Herregårdskjøkken til minipris

På smalt budsjett har tusenkunstneren Pia Dann skapt et herskapelig kjøkken med Ikea-moduler, noen liter med maling, enkle tekstildraperier og rikelig med Ikea-hyller. I dette frodige kjøkkenuniverset kryr det av gode ideer.

I 1999 flyttet Pia Dann fra en hektisk tilværelse i Oslo by til et fredelig liv på landet. Hun solgte leiligheten sin i Bygdøy allé, forlot jobben som interiørdesigner og startet et nytt liv på en sliten herregård på Lennartsfors, som kunstmaler. Ved en tilfeldighet så hun at eiendommen var til salgs. Etter første visitt var saken avgjort. Her bestemte hun seg for å tilbringe mye tid. Pia Dann, som opprinnelig er dansk, bosatte seg i Norge da hun var tidlig i 20-årene. Hun etablerte seg på en øy på Sørlandet med norsk mann og to barn. Senere flyttet hun til Oslo, startet eget interiørfirma og begynte å male på si. Malingen ga etter hvert såpass stor avkastning at hun i dag lever av å være malerinne på full tid, med spesialbestillinger og separatutstillinger hvert år. Den driftige 62-åringen er i besittelse av spesielle krefter. Når hun først bestemmer seg for å gjennomføre sine drømmer, går hun inn for saken med stor iver og presisjon. Hun har dessuten en egen evne til å få mye ut av lite. Med en stor dose oppfinnsomhet og ikke minst utsøkt sans for estetikk er alle rom i det store huset perfekt pusset opp

 

bildetekst
Bordet som troner midt i rommet har Pia kjøpt på loppemarked for 800 kroner. Hun har selv marmorert bordplaten, noe som gjør det gamle trehvite bordet mer staselig. Jernstolene har Pia designet selv og laget av en smed, etter nøye anvisninger fra designeren. Hyller under oppvaskbenken skjuler hun med et smart tekstildraperi i hvite og blå striper.

Landlig stil

Da kjøkkenet skulle renoveres, ble også dette gjort med enkle midler. Veggene ble kledd med panel og malt i en mild sandfarge. Gamle tregulv fikk nymalt rutemønster i grått og hvitt – og som allerede nå har fått preg av ”naturlig patina”. Pia ønsket ikke et strømlinjeformet kjøkken, hun ville ha et personlig landkjøkken som skulle kle husets sjel. Valget falt på løse skapmoduler fra Ikea, som hun har fiffet opp med nye platetopper. Skuffeseksjonen nær vinduet er forsterket med marmorplate på toppen. Her nær vinduet synes hun det er flott å bake brød, rundstykker og boller. På motsatt side har hun plassert en åpen buffet med kurver i, der det dagelige serviset har fast plass. Også her har hun forsterket bordet med en ny, solid plate i tre. Deler av treplaten er også blitt til en hylle på veggen der gamle syltetøykrukker står sirlig på rekke og rad med et rikt utvalg av krydder.

Gjennom mange år har Pia vært flittig gjest på loppemarkeder rundt omkring. På kjøkkenet troner et av hennes gode funn frem midt i rommet. Langbordet som tidligere var trehvitt har gjennomgått store forandringer med marmoreringsteknikk, utført av husfruen selv. De mange gjennomførte detaljene, slik som linhåndklær over alle kurver for å skjule rot, gamle kopper og kar på utstilling på åpne hyller, og mange staker med levende lys i, gir kjøkkenet sjelfull atmosfære. Pias kjøkken er et godt bevis på at man ikke trenger å spandere store beløp for å få et komfortabelt liv i husets hjerterom.     

 

Kostnader (cirkapriser):

 

Benkeskap Värde, Ikea            3 950

Kurver, Ikea                             625

Kjøpmannsdisk Värde, Ikea       4 950

Tekstiler                               2 000

Maling                                  2 000

Hyller                                   1 000

Marmorplate og treplater         5 000

Totalt                                19 525

 

 

bildetekst
 

Fakta om Lennartsfors herregård

Hovedhuset på gården rommer 650 kvadratmeter fordelt på to fulle etasjer. Loft og kjeller kommer i tillegg. Eiendommen ble oppført i 1843 av Lennart Uggla. I 1999 overtok Pia Dann gården som har 15 mål tomt og sjøutsikt mot Lelången, som ligger like ved Årjäng, et par timers kjøring fra Oslo. I 2004 ble boken “Et hus fullt av drømmer” gitt ut på Kagge Forlag, der Pia Dann forteller sin historie om oppussingen av herregården, og om sitt nye kunstnerliv langt fra Oslos travle gater. Boken er ført i pennen av Toppen Bech, illustrert med vakre fotografier av Mette Randem.

 

 

bildetekst

I et benkeskap fra serien Värde fra Ikea, har Pia Dann plassert kjøkkentøy som er i daglig bruk. På toppen av skapet har hun lagt en ny, solid benkeplate, som gjør at buffetskapet trer frem som et grasiøst møbel i rommet.

 

bildetekst

Pia Dann slapper av et øyeblikk sammen med hunden sin, dachsen Ninni.

 

 

 

23. oktober 2008
Mer om Kjøkkeninnredning

Nordmenn velger tradisjonelt og klassisk

Nordmenn liker den moderne og minimalistiske kjøkkenstilen, men velger likevel klassisk og tradisjonelt hjemme.

Nytt kjøkken med små midler

Klart det går an å få et flott og velfungerende kjøkken med små midler. Følg med på besøk i et kjøkken som ble nytt med helt egne løsninger.

Hva er beste utforming av kjøkkenet?

En effektiv arbeidsplass på kjøkkenet gjør hverdagen lettere. Men hva er den beste utforming?

Nytt kjøkken på 1-2-3

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen for å få et nytt kjøkken. Med enkle grep kan du friske opp og fornye mye.

Høstens kjøkkentrender

Høstens kjøkkentrender er preget av smarte løsninger og elegant design.

Kjøkkeninnredning - nye impulser og idéer

For å få et grep om mulighetene, kan det være lurt å besøke byggevarehusene og kikke litt på utstillingsmodellene.

Tidløs eleganse på kjøkkenet

Etter omfattende ombygging har et ekteparet på Ullern byttet ut sitt gamle 1970-talls kjøkken med et nytt tidløst landkjøkken, preget av høy kvalitet og smarte løsninger.

Merethes Hus - kjøkkenet

Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Klassisk og funksjonelt kjøkken

Et klassisk og funksjonelt kjøkken var drømmen! Kjøkkenet skulle passe inn i en gård fra 1800-tallet, men ha moderne løsninger slik at det også ble...

Italiensk kjøkkenglede

Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville ha da hun skulle fornye kjøkkenet i det nyervervede huset i Drammen.

Friskt og kult kjøkken

Det gamle kjøkkenet ble som nytt med frisk tapet, stilig vinyl og smårutete fliser.

8 smarte kjøkkentips fra Inmente

Her får du åtte grunnleggende råd når du skal planlegge kjøkkenet ditt.

Rommelig på Risløkka

På dette kjøkkenet er trivselsfaktoren høy. Her foregår alt fra matlaging til lekselesing.

Slitesterkt kjøkken for aktiv familie

Med tre barn i huset valgte familien på Jar i Bærum å bygge nytt kjøkken i materialer som tåler røff bruk. Corian-benkeplater, industriparkett, flislagt...

Luftig kjøkkenløsning

Eneboligen fra 1973 på Bekkelagshøgda var moden for full renovering da eieren flyttet inn i sitt gamle barndomshjem. Han valgte å rive flere av veggenen...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no