Bilde: Colourbox og Electrolux

Hva koster hvitevarene deg?

A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

A-merkede hvitevarer bruker mindre strøm enn tilsvarende produkter med lavere energieffektivitet. Men samtidig kan energieffektive hvitevarer være dyrere i innkjøp enn de andre. Hvor mye er det da egentlig å spare på å velge A-merkede hvitevarer?

For å se nærmere på det, har vi sammenlignet frysebokser i ulike energiklasser. Det er ikke tilfeldig at vi har valgt nettopp frysere. Frysere og kjøleskap er i bruk 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Å velge energieffektive alternativer her virker derfor fornuftig.

Men er det like fornuftig for lommeboka når innkjøpsprisen for den energieffektive koster mer enn tilsvarende produkt i en laverer energiklasse?


Strømsuger: Har du tenkt over at fryseren er i bruk hele døgnet, hele året?

Når A er dyrere enn C
Elkjøp selger to typer Electrolux frysebokser med 400 liter volum. Dette er en stor fryser, passende for en familie med behov for å kunne fryse inn kjøtt og andre matvarer i større mengder.

Den ene fryseboksen er C-merket og koster 3 995 kroner. Den andre er A+-merket og koster 5 495 kroner. Det er med andre ord 1500 kroner i prisforskjell på de to. Fryseren i C-klassen gir et beregnet forbruk på 505 kWh per år, mens lavenergifryseren gir et forbruk på 321 kWh per år. Det er med andre ord 184 kWh å spare per år på en energieffektiv fryser.

Hvis vi antar at prisen du betaler for strøm og nettleie ligger rundt en krone per kWh, vil det med andre ord ta åtte år før den energieffektive fryseren har spart inn de 1500 ekstra kronene du måtte gi for den sammenlignet med fryseren som var C-merket. Er strømmen billigere, vil det gå lengre tid før A+fryseren tjener inn de ekstra investeringskostnadene. Er strømmen dyrere, vil det derimot gå raskere. Deretter vil du spare 184 kroner hvert år på å ha valgt A+modellen.

Samme pris, ulike energimerker
Når det ikke foreligger prisforskjeller mellom energiklassene i to ellers sammenlignbare alternativer, vil det alltid lønne seg allerede fra dag én å velge lavenergi.

Elkjøp selger for eksempel to typer Electrolux frysebokser med 260 liter volum, hvor den ene er A+-merket og den andre er C-merket. Frysere med 260 liter volum er passende for et par med behov for å fryse ned store mengder matvarer eller for en vanlig familie med moderat behov for fryser.

Begge fryseboksene koster 3 495 kroner i nettbutikken. A+-modellene har et beregnet forbruk på 250 kWh, mens fryseren som er C-merket har et beregnet forbruk på 385 kWh. Det utgjør en forskjell på 135 kWh per år. Hvis vi fremdeles antar at totalprisen for kWh ligger på rundt én krone, vil det si at du hvert eneste år sparer rundt 135 kroner på å ha valgt den mest energieffektive modellen.

Mange bekker små
135 kroner er kanskje ikke en avgjørende sum i det store husholdningsbudsjettet, men så er også fryseren kun et av de mange hvitevareproduktene du sannsynligvis har i hus. Hvis du kan spare tilsvarende på å velge energieffektive kjøleskap, oppvaskmaskin, komfyr, mikrobølgeovn, vaskemaskin, og tørketrommel, begynner det raskt å løpe hundrelapper. Da kan det være lønt å bruke fem minutter ekstra på å sørge for at du får det mest energieffektive produktet neste gang du er i butikken.

Hvitevarer og brunevarer er merket fra A til G, hvor G er det dårligste alternativet. Noen produkter har også to ekstra energiklasser over den vanlige klasse A. Det gjelder blant annet på frysere, hvor A+ og A++ er de beste valgene. Energiklassen skal alltid være tydelig merket på varene når du er i butikken. Hvis du ikke finner den, spør betjeningen.

Vil du redusere forbruket ditt? Her er tre tips fra Enova:
* Velg A-merkede hvitevarer. For kjøle- og fryseskap er A+ eller A++ best.
* Vurder hvilket behov du har før du kjøper. Ikke overdimensjoner – jo større kjøle- eller fryseskap, desto større forbruk.
* Hvis du kjøper nytt, bør du ikke bruke det gamle apparatet som f.eks. ekstrakjøleskap – da øker strømforbruket. Forhandlere av hvitevarer har plikt til å motta kasserte hvitevarer gratis fra forbruker dersom de selger samme type produkt.

15. februar 2010
Mer om Hvitevarer

Denne veien skal du sette inn bestikket

Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og frysere

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Når vasket du kjøkkenvifta sist?

Å rengjøre kjøkkenvifta er viktig av flere årsaker. En fettete vifte virker dårligere, og kan føre til dårligere inneklima og i verste fall brann.

Smarte hvitevarer

Møt neste generasjons hvitevarer – de er smarte, gjerrige på strøm, men generøse med hjelpen.

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Åtte tips ved kjøp av hvitevarer

Skal du investere i nye hvitevarer? Få med deg denne artikkelen.

Dette fryseskapet er best i test

De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Gasskomfyr gir effektiv matlaging

- Du både ser og føler de varme strålene fra gassen, sier gourmetkokk Edgar Ludl. Elektrisk varme kan vi ikke se. Derfor er det lettere å glemme å slå...

Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no