Fra furu til frekk funkis

Det gamle furukjøkkenet, i et hus i Oslo, med profilerte dører er nylig erstattet med et stramt funkiskjøkken preget av rene og rette linjer. Rommet fremstår nå som en stilsikker ”hvit drøm” etter omfattende ombygging, og er mye lettere å holde i orden enn tidligere.


På slutten av 1980-tallet var kjøkkenet i denne boligen helt nytt og eksklusivt etter datidens målestokk med massive skapdører i tre, peis og langbord med plass til mange gjester. Eierne har storkost seg i sitt lune kokerom, og det kan nok mang en middagsgjest også nikke samtykkende til. Men paret som liker å lage mat, syntes kjøkkenet var begynt å bli slitt etter snart 20 års bruk og bestemte seg for å bytte det helt ut. Mannen i huset, som er svært nevnenyttig, gikk grundig til verks for å omskape rommet til en moderne, lys og lettstelt arena for matlaging og gjestebud. De gamle kjøkkenskapene, som var for gode til å kastes, ble solgt på finn.no. Etter å ha blitt løsnet skånsomt ned fra veggene, ble skapene båret ut til et nytt liv i et annet hus. Vegger og gulv ble deretter gjenstand for ny oppgradering. Den lyseblå tapeten ble erstattet med hvitmalte vegger. I taket skinner nye downligtsstjerner i ny himling. Tregulvet er slipt og lakkert og fremstår nå som nytt. Tidligere var gulvet lutet. Med nytt lakkstrøk er overflaten lettere å holde ren.

Ny peis er murt opp på stedet og flyttet litt lenger inn i rommet av huseier. Ildstedet har fått en ramme av stålplater fra Peisselskapet i Oslo.

Ny peis
Peisen måtte også ”avlives” for å passe inn i den nye tid og ble revet ned med slegge. Flere tunge sekker med sement ble båret inn i huset for å mure opp nytt ildsted med rette kanter og stålramme rundt åpningen. Peisen er dessuten flyttet litt lenger inn i rommet, og peissøylen ble murt helt opp til taket. Husets herre har stått for design og utførelse av den nye ”flammeslukeren” med formsassistanse fra sin kone. Ildstedet er nå godkjent som sikker varmekilde på kjøkkenet.
En av veggene i rommet, rett bak spisebordet, er dekket med en spesialblanding av flislim, for å få frem en rustikk sementstruktur i veggflaten. Med et enkelt grep har det lyse rommet fått mer karakter. Veggen slik den fremstår i sin nakne prakt er dekorativ i seg selv uten oppheng av bilder.

Nette overskap
Da vegger, gulv og peis var fiks ferdig, stod montering av skapdørene for tur. Paret har valgt store skuffeløsninger og mindre overskap i sitt nye kjøkken. Over kjøkkenbenken er det montert åpen hylle til kjøkkenutstyr og høyere overskap lenger opp på veggen. Dermed virker kjøkkenet mindre kompakt. Man får nesten en følelse av at skapene svever over benken med dette luftige grepet. Kjøkkeninnredningen er plassert i vinkelform med lange benkeplater som gir rikelig med plass til å boltre seg med matlaging.

Kjøkkendrømmen ble dessuten fullbyrdet med et komplett sett med nye hvitvarer. Paret var godt fornøyd med sitt gamle AEG kjøleskap/frys samt komfyr og oppvaskmaskin, og valgte derfor produkter fra samme produsent da utstyret skulle oppgraderes til dagens standard. Nå troner dobbeltsidig kjøleskap med stålfront frem i kjøkkenlandskapet og lydløs oppvaskmaskin er skjult bak skapdeksel. Kokesonen er flyttet til kortveggen bak peisen med siste nytt i moderne komfyrteknologi. Det hele er toppet med nytt spisestuebord i valnøttre og svingbare, sorte skinnstoler. Lampen fra Werner Panteon gir lekent lys på mørke kvelder. Det gjestfrie paret har nå fått et strøkent kjøkken som er en fornøyelse å bruke både til hverdags og fest.

Nyttig sjekkliste
Få laget en skisse av ditt nye kjøkken og kontroller at du har:

  1. Sammenhengende kjøkkenbenk rundt oppvaskbenken
  2. Avlastningsbenk som tåler varme nær komfyren
  3. Oppbevaring av tørrvarer og kjøkkenredskaper nær kjøkkenbenken
  4. Plass til avfallssortering under kjøkkenbenken
  5. Plass til oppvask på begge sider av oppvaskkummen
  6. Gulvplass nær arbeidsplass, spisebord og nær dører
  7. Plass til spisebord
  8. Oppbevaring av kjøkkenutstyr nær spiseplassen

Smarte kjøkkentips:

Servantkranen er tidløs design som det ikke er så lett å bli lei av. Produsert av Vola, av Arne Jacobsen.

Rommelig kjøle- og fryseskap står side om side med stålfronter fra AEG.

Det er i hovedsak valgt skuffer til oppbevaring av steintøy og bestikk. Skuffene er enkle å dra ut og er selvjusterende, hvis du har glemt å skyve dem på plass.

Godt arbeidslys til sysler på kjøkkenbenken besørges av mange lysspotter under hyllen.