Nytt kjøkken på 1-2-3

Bygge og pusse opp kjøkken

Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!

Innrammede retro-plakater og den gamle tallerkenhyllen ved frokostbordet er koselig veggpryd.
Innrammede retro-plakater og den gamle tallerkenhyllen ved frokostbordet er koselig veggpryd.

Å flytte inn i en eldre bolig kan by på en lang liste med oppussingsprosjekter. Se mulighetene i det eksisterende  interiøret. Med maling kan du gjøre underverker på kort tid. I dette tilfellet var det kjøkken som sto først på listen. Rommet var ikke pusset opp siden 1980-tallet, og trengte sårt en ansiktsløftning.

Innredningen var i mørkt tre, veggene kledd med plater og hvitmalt strie, og det var slitt laminat på gulvet.

Dårlig belysning, og gammelt utstyr som vask og hvitevarer, måtte skiftes ut. Målet var å gjøre et umoderne og kjedelig kjøkken lyst og landlig uten å måtte bytte ut alt.

   
Matchende kjøleskap og kjøkkenmaskiner blir glade fareklater i et lyst kjøkken.
Matchende kjøleskap og kjøkkenmaskiner blir glade fargeklatter i et lyst kjøkken.
Overraskelser
Under veggplatene lå det originale fagpanelet og ventet, dette ble pusset og deretter malt. Fordi det tidligere er gjort forandringer i den originale planløsningen, manglet det panel noen steder, og det var også ønske om panel i taket. Dette ble løst med nytt fagpanel fra Bergene Holm, som leverer flere profiler med overflatebehandlinger.

Velger du ferdig grunnet panel er mye av jobben gjort, og resultatet blir profesjonelt.

Da laminatgulvet ble fjernet, kom et gammelt vinylbelegg til syne. Etter at dette var revet av, krevde rester av belegg og lim at det originale gulvet under ble slipt.

Les også:

Kjøkkenfornying med maling

En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

I gamle gulv er det naturlige sprekker mellom bordene som det er lurt å tette hvis gulvet, som i dette tilfellet, skal males.

Mens eieren av kjøkkenet gikk løs på vegger, tak og gulv, ble skapdører og skuffefronter overlatt i trygge hender hos lakkereren i "Toppstrøk". Resultatet ble jevne og pene flater med perfekt finish. Nye knotter og håndtak setter også nytt preg på innredningen.

Den gamle tallerkenhyllen ble lakkert.


Farge og materialvalg
En rommelig porselensvask syntes å være et naturlig valg til et kjøkken som skulle få en landlig stil. Ulempen med porselen er dog at en slik vask ikke tåler den samme behandlingen som en kum i stål, men dette var jo heller ikke et alternativ.

Løsningen ble funnet hos Corinor, som blant annet leverer nettopp kjøkkenløsninger laget av det spesielle materialet Corian. I tillegg til et eksklusivt utseende får man en meget slitesterk og robust vask og arbeidsbenk uten synlige skjøter. Produkter av Corian kan faktisk også repareres dersom det skulle oppstå riper eller skader.

Platen er dessuten porefri og dermed også et hygienisk produkt. Farge- og mønsterutvalget i materialet er stort, og her matcher benkeplaten den svarte komfyren og oppvaskmaskinen fra Grepa.

Les også:

19 tips til hvordan du frisker opp kjøkkenet

Det er mulig å friske opp kjøkkenet uten at det koster deg skjorta.

Digitalt ur med analoge visere på komfyren fra Grepa, som er utstyrt med bla nedtellingsfunksjon.
Digitalt ur med analoge visere på komfyren fra Grepa, som er utstyrt med bla nedtellingsfunksjon.


Nyttig pynt

Et kjøkken skal romme mange bruksgjenstander, så det kan være fornuftig om noen av disse kan erstatte pynt og nips, ellers blir det lett overfylt.

Den gamle tallerkenhyllen fikk samme behandling hos lakkereren som resten av innredningen, og er en fin utstillingsplass for det søte seviset "Petite Fleur" fra Villeroy & Boch.

De innrammede plakatene som er funnet på Internett, matcher det sjarmerende retro-kjøleskapet fra Gorenje. Brødrister og vannkoker er hyppig i bruk, og når designet er så lekkert fungerer de også som dekorasjon på kjøkkenet. Dermed får også juicepresse og blender stå fremme til daglig. Alt fra serien Chilli, levert av OBH Nordica.

 

Les også:

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber,...

Smarte kjøkkentips
 • Liftgardin er med på å skape en lett og luftig stil.
  Fåes kjøpt ferdig eller kan lages i gardinforretninger
  i ønsket tekstil. 
 • Plakatbutikker på nettet har godt utvalg av tema-plakater
  slik som "mat og drikke", retro etc.
 • Er du lei ujevnheter, penselstreker og rusk i malingen
  etter egeninnsats, kan du heller få innredningen sprøytemalt
  hos en profesjonell lakkerer.
 • Downlights i taket parallelt med benkeplaten gir godt
  arbeidslys.
 • Slipemaskin kan leies hos Maxbo.
  Husk også kantsliper og evt hjørnesliper til kriker og kroker.
 • Gulv er utsatt for mye bevegelse,
  bruk derfor sicaflex som er et elastisk fugemateriale.

 
Forbrukerinfo:

Følgende fargenyanser fra Jotun er brukt:

 • Vegg: Skumring
 • Skapinnredning, krakker, stoler, bord, tallerken- og
  krydderhylle: Skagen
 • Gulv: Orkla
 • Tak og listverk er malt i hvitt

 


23. oktober 2008
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

6 tips til kjøkkenoppussing på lavbudsjett

Bygge og pusse opp kjøkken Du trenger ikke tømme lommeboka for å gjøre kjøkkenet «nytt». Her er seks tips til enkel og rimelig fornyelse av kjøkkenet.  

Nå vil vi ha superkjøkken

Bygge og pusse opp kjøkken Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber,...

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

Bygge og pusse opp kjøkken I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

3 smarte til sprutsonen

Bygge og pusse opp kjøkken De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradisjonelt – som en av disse? 

Slik får du drømmekjøkkenet

Bygge og pusse opp kjøkken Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke...

Få nytt kjøkken for noen tusenlapper

Bygge og pusse opp kjøkken Kjøkkenet er et rom som blir mye brukt - og mye slitt. Å friske opp kjøkkenet trenger ikke koste så mye.

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Bygge og pusse opp kjøkken Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunder – nettopp det paret ønsket seg.

Puss opp kjøkkenet - luksus

Bygge og pusse opp kjøkken Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklass...

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Bygge og pusse opp kjøkken Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes...

Nytt kjøkken med maling

Bygge og pusse opp kjøkken Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til å pusse opp hjemme. Den som vil være mer miljøbevisst, eller har et begrenset budsjett kan komme like langt med å male skrog og fronter, samt å bytte benkeplate. Det er slett ikke nødvendig å levere inn frontene til et lakkeringsverksted – med moderne oljemalinger og gode verktøy kan vi lage et tilnærmet sprøytelakkert resultat selv! Kjøkkenet under var modent for oppussing - innredningen var mørk og gulnet. Eierne bestemte seg for å male kjøkkeninnredningen istedet for å bytte den ut. Det gamle furukjøkkenet var mørkt og utdatert. Istedet for å bytte det ut ble skapene malt. Foto: Kristian Owren/ifi.no Dette ble gjort Kjøkkeninnredningen ble malt med halvblank Lady Supreme Finish i fargen Kalk. Veggene fikk to strøk silkematt Lady Wonderwall i fargen Lys Antikk. Gulvets opprinnelige 3-stavs eikeparkett er beholdt, mens tak og lister ble malt Egghvitt med Lady Supreme Finish. Kjøkkeninnredninger utsettes for hard medfart. Det finnes i dag malinger i alle glansgrader som tåler høy slitasje og hyppig rengjøring. Rengjøringskluten kan dog gli litt lettere over en blank eller halvblank flate, og det er ofte det foretrukne valget. Før man setter i gang å male kjøkkenet er det viktig å: Vaske grundig rent med egnede vaskemidler.  Før flaten grunnes og hakk og merker sparkles over er det viktig å få fjernet alt gammelt fett og smuss.  Er du nøye med grunnarbeidet får malingen et godt underlag å hefte til. Grunning og toppstrøksmaling bør komme fra samme produsent. Dette for å sikre at produktene fungerer godt sammen.   Kilde: ifi.no

Kjøkkenfornying med maling

Bygge og pusse opp kjøkken En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Bygge og pusse opp kjøkken Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Bygge og pusse opp kjøkken Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken. Deretter tok det kun 7 arbeidsdager før kjøkkenet var ferdig.

13 tips til kjøkkenplanlegging

Bygge og pusse opp kjøkken Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Bygge og pusse opp kjøkken Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no