Mesterkokk Edgar Ludl stortrives på sitt velutstyrte hjemmekjøkken der gasskomfyren fra franske Lacanche har en sentral rolle.
Mesterkokk Edgar Ludl stortrives på sitt velutstyrte hjemmekjøkken der gasskomfyren fra franske Lacanche har en sentral rolle.

Gasskomfyr gir effektiv matlaging

- Du både ser og føler de varme strålene fra gassen, sier gourmetkokk Edgar Ludl. Elektrisk varme kan vi ikke se. Derfor er det lettere å glemme å slå av en varm plate på komfyren enn å gå fra en gassbluss.

  

Å lage mat over åpen ild gir deg større mulighet til å regulere varmen. Du får full fres på  stekingen eller du kan la sausen småputre på svak varme ved raskt å regulere styrken på gassflammene. Mesterkokk Edgar Ludl, som bor og arbeider i Sandefjord, lovpriser gasskomfyrens kvaliteter og  er forundret over at vi som gassproduserende land ikke er flinkere til å ta  i bruk gass til matlaging. Selv har Edgar Ludl, som opprinnelig er fra  Østerriket, lenge vært fortrolig med matlaging over åpen ild. I sine yngre dager gikk han i kokke-lære i sin fødeby Semmering, på  stedets største hotell. Der lærte han å lage mat på  gass-komfyr. Tilfeldigheter brakte deretter den unge kokken til Norge og Sandefjord, der han nå har bodd i over 30 år .

 

bildetekst

Fascinerende  flammer fra gassblussen skaper trolsk atmosfære på kjøkkenet. I ovnen bakes det også brød med oppvarming fra gass.

I 1972 deltok Ludl, som privatperson i kokke-olympiaden og stakk av med førsteprisen. Mesterkokken har dessuten vært "far" for det norske kokkelandslaget. I 1982 åpent han dørene inn til sin egen gourmetrestaurant i Sandefjord, som  er viden kjent for sine smakfulle retter. Ludls Gourmet er fremdeles et begrep langt utenfor Sandefjords grenser selv om restauranten nå er tatt over av en av Ludls tidligere lærlinger.

 

I dag bruker Ludl mest tid hjemme i eget kjøkken, der han komponerer stadig nye retter som enten kommer ut mellom stive bokpermer eller som fryder lesere i en rekke blader og tidsskrifter. Gasskomfyren fra Frankrike, er et blikkfang i kjøkkeninteriøret og svikter aldri når det gjelder. Franskmenn kaller komfyren for "Les pianos gastronomes". Det er lett å få assosiasjoner til symfonier  når gourmetmat skal komponeres. Nyansene og detaljene gjør susen og får deg løftet et hakk opp fra det hverdagslige, sier gastronomen, som elsker å trylle frem lekre retter over sterk eller svak gassflamme. 

 

 

Edgar Ludl anbefaler gasskomfyr fordi:

 

1. Gass er en rimelig naturressurs som vi har lett tilgang på  i Norge.

2. Effektiv i bruk. Gass gir deg full kontroll over varmen.

3. I det øyeblikket gassen skrus av er komfyren kald.

4. Enkelte matretter laget på gasskomfyr smaker bedre.

 

6 praktiske punkter:

 

1. Gasskomfyren som vises her heter Lacanche "Cluny" og koster litt over 40.000 kroner. Det er også mulig å få rimeligere varianter fra Lacanche til rundt 30.000 kroner. Andre gasskomfyr-leverandører kan operere med pris ned til 4.000 kroner.

 

2. Lacanche leveres i ni forskjellige farger. Tre lag farge og en herding i 850 grader gir den spesielle fargegløden når metall og emalje smelter sammen.

 

3. Importør av Lacanche-komfyrer i Norge er Vera Gasskomfort AS.

 

4. Det er tillatt å oppbevare to 11 kilos gassflasker i bolig. Ved oppbevaring av større flasker med gass kreves eget gasskap utenfor huset.

 

5. En 11 kilos gassflaske koster i underkant av 900 kroner, og om lag 300 kroner ved bytte.

 

6. Gass er rimelig og drøyt i bruk. En 11 kilos gassflaske kan vare i et halvt år, ved daglig bruk.

 

23. oktober 2008
Mer om Hvitevarer

Denne veien skal du sette inn bestikket

Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og frysere

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Når vasket du kjøkkenvifta sist?

Å rengjøre kjøkkenvifta er viktig av flere årsaker. En fettete vifte virker dårligere, og kan føre til dårligere inneklima og i verste fall brann.

Smarte hvitevarer

Møt neste generasjons hvitevarer – de er smarte, gjerrige på strøm, men generøse med hjelpen.

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Åtte tips ved kjøp av hvitevarer

Skal du investere i nye hvitevarer? Få med deg denne artikkelen.

Dette fryseskapet er best i test

De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!

Hva koster hvitevarene deg?

A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no