Bilde: Kristian Krogh

Perfekt kjøkken på 24 timer

Bygge og pusse opp kjøkken

Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken. Deretter tok det kun 7 arbeidsdager før kjøkkenet var ferdig.

Familiens nye kjøkken skulle passe inn i villaen fra 1956. Kjøkkenet brukes primært av mor, far og en tenåring, men familien har mange venner, så ønsket var god plass.

- Innredningen i det gamle kjøkkenet skulle stort sett bevares – trodde vi. Utfordringen var å få spisestuen integrert i kjøkkenet uten at det bare ble et stort rom, forteller familien.

- Hele prosessen startet med å besøke forskjellige kjøkkenbutikker og hjemmesider. Datteren min og jeg surfet rundt i bil og på nettet. Vi samlet brosjyrer og fikk mange bilder på netthinnen som vi senere sorterte, forteller husets frue.


  Slik så kjøkkenet ut før.

Tilbud fra flere firmaer
Familien ba deretter om tilbud fra to firmaer og dermed var valget ikke så vanskelig.

- Vi så mer på funksjon og pris enn på design og merkevare, forteller familiens mannlige medlem som også er kjøkkenoverhode med flest aktive kokketimer.

Les også:

Slik legger du mikrosement

Mikrosement er et sterkt og lettpåført materiale som kan gi rommene dine et realt ansiktsløft. Her får du oppskrift til hvordan du legger på mikroseme...

- Selvfølgelig skulle det være lekkert, men like viktig at det er enkelt å vedlikeholde. Jeg har tidligere stått ved en massiv tre benkenkeplate som etter få måneder ble sort og anløpen ved vasken, supplerer hun.

Paret var også enige om hva tilbudet fra forhandleren skulle inneholde. Det gamle kjøkkenet skulle fjernes og det nye settes opp av en fagmann.

 


  Kjøkkenet etter: Komfyren er flyttet og den store kjøkkenvifta er borte.

- Erfaring har lært oss at våre «gjør-det-selv»- evner best egner seg til småting. Vi ville være trygge på at vi ikke i ettertid skulle ergre oss over skjeve skap og hyller, uhensiktmessige skruer eller manglende lister. Men før kjøkkenmontøren kunne slippe til, skulle selve kjøkkenet velges – og det var en prosess som var langt mer tidskrevende enn vi hadde forestilt oss.

- Vi var ikke klar over hvor mange beslutninger det innebar. Kjøkkenforhandleren var meget grundig. Vi skulle vurdere materialer, innredning, elektrisitet, belysning, hvitevarer, bredder, høyder og mye mer skulle vurderes. Fagmannen var også på hjemmebesøk for å ta mål og se an det gamle kjøkkenet

Les også:

Slik avrimer du fryseren din

Avriming av fryseren er ikke noen drømmejobb, men disse rådene gjør jobben enkel og grei.

- På et tidspunkt var det rett før vi ga opp, men i dag ser vi klart at de 24 timene vi brukte på hjemmebesøk og i kjøkkenbutikken var vel anvendt tid.


Kjøkkenvasken er laget av svart cristadur.

Til daglig glede
Det viste seg også at familien underveis endret holdning til hvordan deres nye kjøkken skulle se ut. Innredningen ble langt mer funksjonell og elementene ble valgt ut fra husets samlede «sjel» framfor kjøkkenbrosjyrens nyheter. Nå har vi hatt vårt nye kjøkken i tre måndeder. Vi har blitt dus med de nye mulighetene det gir oss. Tenk, det tar omtrent ingen tid å tømme oppvaskmaskinen da den er praktisk plassert i nærheten av skuffer og skap der tingene vi bruker daglig er oppbevart. En liten detalj kanskje, men til stor daglig glede,
understreker familien.

Huskeliste:

* De fleste produsenter arbeider med priser som «kun» dekker innredningsmoduler, benkeplater og hvitevarer. I tillegg kommer montering, el-arbeide, rørlegger, nytt gulv og
eventuelle andre håndverkere.
* Dersom du endrer høyden på for eksempel kjøkkenbenken, må du sjekke at kjøleskap og komfyr også passer til denne høyden.
* Sørg for flyt i planleggingen. Det er enklere å legge gulv og male før kjøkkenet monteres,
* Husk å få underskrevet avtaler med alle parter – også de eksterne håndverkerne. Da vil det ikke oppstå tvil om hvem som har ansvar for hva.
* Tenk på at det er hensiktsmessig med ekstra stikkontakter i kjøkkenet til blender, kjøkkenmaskin, kaffemaskin etc. Gjerne et par for mye enn for få.

Les også:

19 tips til hvordan du frisker opp kjøkkenet

Det er mulig å friske opp kjøkkenet uten at det koster deg skjorta.

Kjøkkentrender i 2011


* Kjøkkenet blir husets «allrom» hvor flere av husets aktiviteter trekkes inn 3 Hvitt, helst supermatt eller høyglans i kombinasjon med lys ask, eik eller lønn
* Rustikk, struktur og et ubehandlet «look», røffe overflater møter det glatte
* E t personlig kjøkken med håndverkspreg
* Fronter med push-løsninger eller innfreste grepsprofiler
* Slanke benkeplater i kompositt eller corian – ofte kombinert med tykkere benkeplate i tre.
* Rause skuffer med funkjsonell innredning
* Større kjøkkenøyer
* Profesjonelle kjøleskap
* Grønnsakskuffer med fuktindikator
* Innebygde vinskap
* Ismaskin
* Blandebatteri med kokende vann

4. november 2010
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

6 tips til kjøkkenoppussing på lavbudsjett

Bygge og pusse opp kjøkken Du trenger ikke tømme lommeboka for å gjøre kjøkkenet «nytt». Her er seks tips til enkel og rimelig fornyelse av kjøkkenet.  

Nå vil vi ha superkjøkken

Bygge og pusse opp kjøkken Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber,...

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

Bygge og pusse opp kjøkken I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

3 smarte til sprutsonen

Bygge og pusse opp kjøkken De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradisjonelt – som en av disse? 

Slik får du drømmekjøkkenet

Bygge og pusse opp kjøkken Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke...

Få nytt kjøkken for noen tusenlapper

Bygge og pusse opp kjøkken Kjøkkenet er et rom som blir mye brukt - og mye slitt. Å friske opp kjøkkenet trenger ikke koste så mye.

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Bygge og pusse opp kjøkken Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunder – nettopp det paret ønsket seg.

Puss opp kjøkkenet - luksus

Bygge og pusse opp kjøkken Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklass...

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Bygge og pusse opp kjøkken Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes...

Nytt kjøkken med maling

Bygge og pusse opp kjøkken Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til å pusse opp hjemme. Den som vil være mer miljøbevisst, eller har et begrenset budsjett kan komme like langt med å male skrog og fronter, samt å bytte benkeplate. Det er slett ikke nødvendig å levere inn frontene til et lakkeringsverksted – med moderne oljemalinger og gode verktøy kan vi lage et tilnærmet sprøytelakkert resultat selv! Kjøkkenet under var modent for oppussing - innredningen var mørk og gulnet. Eierne bestemte seg for å male kjøkkeninnredningen istedet for å bytte den ut. Det gamle furukjøkkenet var mørkt og utdatert. Istedet for å bytte det ut ble skapene malt. Foto: Kristian Owren/ifi.no Dette ble gjort Kjøkkeninnredningen ble malt med halvblank Lady Supreme Finish i fargen Kalk. Veggene fikk to strøk silkematt Lady Wonderwall i fargen Lys Antikk. Gulvets opprinnelige 3-stavs eikeparkett er beholdt, mens tak og lister ble malt Egghvitt med Lady Supreme Finish. Kjøkkeninnredninger utsettes for hard medfart. Det finnes i dag malinger i alle glansgrader som tåler høy slitasje og hyppig rengjøring. Rengjøringskluten kan dog gli litt lettere over en blank eller halvblank flate, og det er ofte det foretrukne valget. Før man setter i gang å male kjøkkenet er det viktig å: Vaske grundig rent med egnede vaskemidler.  Før flaten grunnes og hakk og merker sparkles over er det viktig å få fjernet alt gammelt fett og smuss.  Er du nøye med grunnarbeidet får malingen et godt underlag å hefte til. Grunning og toppstrøksmaling bør komme fra samme produsent. Dette for å sikre at produktene fungerer godt sammen.   Kilde: ifi.no

Kjøkkenfornying med maling

Bygge og pusse opp kjøkken En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Bygge og pusse opp kjøkken Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

13 tips til kjøkkenplanlegging

Bygge og pusse opp kjøkken Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Bygge og pusse opp kjøkken Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Bygge og pusse opp kjøkken Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no