Male kjøkkeninnredning

Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Ved hjelp av maling kan du enkelt fornye kjøkkenet, uten å bytte ut hele kjøkkeninnredningen. Med riktig maling, fine fargenyanser og et par nye knotter kan du få en helt ny kjøkkeninnredning uten å blakke deg helt.

- I utgangspunktet kan alle overflater males, men ikke alle er like egnet for maling, forklarer Heidi S. Sørensen fra Maleriet Fargehandel i Hønefoss. 

- Ofte er slette, blanke og harde overflater de stedene hvor det er vanskeligst å få strøkne overflater, spesielt om du ønsker de høyblanke. Småskader og støv i malingsfilm blir mer synlig på blank maling. Om du ønsker deg høyblanke, slette kjøkkendører kan det være en god idè å få det sprøytelakkert, sier Sørensen.

Sprøytelakkering
Dette er en god løsning dersom du ønsker høyblankt, eller om du har kjøkkeninnredning med mye detaljer og dekor. Med sprøytelakkering kommer du til med maling i de minste sprekker. Og det beste er at du får jobben ut av huset - du leverer bare dørene til spesialistene.

Sprøytemaling kan gjøres på de aller fleste typer underlag, særlig ny eller fabrikkmalt MDF, stabile trematerialer og en del laminater. Mange billakkerere tar på seg slike oppdrag - med vask, slip og lakkering. 

Velg riktig maling
Skal du male kjøkkeninnredningen selv, må du velge en maling med god kvalitet.

Les også:

Gjør det selv: Nye kjøkkenskapdører for 800 kr

Slik frisker du opp kjøkkenskapdørene med folie.

- Godta ikke hva som helst av malinger. Du får hva du betaler for, og viktigheten av en maling som flyter pent ut er på slike overflater viktigere enn om du skulle malt en strievegg.  Gå for de merkene seriøse malermestere bruker, det er de som kan faget best, sier Sørensen.

Slik gjør du det
De fleste innredninger av tre kan males med bra resultat uansett om de er lakket, oljet eller malt fra før. Det er en del viktige punkter som bør følges:

* Rens godt med egnet malervask.
* Slipp lett over overflatene med sandpapir, ca 180 korning.
* Husk å grunne med heftgrunning første strøk. Gjerne også om det er malt fra før.
* Sparkling og sliping tar du etter grunningen. Da ser du lettere hvor det trengs og sparkelmassen fester godt til underlaget.
* Mal to toppstrøk, helst i en vaskbar, halvblank maling.

Heidi S. Sørensen er Viivilla.nos malingsekspert - du kan sende inn spørsmål til henne her.

Maling for gulv og båt?
Et annet tips fra Sørensen er å bruke gulvmaling for en malingsfilm som tåler mye.

- Beveg deg gjerne over i industrien, båtmaling eller bil, om du ønsker høyblanke oljemalinger.

Mal helst forsidene av dører og skuffer når de henger oppe, for å unngå støvfall på våt maling.

Du kan velge å rullemale eller bruke pensel alt ettersom hva slags struktur du ønsker. Hvis du er bevisst på å hendvende deg til en faghandel vil også resultatet bli bra, og du vil få det verktøyet du trenger til jobben. Selvplukk av maling og utstyr kan gi et dårligere resultat.

18. oktober 2011
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

6 tips til kjøkkenoppussing på lavbudsjett

Du trenger ikke tømme lommeboka for å gjøre kjøkkenet «nytt». Her er seks tips til enkel og rimelig fornyelse av kjøkkenet.  

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber,...

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradisjonelt – som en av disse? 

Slik får du drømmekjøkkenet

Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke...

Få nytt kjøkken for noen tusenlapper

Kjøkkenet er et rom som blir mye brukt - og mye slitt. Å friske opp kjøkkenet trenger ikke koste så mye.

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunder – nettopp det paret ønsket seg.

Puss opp kjøkkenet - luksus

Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklass...

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes...

Nytt kjøkken med maling

Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til å pusse opp hjemme. Den som vil være mer miljøbevisst, eller har et begrenset budsjett kan komme like langt med å male skrog og fronter, samt å bytte benkeplate. Det er slett ikke nødvendig å levere inn frontene til et lakkeringsverksted – med moderne oljemalinger og gode verktøy kan vi lage et tilnærmet sprøytelakkert resultat selv! Kjøkkenet under var modent for oppussing - innredningen var mørk og gulnet. Eierne bestemte seg for å male kjøkkeninnredningen istedet for å bytte den ut. Det gamle furukjøkkenet var mørkt og utdatert. Istedet for å bytte det ut ble skapene malt. Foto: Kristian Owren/ifi.no Dette ble gjort Kjøkkeninnredningen ble malt med halvblank Lady Supreme Finish i fargen Kalk. Veggene fikk to strøk silkematt Lady Wonderwall i fargen Lys Antikk. Gulvets opprinnelige 3-stavs eikeparkett er beholdt, mens tak og lister ble malt Egghvitt med Lady Supreme Finish. Kjøkkeninnredninger utsettes for hard medfart. Det finnes i dag malinger i alle glansgrader som tåler høy slitasje og hyppig rengjøring. Rengjøringskluten kan dog gli litt lettere over en blank eller halvblank flate, og det er ofte det foretrukne valget. Før man setter i gang å male kjøkkenet er det viktig å: Vaske grundig rent med egnede vaskemidler.  Før flaten grunnes og hakk og merker sparkles over er det viktig å få fjernet alt gammelt fett og smuss.  Er du nøye med grunnarbeidet får malingen et godt underlag å hefte til. Grunning og toppstrøksmaling bør komme fra samme produsent. Dette for å sikre at produktene fungerer godt sammen.   Kilde: ifi.no

Kjøkkenfornying med maling

En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

13 tips til kjøkkenplanlegging

Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!