Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En seriøs forhandler kan guide deg gjennom utvalget av produkter.


I et vanlig kjøleskap varierer temperaturen fra ca 3 til 9 grader. Den varmeste hyllen er øverst i skapet. Den kaldeste er nederst. Dette har betydning for hvor lenge du kan oppbevare ferskmat i skapet. På den nederste hyllen vil kjøttdeig kunne holde seg opptil tre dager lenger enn på den øverste. En vifte øverst i kjøleskapet som sirkulerer kald luft til hver hylle ved hjelp av utløpskanaler, vil imidlertid forbedre dette vesentlig. Resultatet er at vi får samme temperatur uavhengig av hvor i skapet hyllene er plassert.

Energiforbruk
Kjøle/fryseskap står på 24 timer i døgnet 365 dager i året. Når du skal kjøpe nytt skap, er det viktig å finne ut hvor stort energiforbruket er. Har du et 10–15 år gammelt kjøleskap, kan energiforbruket halveres ved valg av skap med en energiklasse som kalles A/A+. Ønsker du å spare ytterligere energi, finnes det i dag fryseskap med automatisk avriming. Det blir aldri isdannelse, og energiforbruket holder seg derfor på en konstant lavt nivå. For de som har brukt ”hakke og spade”-metoden for å få bort isen i kjøleskapet, er den nye teknologien mye bedre. Med uforutsigbare strømpriser er det en del kroner å spare.

Støynivå
Kjøkkenet er ikke lenger bare en matlagingsplass. Det er et oppholdssted for familie og venner. Kjøkkentrenden går i retning av mer åpne løsninger. Da er lyden fra kjøkkenprodukter som vifte, oppvaskmaskin og kjøleskap, sjenerende. Dette er viktig å tenke på ved valg av nytt kjøleskap. Selv en liten brummende lyd kan fort bli til stor sjenanse. Et akseptabelt lydnivå på en kjøl/frys er i dag vanligvis mellom 38 og 40 dB(A). Er man veldig var for lydnivået, er det kjøleprodukter helt ned til 34 dB(A). Da får man et tilnærmet lydløst produkt! Disse skapene har dessuten energiklasse A+ med ekstremt lavt strømforbruk.

Renhold
Hygiene er meget viktig for oppbevaring av mat. De fleste leverandører har skreddersydde løsninger for å lette rengjøringen av kjøleskapet. Derfor bør du se om produktet har glasshyller, uttakbare dørhyller og runde hjørner hvor skitten ikke fester seg. Flere leverandører har også bakteriehemmende belegg som hindrer bakteriene i å formere seg. I noen skap finnes det aktivt kullfilter som fjerner uønskede lukter og reduserer bakterienivået.

Miljøgifter
Myndighetene stiller strenge krav til bruk av miljøfarlige gasser i kjøleprodukter. Alle seriøse leverandører har i dag godkjente gasser som kjølemiddel og i isolasjon. I eldre skap finnes det skadelige klimagasser. Disse skapene må leveres inn til El-retur – returordningen for kasserte elektriske og elektroniske produkter.23. oktober 2008
Mer om Hvitevarer

Denne veien skal du sette inn bestikket

Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og frysere

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Når vasket du kjøkkenvifta sist?

Å rengjøre kjøkkenvifta er viktig av flere årsaker. En fettete vifte virker dårligere, og kan føre til dårligere inneklima og i verste fall brann.

Smarte hvitevarer

Møt neste generasjons hvitevarer – de er smarte, gjerrige på strøm, men generøse med hjelpen.

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer....

Åtte tips ved kjøp av hvitevarer

Skal du investere i nye hvitevarer? Få med deg denne artikkelen.

Dette fryseskapet er best i test

De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!

Hva koster hvitevarene deg?

A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Gasskomfyr gir effektiv matlaging

- Du både ser og føler de varme strålene fra gassen, sier gourmetkokk Edgar Ludl. Elektrisk varme kan vi ikke se. Derfor er det lettere å glemme å slå...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no