Smarte hvitevarer

Møt neste generasjons hvitevarer – de er smarte, gjerrige på strøm, men generøse med hjelpen.

Første generasjon hvitevarer ble skapt for å gjøre hverdagen enklere for oss. Vaskemaskinen har spart oss for det tunge arbeidet med å vaske og koke klær. Oppvaskmaskinen gjør at vi slipper å se skitne panner og tallerkner. Med kjøleskap og fryser kan vi spise omtrent hva vi ønsker uten tanke på årstid.

Neste generasjon hvitevarer
Men alt dette har vi for lengst tatt for gitt. Nå vil vi at hvitevarene skal bli enda mer tidsbesparende. Og for å møte dette ønsket, har produsentene begynt å utvikle en ny generasjon hvitevarer.

Du er kjent med smarttelefon og kanskje med smart-TV. Nå kommer smarte hvitevarer. Dette er hvitevarer som "tenker" for deg, som analyserer situasjonen, og som lar deg gjøre husarbeid uten at du behøver være til stede i huset.

Hvitevarene  spiller på lag
En av de som har utviklet denne nye generasjonen av hvitevarer er LG Electronics. De tegner opp dette scenarioet for hvordan smarte hvitevarer kan gjøre hverdagen enklere for deg:

Du skal snart gå hjem fra jobben og leter etter middagsoppskrifter på mobilen. Når du er på vei til butikken starter du oppvaskmaskinen gjennom en app på mobilen slik at oppvasken er ren til du er hjemme. Vel fremme i butikken lurer du på hvilke matvarer du trenger til middagen og titter på mobilen for å finne ut når melken går ut og om du har flere egg igjen. Når du kommer hjem ser du at vaskemaskinen har oppdatert seg og at bomullsprogrammet bruker nå enda mindre energi. Du lader maskinen, men i steden for å vaske med en gang, lar du maskinen selv kjenne etter når strømprisen er lavest og starter vasken da.

Kjente produkter, ny teknologi
Hvordan er dette mulig? Ved å kombinere velkjente produkter med nye teknologier, har produsentene gjort det mulig å få hvitevarer som kan holde kontakten med deg når du er ute av huset. LG Electronics kaller teknikken Smart ThinQ.

– Ved hjelp av en pekeskjerm på kjøleskapet kan du enkelt surfe, finne oppskrifter, kontrollere temperaturen og holde orden på maten din. Når du setter varene i kjøleskapet kan du enkelt registrere varene som finnes i skapet, forteller Sebastian Bengtsson, som er produktspesialist for hvitevarer hos LG Electronics.

Som på en smarttelefon bruker du fingeren for å kontrollere skjermen. Du drar enkelt og greit en melkekartong fra menyen som finnes på kjøleskapsskjermen. Smart Manager vet når varene går ut på dato, hva du har i skapet, og kan enkelt gi deg beskjed hvis noen matvarer snart går ut på dato.

Strømgjerrige
Dette er bare én av løsningene. En annen løsning, Smart Grid, lar deg utnytte variasjonene i strømprisen gjennom døgnet.

– At LGs produkter er Smart Grid-ready innebærer at så snart lokale strømselskaper innfører neste generasjons el-nett, kan maskinene ta imot signaler som sørger for at strømnettet brukes kun når det er billigst og mest ressurseffektivt, forteller Bengtsson.

 Stadig nye muligheter
Utviklingen går raskt i teknologiens verden, og det vi ikke en gang har forestilt oss i dag, kan bli morgendagens virkelighet. LG har forsøkt å ta høyde for dette.

– Smart Adapt fungerer slik at den kobler seg opp mot nettet og leter etter de nyeste oppdateringene og oppdaterer seg senere automatisk. Det kan være så enkelt som at du vil ha tilgang til den nyeste appen til ditt smarte kjøleskap, eller at vaskemaskinen din kan få et nytt program med lavere energiforbruk. Hvitevarene henger rett og slett med i den tekniske utviklingen, forklarer Bengtsson.

Selskapet har også utviklet et feilsøkverktøy, som lar deg finne ut hva som er feil med hvitevaren uten å måtte tilkalle reperatør. Hvitevaren overfører informasjon til telefonen din, og gir deg svar på om det er en enkel feil du selv kan ordne opp i, eller om du bør kontakte servicesenteret.

11. desember 2011
Mer om Hvitevarer

Denne veien skal du sette inn bestikket

Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Derfor bør du legge en mynt i fryseren

Dette trikset er genialt - og kan redde deg fra en uhyggelig opplevelse når du kommer hjem fra ferie.

Ikea tilbakekaller «Frostfri» kjøleskap og frysere

Ikea tilbakekaller nå et begrenset antall kjøleskap og frysere av typen «Frostfri».

Unngå bråk fra kjøleskapet

Er du plaget av rumling og andre ulyder fra kjøleskapet? Noen lyder er helt naturlige, andre er et signal om at noe er galt.

Når vasket du kjøkkenvifta sist?

Å rengjøre kjøkkenvifta er viktig av flere årsaker. En fettete vifte virker dårligere, og kan føre til dårligere inneklima og i verste fall brann.

Test av oppvaskmaskiner

Forbrukerrådet har testet oppvaskmaskiner, se hvem som kom best og dårligst ut her.

Kjøleskapet skal vare lenge

Kjøleskap og frysere er blant de tekniske innretningene i huset som varer lengst. De summer og går år ut og år inn, og skaper som regel små bekymringer. Men en vakker dag er det på tide å bytte dem ut.

Åtte tips ved kjøp av hvitevarer

Skal du investere i nye hvitevarer? Få med deg denne artikkelen.

Dette fryseskapet er best i test

De europeiske forbrukerorganisasjonene har testet fryseskap. Se hvilket som ble best i test her!

Hva koster hvitevarene deg?

A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Bygg ditt eget kjølerom

Bygg kjølerom i huset og du trenger aldri mer slite med oppbevaringsplassen når du har kalas.

Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

Gasskomfyr gir effektiv matlaging

- Du både ser og føler de varme strålene fra gassen, sier gourmetkokk Edgar Ludl. Elektrisk varme kan vi ikke se. Derfor er det lettere å glemme å slå...

Siste nytt om kjøleteknologi

Skal du kjøpe nytt kjøleskap? Da bør du se på størrelse, funksjon, energiforbruk og støy. Her har det skjedd en rivende utvikling de siste årene. En...