Bilde: Thomas Floyd

Kokkens kjøkken

I den gamle drengestuen på Røer gård på Nesodden har kokken Anna Røer skapt personlig atmosfære på kjøkkenet. Norske bondeantikviteter og fargerike tekstiler fra Asia er en sjelden miks.

Akkurat her har det stått en stor grue i gamle dager, sier husets frue som er spesialist på asiatisk matlaging.
Hun peker på et punkt på den ene langveggen på kjøkkenet, der det ble bakt brød i en steinovn i gamle dager.

– Av og til kan jeg fornemme at det har vært folksomt og stor aktivitet på kjøkkenet i den gamle drengestuen, hevder Anna.For over 100 år siden besto dette huset av kun to rom. Fremdeles er det like lavtunder taket som den gang. Kjøkkenet er utvidet i flere etapper. For ti år siden ble siste utvidelse sluttført med påbygg i to etasjer. Det gamle huset som tidligere var rødmalt, er ikke til å kjenne igjen fra sitt opprinnelige og enkle uttrykk. Nå fremstår boligen som en idyll med god plass og komfort.

Kjøkkenet er utvidet med spisestue og utgang til overbygget terrasse. Det nye tilbygget er tegnet av arkitekt Eivind Øyen. Han har tilført det 100 år gamle huset samtidspreg med store vinduer ikontrast til de opprinnelige,
som er utstyrt med hvitmalte sprosser.

Hvit og tidløs kjøkkeninnredning fra Norema og blåmalte vegger utgjør den klassiske rammen på Annas kjøkken. På gulvet er det lagt høvlet ask fra egen skog. Røer gård har 5000 mål skog og 400 mål dyrket mark. Den gamle herregården har vært i familien til Anna Røers mann siden 1600-tallet.Gamle møbler fra bruktbutikker og fra låven på gården gir rommet landlig preg. Hjemmelaget kjøkkenøy: På låven på gården fant Anna et gammelt bord, som hun har fikset på ved å legge en steinplate på toppen. Nå fungerer møbelet som praktisk kjøkkenøy.Friske tekstiler fra Asia bryter frekt inn i den tradisjonsrike og bonderomantiske stilen.


Kokken Anna Røer Opprinnelig fra Tyskland. Bosatt på Røer gård på Nesodden med sin norske mann. Spesialist i asiatisk matlaging. Har lært matkunsten gjennom flere kurs og studieturer til Asia.

Asiatisk matambassadør
Tyskfødte Anna Røer har i en årrekke, lenge før asiatisk mat ble trendy i Norge, vært opptatt av asiatisk matlaging. Hun kom til Norge på slutten av 1970-tallet og giftet seg da med sin norske mann.


– I Asia blandes syrlige, søte og friske smaker om hverandre. Da jeg ble presentert for asiatisk mat tidlig på 1960-tallet likte jeg straks de smaksrike rettene. Kjøtt og fisk i Asia er nesten alltid tilført marinader preget av friske krydderurter.

– Gjennom en venninne fra Kina har jeg lært det meste om Asias kjøkkenkunst. Hun ga meg innsikt i en verden av spennende smaker og oppskrifter. Når lokket taes av grytene og maten er ferdig er det bare å hengi seg inn i et eventyr av rike smaksopplevelser.Etter å ha undervist i Østens kokekunst på eget kjøkken både på gården og i leiligheten i Oslo har hun någitt ut noen av sine beste oppskrifter i boken Asia.I 2007, ett år etter utgivelsen, ble Annas kokebok rangert som den femte beste kokeboken i sitt slag på verdensbasis gjennom det internasjonale forlaget Gourmand, som har base i Spania. I alt ble 20 kokebøker om asiatisk mat vurdert dette året.Hjemme på gården er det Annas mann som skjemmes bort med hjemmelaget mat. Sønnen Matihas har fløyet ut av redet, men skal en gang i fremtiden overta slektsgården, som har vært i familiens eie i 12. generasjoner. Annas mange katter, ti i alt, får også utmerket stell og pleie av sin matmor.

– Å være omgitt av katter gir masse glede. De holder meg blant annet med selskap når jeg rører i grytene. Fremdeles foretrekker jeg nesten alltid å lage middag fra grunnen av. Hjemmelaget mat skapt med omtanke og kjærlighet går nemlig aldri av moten, mener 67-åringen.

Annas fem på topp i kjøkkenet

  • Gi plass til bruksgjenstander i åpne hyller.
  • Et stort bondeskap fra gulv til tak skaper rustikk og landlig atmosfære på kjøkkenet.
  • Lag din egen kjøkkenøy av et gammelt bord toppet med steinplate.
  • Vinduer med utsikt som slipper inn dagslys trenger ikke gardiner.
  • Fargerike tekstiler kan brukes på puter og duker for å tilføre rommet «ekstra krydder».

Forbrukerinfo:
Norema kjøkkeninnredning

tlf. 61 31 81 00
www.norema.no

Asiatiske tekstiler fra Rainbow Tekstil AS
tlf. 22 17 80 88
www.rainbowtekstil.no

Skarpe kjøkkenkniver fra Zwilling
www.zwilling.com

5. august 2009
Mer om Kjøkkeninnredning

Nordmenn velger tradisjonelt og klassisk

Nordmenn liker den moderne og minimalistiske kjøkkenstilen, men velger likevel klassisk og tradisjonelt hjemme.

Nytt kjøkken med små midler

Klart det går an å få et flott og velfungerende kjøkken med små midler. Følg med på besøk i et kjøkken som ble nytt med helt egne løsninger.

Hva er beste utforming av kjøkkenet?

En effektiv arbeidsplass på kjøkkenet gjør hverdagen lettere. Men hva er den beste utforming?

Nytt kjøkken på 1-2-3

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen for å få et nytt kjøkken. Med enkle grep kan du friske opp og fornye mye.

Høstens kjøkkentrender

Høstens kjøkkentrender er preget av smarte løsninger og elegant design.

Kjøkkeninnredning - nye impulser og idéer

For å få et grep om mulighetene, kan det være lurt å besøke byggevarehusene og kikke litt på utstillingsmodellene.

Tidløs eleganse på kjøkkenet

Etter omfattende ombygging har et ekteparet på Ullern byttet ut sitt gamle 1970-talls kjøkken med et nytt tidløst landkjøkken, preget av høy kvalitet og smarte løsninger.

Merethes Hus - kjøkkenet

Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Klassisk og funksjonelt kjøkken

Et klassisk og funksjonelt kjøkken var drømmen! Kjøkkenet skulle passe inn i en gård fra 1800-tallet, men ha moderne løsninger slik at det også ble...

Italiensk kjøkkenglede

Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville ha da hun skulle fornye kjøkkenet i det nyervervede huset i Drammen.

Friskt og kult kjøkken

Det gamle kjøkkenet ble som nytt med frisk tapet, stilig vinyl og smårutete fliser.

8 smarte kjøkkentips fra Inmente

Her får du åtte grunnleggende råd når du skal planlegge kjøkkenet ditt.

Rommelig på Risløkka

På dette kjøkkenet er trivselsfaktoren høy. Her foregår alt fra matlaging til lekselesing.

Slitesterkt kjøkken for aktiv familie

Med tre barn i huset valgte familien på Jar i Bærum å bygge nytt kjøkken i materialer som tåler røff bruk. Corian-benkeplater, industriparkett, flislagt...

Luftig kjøkkenløsning

Eneboligen fra 1973 på Bekkelagshøgda var moden for full renovering da eieren flyttet inn i sitt gamle barndomshjem. Han valgte å rive flere av veggenen...