Siste nytt om oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskinen har utviklet seg, og redusert forbruket av både vann og strøm. I dag finnes oppvaskmaskiner som bruker bare én bøtte vann og 75 øre i strøm. Vi ser på best i test maskinene.


For et par tiår siden var det høylytte diskusjoner om hvorvidt man skulle ha oppvaskmaskin eller ikke. Det var da strengt tatt ikke nødvendig, riktig et luksusgode ble det ansett som. I dag er disse diskusjonene stilnet helt av, det er ikke lenger et diskusjonstema. Derimot kan man høre mer lavmælte samtaler om hvilken type vidundermaskin man skal velge, om den skal stå på gulvet eller på benken – og noen drister seg til og med til to maskiner. Så slipper man å rydde ut oppvasken…

Asko selger mest fordi kjøperne liker innredningen. Kurvsystemet er i stål, har solid kurv oppe og god høyde på begge kurvene.

Får det man betaler for?
De billigste oppvaskmaskinene viser seg ofte å bråke mer enn de vasker. To ting man garantert vil ergre seg over er høyt støynivå og oppvask som ikke blir skikkelig ren. De dyreste oppvaskmaskinene har imidlertid flere smarte finesser de fleste kan klare seg uten. Hva med oppvaskmaskin med klokke, og programvalg på 18 ulike språk? Som flere andre på kjøkkenet tilbyr også oppvaskmaskinen automatikk for å velge selv. Er det lite oppvask bruker den lite vann, og er det mye oppvask bruker den mer. Sensorer ”føler” hvor mye oppvask det er i maskinen, og hvor skitten den er. Deretter velger den et program basert på det, med flere eller færre skyllinger, tilpasset mengde vann og temperatur. For de fleste av oss faller valget på en middels dyr oppvaskmaskin – som vasker rent uten for mye støy. Men, som ikke gjør mer enn å vaske.

Miele på delt ”best i test” plass scorer høyt på både vaske- og tørkeevne, her med den nye modellen av testvinneren; Miele G1230 SCU

Best i test
FI-Lab i Danmark og forbrukerrapporten utførte i vinter en test av 5 oppvaskmaskiner med særlig vekt på vaske- og tørkeresultatet. Asko og Miele kåres begge til ”best i test” med 87 poeng og karakterene ”meget bra”. Maskinene i testen er ikke av de rimeligste, men har til gjengjeld bra kvalitet.
Å vaske kopper og kar skinnende rent bør være det viktigste i en oppvaskmaskin. Det hjelper lite med smarte finesser om vaskingen ikke gjøres godt nok. I testen var oppvasken skikkelig tilgriset, men maskinene vasket likevel minst like bra som oppvaskbørsten. Vaskesystemet i oppvaskmaskinen har blitt bedre, både spyling, vasking og tørkeprosess foregår skånsomt og effektivt med atskillig mindre bruk av vann og strøm. Overgangen mellom varmt og kaldt vann er mer varsom, slik at skjøre glass får en bedre behandling. Flere har en spylearm som tar gryter og skitten oppvask og sparer oss for en del skrubbing i forkant.

Miele har to kurver for servise og en smart bestikkskuff øverst hvor bestikket kan ligge atskilt uten å få riper

Meget bra
”Best i test” maskinen Asko D3250 scorer høyt på vaske- og tørkeevne, og dette vektlegges også høyest i testen. Vannforbruket er testens laveste, med bare 9,9 liter. Den har lavt energiforbruk og støyer lite. En meget bra oppvaskmaskin etter forbrukerrapportens mening, selv om den koster kr. 8 000 – 8 500 inkl. dørfront. En egen standard er innført i bransjen for å måle både vaskeevne, tørkeevne og energiforbruk. Det settes karakterer fra A til G, hvor A er toppkarakter. Vær imidlertid oppmerksom på at det er produsentene selv som foretar merkingen.
Miele G 651-3 SCU plus er ”Best i test” vinner sammen med Asko og har testens beste resultat på vaske og tørkeevne. En vifte leder dampen ut på Miele-maskinen, og gjør dermed oppvasken pen selv med bare 53 °C i tørkeprosessen. Kun de to ”best i test” maskinene, Asko og Miele, tørker serviset pent nok i følge forbrukerrapporten. De andre maskinene i testen tørker ikke like godt og serviset kan ha fuktflekker. Vannforbruket er oppgitt å være 13 liter, og er i testen målt til 14,8 liter. Miele maskinen bruker hele 3 timer på energiprogrammet, og årsaken er det lave vann- og energiforbruket. Prisen er kr 9 000 og modellen er nå erstattet av en ny, forbedret utgave ute i butikkene.

Bra
Siemens SE 65T370 EU kommer sammen med Electrolux ut med 77 poeng i testen. Oppvaskmaskinen er som de øvrige god på vaskeevne selv om den ikke når helt til topps. Energiforbruket og støynivået er testens laveste, men prisen på kr 11 000 er testens høyeste.
Electrolux EFS 6221 kåres som ”Bra kjøp” i testen. Ikke minst vil nok prisen på kr. 4 500 vinne manges hjerter. Vaskeevnen er god, men tørkeevnen kunne vært enda bedre. Den ligger lavt på vann- og energiforbruk selv om den ligger litt under vinnerne.

Middels
Gorenje GVI 7640 oppnår 51 poeng og karakteren ”Middels” i testen. Den ligger litt under de fire andre i vaske- og tørkeevne. For å bedre tørkeresultatet kan døren på oppvaskmaskinen åpnes noen minutter når maskinen er ferdig. De utålmodige vil nok ta maskinen godt imot, under to timer på energispareprogrammet var testens raskeste. Prisen er nest lavest med kr. 5 800.
Skramling og bråk fra oppvaskmaskinen kan være høyst irriterende. Dagens åpne kjøkkenløsninger gjør at oppvaskmaskinen får en mer dominerende rolle i hverdagen. Alle maskinene i testen er imidlertid så stillegående at de ikke er til sjenanse selv når man holder på i kjøkkenet.

Med en bøtte vann
Vil man være miljøvennlig bør man faktisk ikke herje med oppvaskkost og zalo. Både vann- og strømforbruk er vanligvis høyere enn i oppvaskmaskinen. Tidligere brukte oppvaskmaskinen opptil 60 liter, men vannforbruket er nå vesentlig redusert. Forbruket i en oppvaskmaskin er nå helt nede i underkant av 10 liter, eller omtrent en bøtte med vann. I tillegg brukes mindre strøm i nye, moderne oppvaskmaskiner. Ofte brukes det i overkant av 1,0 kwh, eller rundt 75 øre på en oppvask. Tre av maskinene i testen bruker mer strøm enn oppgitt, og to av maskinene bruker mer vann enn oppgitt. Avvikene er likevel så små at de neppe har noen betydning for brukerne. Det gjelder imidlertid å ha tålmodighet, på en ren og pen oppvask bruker energispareprogrammene lang tid.

10 Tips for en bedre oppvask:

  1. Husk at det viktigste oppvaskmaskinen skal gjøre er å vaske rent. Skinnende rent. Dette bør være hovedkriteriet ved kjøp av ny maskin.
  2. Se på kapasiteten og innredningen i oppvaskmaskinen, og putt gjerne ditt eget servise og glass inn i maskinen. Ikke noe er så irriterende som en oppvaskmaskin som ikke har plass til de store tallerkenene eller de høye glassene. Fleksibel innredning kan være smart, med mulighet til å heve den øverste kurven eller uttagbart tallerkenstativ.
  3. Lekkasjesikring er viktig på en oppvaskmaskin. Vann utover hele kjøkkengulvet ønsker ingen seg. En ventil stenger tilførsel av vann når det oppstår en feil, og flere har automatisk utpumping av vannet.
  4. Velg barnesikring og gjerne skjulte knapper om det er nysgjerrige barn i huset.
  5. Har man åpen kjøkkenløsning kan det være smart å se etter en maskin med lavt støynivå. I dag finnes maskiner helt ned i under 40 dB, som ikke gir fra seg stort mer lyd enn lavmælt mumling.
  6. Fyll maskinen helt opp og bruk energispareprogram.
  7. Skylling av dekketøy er ikke nødvendig. Hopp over skyllingen og spar både tid og vann.
  8. Bruk oppvaskmaskinen med fornuft. Helst når man er hjemme og aldri når man sover. Mange branner starter i elektriske apparater, og det at maskinen bruker vann reduserer nødvendigvis ikke brannfaren.
  9. Husk riktig dosering av vaskemiddel, en vaskebrikett er beregnet til en middels stor oppvaskmaskin. Har man en liten maskin eller halvfull vask må man redusere mengden.
  10. Husk at oppvaskmaskinen er til for å hjelpe deg. ”Alt som tåler vann tåler oppvaskmaskin”. Fyll i med oppvaskbørste, stekebrett og filteret fra damphetten om den tåler en omgang i maskinen.

Kilde: Forbrukerrapporten, tlf. 23 40 05 00, www.forbrukerportalen.no

Forbrukerinformasjon:
Asko, www.asko.org, tlf. 64 91 33 00
Electrolux, www.electrolux.no, tlf. 815 30 222
Gorenje, www.gorenje.no, tlf. 800 11 994
Miele, www.miele.no, tlf. 67 17 31 00
Siemens, www.siemens-hvitevarer.com,