Super fornyelse – med sprøytelakkering

Kjøkkenet føltes trangt og mørkt. Eierne syntes dessuten det ikke var helt tidsriktig. De var lei fargen, og et nytt kjøkken stod høyt på ønskelisten. Løsningen ble sprøytelakkering, dermed fikk de nytt kjøkken raskt og rimelig.
I dette tilfellet var det opprinnelige kjøkkenet relativt nytt, det var uten skader og planløsningen var funksjonell og god. Rommet hadde rett og slett bare behov for en real ”ansiktsløftning”.
Husets frue, som er svært interiør-intressert, hadde det hele klart for seg; ny farge på innredningen, ny tapet og nye fliser, og kjøkkenet ville bli godt som ”nytt”.
Det hun imidlertid også var klar over er at maling av kjøkkeninnredning er tidkrevende arbeid som krever stor nøyaktighet for å få til et pent resultat.

Rask oppussing
Alle frontene ble derfor skrudd av og levert til en sprøytelakkerer.
– Dermed kunne kjøkkenet brukes under hele prosessen, sier beboerne.
Med små barn i huset hadde det vært ganske slitsomt å ikke ha kjøkken en periode.
Terje Skaar i Poly-Teknikk A/S sliper, grunner og sprøytelakkerer fronter med en hurtigtørkende maling fra Akzo Nobel.
– For å få til et perfekt sluttresultat er det en klar fordel at malingen er hurtigtørkende, sier Terje.
– Den typen vi bruker er støvtørr på en halv time, en klar fordel både tidsmessig og prismessig.
Terje vet hva han snakker om, han har 20 års erfaring som billakkerer og i tillegg flere års erfaring med sprøytelakkering av kjøkken for en kjøkkenprodusent.
– Vi kan sprøytelakkere i alle farger, det enkleste er en NCS-kode, men selv spesialfarger er mulig å få til, da må vi bare foreta en fargeanalyse av den ønskede fargen først, sier bil- og kjøkkenlakkereren.
Den mest vanlige glansgraden er glansgrad 40, den har god slitestyrke og vaskbarhet.
Vi kan også lage et mer silkematt utseende med glansgrad 20.
En lavere glansgrad enn 20 er ikke å anbefale fordi det vil bli mye tyngre å holde rent.

Tapet og fliser
Mens frontene var til ”behandling i Terjes skjønnhetssalong”, benyttet beboerne tiden til å tapetsere og legge fliser. Valg av tapet ble en bredstripet papirtapet i meget god kvalitet. Den er dessuten lett å legge, og dermed er det også enkelt å få til et vellykket resultat som holder seg pent lenge. Ved valg av tapet på kjøkkenet er det viktig å huske på at dette er et rom med høy slitasje.
De nye keramiske flisene er sandfargede og binder godt sammen den nye fargen på frontene med de eksisterende eike-skrogene og benkeplaten. Flisene er lagt oppå de eksisterende flisene og det er brukt en mellomgrå fugemasse. Med tapet som er bredstripet og fliser som er relativt små (5x5 cm) skapers en fin variasjon som gir rommet karakter.
Valg av farger
Fargesettingen i et rom påvirker rommets form og karakter, uheldige former kan dermed forandres ved riktig fargesetting. Et rom som har fargetyngden på gulvet og lyse farger på vegger og i tak vil virke åpent og luftig. På dette kjøkkenet understrekes det ved tapeten som har loddrette striper. Et stående mønster på veggene får nemlig et rom til å virke høyere. Når derimot både tak og gulv holdes i møkere farge enn veggene, f.eks. parkettgulv og ubehandlet gulnet panel i tak, får det rommet til å virke lavere og bredere. Et godt råd for små rom er derfor å holde både tak og vegger lyse.
Kjøkkenet har nå fått en ansiktsløftning som både har vært rimelig og ikke minst rask. Den samme fargen (0005-Y30R) er dessuten brukt på veggen i stue og spisestue for nettopp å øke romfølelsen ytterligere.
23. oktober 2008
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber, og så spiser hele familien middag.

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det.

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradis...

Slik får du drømmekjøkkenet

Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke på. 

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunde...

Puss opp kjøkkenet - luksus

Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklass...

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes det mange knep for å få husets hjerte til å føles som nytt!

Nytt kjøkken med maling

Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til...

Kjøkkenfornying med maling

En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Hjelper deg med råd om kjøkkenet

Vi i villas interiørdesigner hjelper deg med spørsmål du måtte ha om kjøkkenet.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

13 tips til kjøkkenplanlegging

Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no