Getty Images
Getty Images

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber, og så spiser hele familien middag.

I løpet av de siste ti årene har stuen sakte, men sikkert steget av tronen som husets mest brukte rom. Nå oppholder folk seg helst på kjøkkenet, og har i det siste begynt å innrede deretter.

Nettstedet Houzz.com har gjort en undersøkelse hvor det viser seg at det tradisjonelle kjøkkenet er i ferd med å forsvinne. 

Mye mer enn bare mat

Det nye superkjøkkenet blir brukt like mye som de andre rommene i huset, og har derfor en multifunksjonell oppgave.

Mange benytter seg derfor av profesjonell hjelp for å få akkurat den flyten eller designet de ønsker. De fleste har en egen stil de vil holde seg til, og søker også ekstra hjelp for å få oppfylt spesifikke visjoner.

Les også: Med kjøkkenøy får du et sosialt og livlig kjøkken

Sofie Pettersen jobber som konsulent og selger ved HTH Kjøkken Skøyen, og forteller at mange bruker kjøkkenet som mer enn et sted der man lager mat. 

– Kjøkkenet er blitt en hyggeplass med flere soner der for eksempel barna gjør lekser. Det har blitt mer som et møbel som man kan tilpasse etter egen, personlig stil. 

Foto: Getty Images

Personlig planløsning

Over 2 400 amerikanere deltok i undersøkelsen til Houzz.com, og alle er nettopp ferdig med, midt i planleggingen eller underveis i oppussingen av et kjøkken.

Les også: Tina Nördstrøms beste tips til et godt kjøkken

Dette er hva deltakerne av undersøkelsen bruker kjøkkenet sitt til:

  • 69 prosent - Matlaging og spising
  • 49 prosent - Underholdning
  • 43 prosent - Sosialisering
  • 25 prosent - Lekser
  • 19 prosent - Ser på TV
  • 14 prosent - Leser

Nesten to tredjedeler av boligeierne brukte mer enn 3 timer om dagen på kjøkkenet.

Houzz.com skriver at kjøkkenøyas popularitet har steget 37 prosent siden i fjor; en trend som også har kommet til Norge de siste årene. Kjøkkenet har også fått egne stasjoner til baking eller spesifikk matlaging, og enda flere velger å innebygge kaffemaskinen.

TV på kjøkkenet?

Å se på TV mens man spiser eller lager mat, er noe vi ofte forbinder med amerikanske filmer. Kanskje det ikke har vært like normalt som vi trodde; flere og flere amerikanere skaffer seg nemlig TV på kjøkkenet. Vil norden etterhvert følge etter?

Ifølge Pettersen er ikke dette er trend Norge har kopiert enda.

– Det er ikke så mange som har TV på kjøkkenet; det er vel heller uvanlig. Flere og flere flytter inn i små leiligheter i byene, og der må man ta hensyn til plassen. Sofaer og benker er forbeholdt litt større leiligheter, mens de små gjerne går for barstoler og lignende, forteller hun.

Les også: Slik gjorde de det gamle kjøkkenet topp moderne

Et par av de andre trendene er pult på kjøkkenet, eller en lysekrone som topper interiøret. Vinkjøler eller innebygd kaffemaskin er også ganske sannsynlige trender som kan nå Norges grenser i løpet av året. 

Personlig stil og smak

Superkjøkkenet skal fylles med ting nøye utvalg etter vår personlige stil og smak, forteller HTH-konsulenten. Mange av kundene som kommer inn døren vil ikke lenger ha det hvite kjøkkenet foreldrene deres hadde for ti år siden.

– Nå er det for eksempel små eller ingen håndtak på skap som gjelder. De fleste vil ha det enkelt og moderne, gjerne litt stramt. Benkeplater i stein er populært, gjerne kombinert med flere farger ellers i kjøkkenet. De som handler kjøkken i dag er ikke redd for farger, sier Pettersen.

Foto: Getty Images

Flytende overgang

Superkjøkkenets opprinnelse stammer fra kjøkkenøyen som i løpet av to-tre år fant veien hjem til flere tusen norske husstander. Derfra ville vi slå ned vegger, ha stue og kjøkken i ett og handle barstoler på Ikea i fleng.

I følge Sofie Pettersen er det både fordeler og ulemper med en åpen flyt mellom rommene. Hun tror mange liker tilgjengeligheten åpenheten gir, i tillegg til at man får mulighet til å oppbevare mer på mindre rom.

– Jeg ville ikke kalt det en ulempe, men en utfordring kan være å få til en velfungerende ventilasjon. Man har gjerne stekeplatene midt i rommet, og da kan løsningen for kjøkkenviften være dyrere enn forventet.

Utfordrer grenser

Sjefsøkonom Nino Sitchinava i Houzz.com sier til nettstedet at det moderne superkjøkkenet passer familie, venner og jobb, og gjør det med stil

– Resultatene fra undersøkelsen viser at det moderne mennesket ikke bare vil renovere utseendet og oppbevaringen på kjøkkenet, men også skaffe en stue, et familierom og kontor, med layouts og interiør som utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter, sier hun.

Les også: Matbloggernes favorittredskaper de ikke kan leve uten

43 prosent sa at den største motivasjonen for å pusse opp i 2015 var fordi de ikke kunne fordra sitt eget kjøkken lenger. 76 prosent forandret også hele stilen for kjøkkenet mens de først var i gang, og flesteparten holdt seg til nøytrale farger.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

2. februar 2016
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det. 

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradis...

Slik får du drømmekjøkkenet

Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke...

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunder – nettopp det paret ønsket seg.

Puss opp kjøkkenet - luksus

Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklass...

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes...

Nytt kjøkken med maling

Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til å pusse opp hjemme. Den som vil være mer miljøbevisst, eller har et begrenset budsjett kan komme like langt med å male skrog og fronter, samt å bytte benkeplate. Det er slett ikke nødvendig å levere inn frontene til et lakkeringsverksted – med moderne oljemalinger og gode verktøy kan vi lage et tilnærmet sprøytelakkert resultat selv! Kjøkkenet under var modent for oppussing - innredningen var mørk og gulnet. Eierne bestemte seg for å male kjøkkeninnredningen istedet for å bytte den ut. Det gamle furukjøkkenet var mørkt og utdatert. Istedet for å bytte det ut ble skapene malt. Foto: Kristian Owren/ifi.no Dette ble gjort Kjøkkeninnredningen ble malt med halvblank Lady Supreme Finish i fargen Kalk. Veggene fikk to strøk silkematt Lady Wonderwall i fargen Lys Antikk. Gulvets opprinnelige 3-stavs eikeparkett er beholdt, mens tak og lister ble malt Egghvitt med Lady Supreme Finish. Kjøkkeninnredninger utsettes for hard medfart. Det finnes i dag malinger i alle glansgrader som tåler høy slitasje og hyppig rengjøring. Rengjøringskluten kan dog gli litt lettere over en blank eller halvblank flate, og det er ofte det foretrukne valget. Før man setter i gang å male kjøkkenet er det viktig å: Vaske grundig rent med egnede vaskemidler.  Før flaten grunnes og hakk og merker sparkles over er det viktig å få fjernet alt gammelt fett og smuss.  Er du nøye med grunnarbeidet får malingen et godt underlag å hefte til. Grunning og toppstrøksmaling bør komme fra samme produsent. Dette for å sikre at produktene fungerer godt sammen.   Kilde: ifi.no

Kjøkkenfornying med maling

En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Hjelper deg med råd om kjøkkenet

Vi i villas interiørdesigner hjelper deg med spørsmål du måtte ha om kjøkkenet.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

13 tips til kjøkkenplanlegging

Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Sjekkliste for kjøkken og bad

Kjøkken og bad er gjerne de rommene i huset som er dyrest å renovere, så sjekk at alt er i orden før du legger inn bud.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!