipepapir eller slipekloss, mikrofiberklut, rull og rullekar, pensler, etterstryker, forlengerskaft, grunning, maling, maskeringstape og sparkel.

Rengjøring

På et kjøkken utsettes overflatene for alt fra skitne barnefingre til fet stekeos. Derfor kreves en grundig rengjøring før du setter i gang med maleprosjektet. 

Malingsprodusentene har spesielle rengjøringsmidler som med fordel kan benyttes for å få rene flater. Merk deg at mange har både rengjøringsmidler for vanlig rengjøring, det de kaller vedlikeholdsvask, og rengjøringsmidler som er kraftigere og kun kan brukes dersom du skal male.

Avslutt med å tørke av flatene med en ren, fuktet klut, slik at du fjerner rester av rengjøringsmiddelet. 

Sliping

Før du begynner å male bør du slipe over alle flater med slipepapir. Dette for å fjerne ujevnheter og for å gi den nye malingen bedre feste.

Maler du flere strøk eller grunn, bør du også gjøre dette mellom strøkene. Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå. Bruk gjerne en mikrofiberklut. 

Valg av maling 

Mange velger en maling med høy blankhetsgrad når de skal male kjøkkenet for å lette renholdet. Dagens malinger kan imidlertid være like enkle å holde rene uansett hvor blanke eller matte de måtte være.

Valget er i første rekke knyttet til smak og behag både når det gjelder maling til tak, vegger, gulv og innredning.

Med litt maling kan de gamle kjøkkenstolene få et nytt og friskt utseende. Foto: Beckers

Malingen

Det er flere fordeler med å benytte en rull til å påføre malingen. Rullen gir en jevn fordeling av maling og arbeidet går fortere. 

For å få en perfekt finish, og for å unngå "appelsinhud", er det viktig at du etterstryker med en spesialpensel med bred bust. 

 Når du først har bestemt deg for å male en flate, pass på å arbeide jevnt og fort, slik at malingen ikke tørker for mye mens du holder på.

Gå lett over flatene med et fint slipepapir mellom strøkene og fjern eventuelt pussestøv med en mikrofiberklut. Normalt sett vil det være behov for to malingsstrøk for å få en jevn farge. 

Kjøkkenskap 

Når det gjelder kjøkkeninnredning så forekommer det ofte fronter med profilering av ymse slag. Da kan du med fordel begynne innerst på speilet.

Begynner du på rammen rundt, er det lettere å komme innpå der man allerede har malt. En hensiktsmessig rekkefølge er først speil, deretter kanter og til slutt rammen.

Ta for deg en og en del og gjør deg helt ferdig med pensel og rull. Til slutt etterstryker du før du går videre. Vanntynnbar maling tørker raskt, så det er viktig å jobbe systematisk.

Dørhåndtak og lysbrytere 

Ikke absolutt alt bør få maling på seg. Håndtakene på skap og skuffer, lysbrytere og kontakter og andre ting du finner på flaten som skal males, kan med fordel fjernes før du tar frem penselen.

Forsøk på tildekking med maskeringstape er plundrete og sjeldent vellykket. Med en skrutrekker er det raskere å fjerne disse elementene. Vær ytterst forsiktig med å blottlegge elektriske kabler.

Tips til malejobben:

1. Dekk til gulv, møbler og lignende med plastfolie eller dekkpapp.

2. Fjern løs maling med en skrape eller en sparkel. Slip deretter ujevnheter og kanter. 

3. Rengjør taket med en svamp og vann. Bruk salmiakk eller kraftvask. La det så tørke.

4. Reparer eventuelle sprekker og hull med sparkel.

5. Avkjøl rommet. Bruker du akrylbasert takmaling vil du oppleve at denne tørker veldig raskt. 

6. Start å male der dagslyset er sterkest og fortsett å male hele taket fra lyset, da vil umalte flekker synes lettere.

7. Rull ut malingen på et begrenset felt om gangen, slik at det ikke blir skjolder. 

8. Ha rikelig med maling på rullen. Jobb ikke for lenge med tom rulle; dypp rullen ofte.

Kilde: ifi.no

19. oktober 2018
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber, og så spiser hele familien middag.

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradis...

Slik får du drømmekjøkkenet

Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke på. 

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunde...

Puss opp kjøkkenet - luksus

Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklass...

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes det mange knep for å få husets hjerte til å føles som nytt!

Nytt kjøkken med maling

Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til...

Kjøkkenfornying med maling

En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Hjelper deg med råd om kjøkkenet

Vi i villas interiørdesigner hjelper deg med spørsmål du måtte ha om kjøkkenet.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

13 tips til kjøkkenplanlegging

Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!