FØR: Kjøkkenet var gammelt og utdatert, og spisebordet tok for mye plass i rommet.
FØR: Kjøkkenet var gammelt og utdatert, og spisebordet tok for mye plass i rommet. Bilde: May B. Langhelle, Getty Images og produsenten

Slik får du drømmekjøkkenet

Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke på. 

Kjøkkenet er husets hjerte, og skal fungere både som arbeidsrom og sosial møteplass. Derfor bør du ta deg god tid når du skal planlegge ditt nye drømmekjøkken. 

Aller først bør du lage deg en liste over hva du ønsker deg. Tenk over hva som irriterer deg med det kjøkkenet du allerede har: Er det for lite benkeplass? For få skap? Er spisebordet i veien for matlagingen?  

Romløsningen

Tenk på at skap og skuffer bør være enkle å komme til, og at du bør ha nok gulvplass foran viktige soner som foran koketopp, kjøleskap og vask. Om du vil flytte vask og avløp til et annet sted, vær forberedt på at dette koster en del. Har du lite kjøkken, kan du vurdere å rive en vegg inn til et annet rom og få mer plass. Er kjøkkenet ditt stort nok, kan du vurdere en kjøkkenøy, som fungerer som et fint samlingspunkt i rommet.

Vekk med furukjøkkenet

Anne Karin Øksnevads gamle kjøkken er 28 år gammelt. Nå gleder hun seg til å få et mer moderne og funksjonelt kjøkken på plass i huset i Ås.

– Vi har et typisk furukjøkken, men nå vil vi gjerne ha integrerte hvitevarer og en ny, mer oppdatert finish, sier Anne Karin, som kan røpe at oppvaskmaskinen også er fra 1987. 

– Vi tenkte at vi måtte gjøre noe før den røk, så nå var det på tide å sette i gang. Våre ønsker for det nye kjøkkenet var blant annet å få skapene helt opp til taket, slik at vi blir kvitt glippen som er der i dag. Vi ville også ta bort spisebordet, siden det nå bare er oss voksne igjen i huset, og vi har spisestuen i et tilstøtende rom. Vi har også et stort, uoversiktlig matskap som vi gjerne vil bli kvitt, forklarer Anne Karin Øksnevad.

 

Mellomrommet mellom overskapene og taket er et sted det fort samler seg både støv og rot.

Tapet og laminat 

Kjøkkenet er på 13 m2, og har mye lys fra vinduene. Flisene mellom overskap og benkeplate skal fjernes, og i stedet går Ås-paret for en glassplate for lettere renhold. 

– Ellers kommer vi til å gå for tapet på det lille av veggen som blir synlig, og så maler vi listene på nytt. Benkeplaten, vasken og armaturet byttet vi ut for ikke så lenge siden, og vi vil gå for laminat på benkeplaten nå også – ikke tre. Dessuten vil vi ha en liten vask, for det er ikke så ofte vi vasker opp for hånd, sier Anne Karin Øksnevad.

Dette kjøkkenet valgte de

Forandringen vil bli stor når Anne Karin Øksnevad får på plass sitt drømmekjøkken. Modellen de har valgt heter Sense ML, og er fra HTH. Kjøkkenet er hvitt, og har en klassisk stil med profilerte fronter og romantiske vitrineskap.

MODELL: Kjøkkenet Sense ML fra HTH skal snart på plass i huset på Ås. Anne Karin Øksnevad gleder seg til et fint og lyst kjøkken i stedet for den gamle furuinnredningen. 

– Vi reiste rundt og så på flere ulike kjøkken før vi bestemte oss for HTH. Der fikk vi god hjelp til tegning, vi fant en modell vi likte, og prisen var også grei, forteller Anne Karin. 

Det nye kjøkkenet har mye benkeplass, og det er også blitt rom for en liten spiseplass for to foran vinduene. Matoppbevaring blir nå i oversiktlige skuffer i stedet for i et stort skap, og kjøleskapet har fått en hjørneplassering.  – Vi ville ha godt med benkeplass ved siden av kjøleskapet. I tillegg får vi nå komfyren opp i arbeidshøyde, sier Anne Karin Øksnevad. 

Slik kjøper du 

Ikke gå for det første og beste kjøkkenet du finner. Ta med deg ønskelista di og en målsatt plantegning til flere forskjellige kjøkkenleverandører. En konsultasjon er gratis hos alle de store leverandørene, og selgeren vil tegne et kjøkkenforslag til deg basert på dine ønsker. Så er det bare å vurdere hvilke løsninger som er best – til den prisen du er villig til å betale. 

Slik blir det nye kjøkkenets planløsning, med fin spiseplass for to foran vinduet og integrerte hvitevarer. 

Husk også å ta i betraktning hvor raskt kjøkkenet kan leveres, her bør du beregne et par måneder for å være på den sikre siden. 

Når du har leveringsdato for det nye kjøkkenet, bør du lage en tidsplan for å finne ut når du skal booke inn håndverkere til vvs- og el-arbeider. 

Beregn god tid, slik at du er sikker på at monteringen av kjøkkenet er i boks før håndverkerne kommer – dette gjelder spesielt dersom du skal skru sammen og sette opp kjøkkenet på egen hånd.

Tips til riving av kjøkkenet

Mens du venter på å få ditt nye kjøkken levert, kan du legge en plan for hvordan du skal få ut det gamle.

Om du ikke skal ta vare på skapene, er det en enkel sak å kvitte seg med den gamle kjøkkeninnredningen.

Når kjøkkenet blir et kaosområde, kan det være smart å ha et provisorisk kjøkken – f.eks ved å sette opp kokeplate eller hele komfyren om du har plass på vaskerommet.

Start med å pakke ned alt av kjøkkenutstyr. Er kjøkkeninnredningen i god stand, kan du kanskje selge eller gi den bort?

Et godt tips er å legge ut en annonse på f.eks Finn, og få kjøperen til å demontere det gamle kjøkkenet selv (da vet han jo også hvordan det skal skrus sammen igjen). 

PASS PÅ! Før du begynner å rive ned kjøkkenet, må du få rørleggeren til å stenge av vannrørene. Sørg også for at strømmen tas dersom du skal fjerne elektriske installasjoner eller må rive løs ledninger.

Om du skal kaste den gamle innredningen, går selve rivingen ganske greit. Utstyr deg med slegge og brekkjern – og ikke glem å bruke hansker. Bestill container til avfallet dersom du ikke vil kjøre det bort selv. Når det gamle kjøkkenet er ute, kan du klargjøre rommet for den nye innredningen.

Kanskje veggene må sparkles og pusses før dere maler, og om dere skal legge nytt gulv, er dette tidspunktet å gjøre det på. Husk å dekke til gulvet med kraftig papp før dere skrur opp det nye kjøkkenet – slik at det ikke blir skadet.

27. mai 2015
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber, og så spiser hele familien middag.

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradis...

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunder – nettopp det paret ønsket seg.

Puss opp kjøkkenet - luksus

Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklass...

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes...

Nytt kjøkken med maling

Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til å pusse opp hjemme. Den som vil være mer miljøbevisst, eller har et begrenset budsjett kan komme like langt med å male skrog og fronter, samt å bytte benkeplate. Det er slett ikke nødvendig å levere inn frontene til et lakkeringsverksted – med moderne oljemalinger og gode verktøy kan vi lage et tilnærmet sprøytelakkert resultat selv! Kjøkkenet under var modent for oppussing - innredningen var mørk og gulnet. Eierne bestemte seg for å male kjøkkeninnredningen istedet for å bytte den ut. Det gamle furukjøkkenet var mørkt og utdatert. Istedet for å bytte det ut ble skapene malt. Foto: Kristian Owren/ifi.no Dette ble gjort Kjøkkeninnredningen ble malt med halvblank Lady Supreme Finish i fargen Kalk. Veggene fikk to strøk silkematt Lady Wonderwall i fargen Lys Antikk. Gulvets opprinnelige 3-stavs eikeparkett er beholdt, mens tak og lister ble malt Egghvitt med Lady Supreme Finish. Kjøkkeninnredninger utsettes for hard medfart. Det finnes i dag malinger i alle glansgrader som tåler høy slitasje og hyppig rengjøring. Rengjøringskluten kan dog gli litt lettere over en blank eller halvblank flate, og det er ofte det foretrukne valget. Før man setter i gang å male kjøkkenet er det viktig å: Vaske grundig rent med egnede vaskemidler.  Før flaten grunnes og hakk og merker sparkles over er det viktig å få fjernet alt gammelt fett og smuss.  Er du nøye med grunnarbeidet får malingen et godt underlag å hefte til. Grunning og toppstrøksmaling bør komme fra samme produsent. Dette for å sikre at produktene fungerer godt sammen.   Kilde: ifi.no

Kjøkkenfornying med maling

En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Hjelper deg med råd om kjøkkenet

Vi i villas interiørdesigner hjelper deg med spørsmål du måtte ha om kjøkkenet.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

13 tips til kjøkkenplanlegging

Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Sjekkliste for kjøkken og bad

Kjøkken og bad er gjerne de rommene i huset som er dyrest å renovere, så sjekk at alt er i orden før du legger inn bud.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!