Bilde: Colourbox

Vannstopper kan spare deg for store utgifter

Bygge og pusse opp kjøkken

I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det nesten ingen som har det. 

Det store antallet vannlekkasjer er grunnen til at forsikringsselskaper og rørleggerkjeder ønsker at nordmenn monterer såkalte vannstoppere.

De består av sensorer og en magnetventil som monteres på rørene. Ventilen stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie.

Men 45 prosent har ikke montert vannstopper på kjøkkenet. Ytterligere 29 prosent vet ikke om de har, ifølge en spørreundersøkelse YouGov har gjort for rørleggerkjeden Varme & Bad.

– Sannsynligvis er det en stor overvekt av boliger fra før 2010 som ikke har installert vannstopper, det er vår erfaring. Mange nordmenn vet ikke hva en vannstopper er heller, sier rørlegger Øystein Lange i Varme & Bad. Han er daglig leder i Rørlegger 1 i Molde.

Da Byggteknisk forskrift ble oppdatert i 2010, kjent som TEK 10, ble det et krav at rom uten sluk, men med mulighet for tapping av vann, skal være utstyrt med automatisk vannstopper.

– Det betyr at de aller fleste hus som bygges i dag har vannstopper på kjøkkenet, og i WC-rom uten dusj og i boder med tappekran, sier Lange.

Les også:

6 tips til kjøkkenoppussing på lavbudsjett

Du trenger ikke tømme lommeboka for å gjøre kjøkkenet «nytt». Her er seks tips til enkel og rimelig fornyelse av kjøkkenet.

Slik ser et litt arrangert oppsett ut. De to hvite boksene er sensorer som sitter nær gulvet. De sender beskjed om vannsøl til den blå boksen, som stenger røret. Oppe til venstre ser du panelet som fjernbetjener avstenging av vannet. Det plasseres vanligvis ved utgangsdøra, så du stenger av vannet samtidig som du slår av lyset og låser døra. (Foto: Waterguard/Arild Sønstrød) 

Trådløst

Kommunikasjonen mellom vannstoppens magnetventil og sensorene på gulvet er på de fleste typene trådløs.

Vannstoppmekanismen monteres gjerne på hovedstoppekrana, men kommer i flere utgaver. Det er for eksempel ikke uvanlig at kaffemaskiner og kjøleskap med isbitmaskin har påmontert egne vannstoppere på vanntilførselen. 

I sum koster vannskadene godt over to milliarder kroner hvert år. 

– Særlig på kjøkkenet er det viktig å ha vannstopper. Det er der det store skadepotensialet ligger. Får du en vannlekkasje her, sprer den seg fort til stua og videre ut i boligen, sier Øystein Lange.

Les også:

Kjøkkenfornying med maling

En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Han forteller at han og kollegaene nekter å installere kjøkkenapparater med vann i eldre hus hvis huseier ikke vil ha vannstopper.

– Folk legger gjerne ut flere hundretusen for et nytt kjøkken. Da er det helt useriøst ikke å koste på seg en så viktig installasjon som vannstopper er, sier Lange.

De enkleste variantene kommer fra rundt 3000 kroner.

Får rabatt

Forsikringsselskapene har større utbetalinger på grunn av vannskader enn brann og tyveri til sammen. 

– Hver eneste dag opplever over 180 familier å få hjemmet sitt oversvømt av vann her i landet. Vannstoppen er et så viktig redskap mot vannskader at vi gir 15 prosent rabatt på husforsikringen og 10 prosent på innboforsikring til alle som monterer en vannstopper, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring. 

Les også:

Nå vil vi ha superkjøkken

Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber,...

Vannskader som oppstår i løpet av ferien blir ekstra store fordi boligen står tom i dager og uker.

Vannstoppen gjør det også veldig enkelt å stenge hovedkrana hvis du skal være borte noen dager. En bryter ved utgangsdøra aktiverer magnetventilen, like enkelt som å skru av lyset.

Det norske selskapet Waterguard har laget de fleste vannstopperne i norske hus, produsert etter en standard fra Sintef Byggforsk.

– Det ble først sving på salget av vannstoppere da TEK 10 kom. Vi tror på en positiv smitteeffekt, at eiere av eldre boliger også etter hvert vil få øynene opp for verdien av å ha automatisk stans av vanntilførselen hvis det oppstår lekkasje, sier Trond Sivertsen i Waterguard.

29. juni 2015
Mer om Bygge og pusse opp kjøkken

6 tips til kjøkkenoppussing på lavbudsjett

Bygge og pusse opp kjøkken Du trenger ikke tømme lommeboka for å gjøre kjøkkenet «nytt». Her er seks tips til enkel og rimelig fornyelse av kjøkkenet.  

Nå vil vi ha superkjøkken

Bygge og pusse opp kjøkken Det nye multifunksjonelle rommet utfordrer grensene til hvor kjøkkenet slutter og resten av hjemmet starter. Barna gjør lekser mens de voksne jobber,...

3 smarte til sprutsonen

Bygge og pusse opp kjøkken De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradis...

Slik får du drømmekjøkkenet

Bygge og pusse opp kjøkken Vi nordmenn bruker mye tid og penger på kjøkkenet. Her tar vi deg igjennom prosessen fra gammelt til nytt kjøkken og tipser deg om ting du bør tenke på. 

Få nytt kjøkken for noen tusenlapper

Bygge og pusse opp kjøkken Kjøkkenet er et rom som blir mye brukt - og mye slitt. Å friske opp kjøkkenet trenger ikke koste så mye.

Fra loslitt til lekkert kjøkken

Bygge og pusse opp kjøkken Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunde...

Puss opp kjøkkenet - luksus

Bygge og pusse opp kjøkken Kan du investere litt ekstra, finnes det uendelig mye å velge på blant eksklusive blandebatterier og hvitevarer. Her er høstens favoritter i luksusklassen!

Fra budsjett til luksus: Puss opp kjøkkenet!

Bygge og pusse opp kjøkken Ønsker du deg et flunkende nytt kjøkken, eller holder det med en fargerik gryte? Uansett hvor mye du vil eller kan bruke på å oppdatere kjøkkenet finnes...

Nytt kjøkken med maling

Bygge og pusse opp kjøkken Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til...

Kjøkkenfornying med maling

Bygge og pusse opp kjøkken En kjøkkenfornying trenger ikke koste skjorta - du kommer langt med maling. Her er 10 tips til deg som vil male kjøkkeninnredningen.

Male kjøkkeninnredning

Bygge og pusse opp kjøkken Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Perfekt kjøkken på 24 timer

Bygge og pusse opp kjøkken Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken....

13 tips til kjøkkenplanlegging

Bygge og pusse opp kjøkken Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Bygge og pusse opp kjøkken Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Nytt kjøkken på 1-2-3

Bygge og pusse opp kjøkken Med maling kan du få nytt kjøkken på 1-2-3!