Sjekkliste for kjøkken og bad

Kjøkken og bad er gjerne de rommene i huset som er dyrest å renovere, så sjekk at alt er i orden før du legger inn bud.


Dusjes det rett på gulv, øker faren for skjulte skader mer enn om det brukes dusjkabinett. Foto: Sesselja Bigseth

- Svært mange konflikter etter boligkjøp dreier seg om bad og fukt, sier daglig leder i NITO Takst, Kai-Haftor Olsen.

Kjøkken
• Bruk luktesansen din aktivt når du kommer inn i rommet. Lukter det normalt eller kan du kjenne mugglukt eller en annen odør i luften?

• Virker rommet tiltalende? Er det praktisk innredet? Har det de funksjonene du ønsker? Er det plass til spisebord for hele familien og gjester etc?

• De fleste skifter kjøkkeninnredningen lenge før den fysisk er slitt ut. Det koster mye å skifte ut innredningen. Derfor kan være lurt å vurdere om du kan leve med den gamle innredningen en stund til. På den måten kan du forskyve utgiftene ved utskiftning til økonomien er litt bedre.

• Dersom innredningen er ny, er det viktig å avklare hva som følger med, så som oppvaskmaskin, komfyr og andre integrerte hvitevarer. Husk også å spørre om alder på oppvaskmaskin etc. Selv om innredningen er ny, kan hvitevarene være gamle. Uforutsette utgifter kan dermed komme.

• Spør om alder på ventilatoren og om den er av den typen som blåser luften ut av rommet eller om det er kullfilter som bare filtrerer luften og resirkulerer den. Førstnevnte er mer effektiv.

• Noen ønsker peis på kjøkkenet. Hvis du er en av dem, undersøk om det er tilkoblingsmuligheter til pipe.

• Er det mulig å åpne vinduene? Luftemuligheter på kjøkkenet er godt å ha, spesielt om sommeren når matlaging generer mye varme.

• ”Risikosonene” på kjøkkenet er normalt der hvor vann- og avløpsopplegget er. Det vil si rundt oppvaskbenken, under og bak oppvaskmaskinen og eventuelt vaskemaskinen, i de tilfeller hvor denne er plassert på kjøkkenet.

Bad og våtrom
• Også i bad og våtrom kan luktesansen din være et nyttig hjelpemiddel. Ta et skikkelig magedrag. Kjenner du mugglukt?

• Hvordan passer badet til livssituasjonen deres? Er badet godt nok for familien slik det står i dag, eller må dere regne med å totalrehabilitere det?

• Er det dusjkabinett eller dusjes det rett på gulvet? Hvis det dusjes rett på vegg og gulv, medfører dette større fuktbelastning og faren for at skader kan oppstå øker. Dusjkabinett (med vegger og gulv) betyr normalt at du ikke behøver være fullt så redd for skjulte skader.

• Sjekk vanntrykket. Hvis huset ligger i et høyereliggende område, så spør eier om de har dårlig vanntrykk på sommerstid.

• Renner det sent ut av servantene? Dette kan bety tilstoppinger i avløpsrørene eller gjengrodde rør. Spør eier om han har vært plaget av tilbakeslag i sluk på badet eller sluk på det lavesteliggende etasjeplanet.

• Spør eier om badet er tilstrekkelig ventilert. Må man åpne vinduet for å fjerne damp og fukt eller besørger ventilasjonen i rommet det?

• Spør eier om det er fall til sluk på badegulvet eller om du må bruke svaber for å fjerne vannsølet.

• Mange vinduer er plassert i sprututsatt område i våtrom. Dette kan kreve hyppig vedlikehold og gi fare for dyptgripende skader.

• Hvis badet har blitt rehabilitert, er det viktig å få klarlagt når dette ble utført og hvor mye av badet som faktisk er rehabilitert. Er badet bygget etter Våtromsnormen? Hvem har utført jobben? Fagfolk med tilstrekkelige kunnskaper og erfaring?
Mange eiere går i gang med rehabilitering av bad med ukritisk oppfatning av sin egen fortreffelighet. Bad er vanskelig, derfor må eier, hvis det er han som har gjort jobben selv, kunne dokumentere sine fagkunnskaper. Forlang å få en skriftlig dokumentasjon om hva som i detalj er gjort og av hvem.

23. oktober 2008
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber, og så spiser hele familien middag.

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradis...

Slik får du drømmekjøkkenet

Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke på. 

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunde...

Puss opp kjøkkenet - luksus

Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklass...

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes det mange knep for å få husets hjerte til å føles som nytt!

Nytt kjøkken med maling

Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til...

Kjøkkenfornying med maling

En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Hjelper deg med råd om kjøkkenet

Vi i villas interiørdesigner hjelper deg med spørsmål du måtte ha om kjøkkenet.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

13 tips til kjøkkenplanlegging

Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no