Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.
Frukttrærne bugner og grønnsakene er innhøstningsklare. Noe av det rekker vi å spise, men mye går til spille om det ikke lagres riktig. Med en skikkelig fryser får du tatt vare på høstens grøde uten at det går ut over vitaminer eller smak.

Du får frysere i flere størrelser og ulike utførelser. Hvilken du bør velge, er både avhengig av hvilke behov du har og hvor mye plass du har til rådighet. Du bør også vurdere energieffektiviteten når du kjøper fryser. Dette gjelder selvsagt for alle elektriske apparater, men er spesielt viktig for hvitevarer som frysere og kjøleskap som står på hele døgnet.

Fryseskap
Fryseskap gjør det enkelt å ha oversikten over hva som befinner seg i fryseren, og de trenger ikke avriming like ofte som fryseboksene. Ulempen er at det kan være vanskelig å få plass til store ting, som for eksempel kalkun, men dette kan du omgå ved å velge fryseskap som har ekstra store hyller. Denne funksjonen går ofte under det engelske navnet Big Box.

Du får skap fra 150 cm, som passer under kjøkkenbenken, til skap i full mannshøyde. Enkelte, men ikke alle, kan også integreres i kjøkkeninteriøret med møbeldør. Det finnes også mini-fryseskap med kun to hyller. Disse passer godt på hybelen, men også om du ønsker et lite kjøleskap på kjøkkenet i tillegg til en større fryser i kjeller eller bod.

Fryseboks
Fryseboksene rommer gjerne mer enn fryseskapene og er enkle å fylle. Boksen har også god plass for store varer, og du kan fryse ned hele kransekaker uten problem. De minste fryseboksene rommer rundt 100 liter og passer for enslige og par, mens de største rommer opp til 500 liter. En fryseboks har alltid lokk som åpnes på toppen og kan dermed ikke plasseres under kjøkkenbenken.

Ulempen med fryseboksen er at det ikke er like lett å nå tak i det som ligger på bunnen. Det kan dessuten være uoversiktlig med matvarer som er stablet oppå hverandre. Frysebokser må vanligvis avrimes oftere enn fryseskap. Det er imidlertid mulig å få tak i frysere som ikke trenger avriming. Se etter NoFrost-funksjonen.

Kombiskap
Med kombiskap har du kjøleskap og fryseskap i ett, den ene plassert oppå den andre. Dette er spesielt praktisk for de som har liten gulvplass på kjøkkenet eller i leiligheter hvor man ikke har plass til fryseren andre steder i boligen.

I kombiskap får du frysere fra rundt 50 liter, som kanskje passer best for deg som bare trenger plass til Grandiosaen eller vil ha ispinnene lett tilgjengelig. De største frysedelene rommer rundt 90 liter. Ulempen med kombiskap er dermed at de gir begrensede frysemuligheter. Det tar ikke mange matvarene før fryseren er full. I tillegg er det svært vanskelig å fryse inn store matvarer.

Tvillingskap
Disse skapene kalles også amerikanske kjøleskap. Her står kjøleskap og fryseskap ved siden av hverandre i ett produkt. Ofte vil det også være isbitmaskin og vanndispenser i frysedelen. Tvillingskapet tar ganske stor plass, så det krever et romslig kjøkken.

Tvillingskapene har vært et populært valg, og i 2006 økte salget med over tjue prosent. Du bør imidlertid være klar over at kjøleskap med vanntilførsel har ført til flere lekkasjer, og flere rørlegger nekter nå å installere slike skap. Velger du å installere det selv, vil du sannsynligvis ikke være dekket av forsikringen om uhellet er ute.
23. oktober 2008
Mer om Hvitevarer

Denne veien skal du sette inn bestikket

Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og frysere

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Når vasket du kjøkkenvifta sist?

Å rengjøre kjøkkenvifta er viktig av flere årsaker. En fettete vifte virker dårligere, og kan føre til dårligere inneklima og i verste fall brann.

Smarte hvitevarer

Møt neste generasjons hvitevarer – de er smarte, gjerrige på strøm, men generøse med hjelpen.

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Åtte tips ved kjøp av hvitevarer

Skal du investere i nye hvitevarer? Få med deg denne artikkelen.

Dette fryseskapet er best i test

De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!

Hva koster hvitevarene deg?

A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Gasskomfyr gir effektiv matlaging

- Du både ser og føler de varme strålene fra gassen, sier gourmetkokk Edgar Ludl. Elektrisk varme kan vi ikke se. Derfor er det lettere å glemme å slå...

Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no