Nytt og praktisk kjøkken

Drømmen var et nytt og praktisk kjøkken. Ved hjelp av arkitekt fikk de et nytt kjøkken med stort allrom.

1970-tallshuset var ikke praktisk innredet for en barnefamilie. Men huset i seg selv var nydelig, med store vinduer og utsikt til en deilig hage med frukttrær, busker og grønt gress. Huset var godt vedlikeholdt, men eierne tenkte likevel ombygging allerede før kjøpekontrakten var signert.

Leide inn arkitekt
Det første arkitekten sa da hun kom, var: ”Dette var et upraktisk kjøkken!” Det var faktisk ikke plass til kjøkkenbord på kjøkkenet, forteller de. Familien flyttet inn for å ”bo seg litt til” før de startet oppussingen. Dermed fikk de føle litt på hvordan huset fungerte, og hva som måtte gjøres om. Arkitekt Kjellaug Sandvik Eggen fra Tønsberg ble kontaktet, og hun hadde en evne til å finne praktiske løsninger

Dobbelt så stort kjøkken
Løsningen ble å åpne kjøkkenet på to sider, samt å inkludere et soverom i arealet. Dermed ble kjøkkenet nesten dobbelt så stort, og med delvis åpen løsning til resten av huset. Fra inngangen er det beholdt en halvvegg mot kjøkkenet, mens det er åpent mot gangen og med utsikt inn mot tv-stuen og barnas rom. Terrassen langs huset ble forlenget bort til kjøkkenet, og ga en hyggelig spiseplass ute. Her har familien plass til å kunne dekke langbord når de får besøk.

Til sammen har de bygget på huset med 80 kvm, og kjøkkenet er blitt dobbelt så stort. De slo ned halve veggen mot gangen og fikk større romfølelse og en mer praktisk løsning. Her er det mye vinduer, og lyset strømmer inn fra vest.

Etter arkitektens anbefaling tegnet de inn vinduer der det allerede var vinduer fra før, for å knipe inn på budsjettet. Verandadør er satt inn der det var et gammelt vindu, og det gamle soveromsvinduet har fått samme plassering i det nye allrommet.

Tenkte praktisk
Familien prøvde hele tiden å tenke praktisk da de skulle innrede kjøkkenet: Kjøleskapet er plassert nær spisebordet, vitrineskap til dekketøy likeså. Gryteskap nær komfyren, og oppvaskmaskinen nær vasken.

Valget av kjøkken falt på Marbodal Form-Hvit med håndtak i rustfritt stål. Håndklestativ, kolonialskuffer, underlimt vask og vannsikre stålbeslag i skapbunnen under vasken er noen av fordelene. Sokkelskuffer er det tre stykker av til grytelokk, fat og kokebøker. Sokkelskuffene er også lett tilgjengelig for ungene, i en av skuffene ligger faktisk alt godteriet, ler mor.

Vitrineskapene ved spisebordet er også fra Marbodal, to skap i 80 cm bredde gir en hel vegg med oppbevaringsplass. Skapene er 30 cm dype, det samme som overskapene, og praktisk plassert.Her kan man ta dekketøyet rett ut av skapet og sette det på bordet.

Lys og luft
Overskapene har fått glass i dørene og hyller av glass for å gi mest mulig luft. Downlights er montert både inni og under skapene for å gi lys og stemning. Bare hjørneskapet har ikke glass, det fantes ikke løsning for det. Benkeplaten er svart som hvitevarene.

– Noe vi er veldig fornøyd med er vasken, skyter mor inn, den er underlimt og det er jeg glad for at vi valgte. På oppvaskbenken har de også en glassplate som brukes til skjærefjøl. Når den ikke er i bruk, ligger den dekorativt på oppvaskbenken.

Forbrukerinfo:
    •    Armatur Mora INXX, www.moraarmatur.com - tlf. 22 09 19 00
    •    Boks/brødboks, rød fra Til bords, www.tilbords.no - tlf. 55 39 23 00
    •    Byggmakker Zeiner, www.byggmakker.no - tlf. 33 35 81 00
    •    Kjøkken fra Marbodal, www.marbodal.no - tlf. 69 20 52 52
    •    Kjøleskap Husqvarna innebygget Meny, www.electrolux.no - tlf. 815 302 22
    •    Komfyr Husqvarna reginett rosmarin med pyrolyse og keramisk topp reginett panter, www.electrolux.no - tlf. 815 302 22
    •    Kopper, røde fra Porsgrund porselæn, www.porsgrund.com - tlf. 35 56 21 00
    •    Liftgardiner, ferdigsydde fra IKEA, www.ikea.no - tlf. 815 440 00
    •    Mikroovn Husqvarna passion, www.electrolux.no - tlf. 815 30 222
    •    Speil, tre røde, og lamper i spisestue fra IKEA, www.ikea.no - tlf. 815 44 000
    •    Viftehette Optica 875e med stål og glass fra Thermex, www.thermex.no - tlf. 22 21 90 20

23. oktober 2008
Mer om Kjøkkeninnredning

Nordmenn velger tradisjonelt og klassisk

Nordmenn liker den moderne og minimalistiske kjøkkenstilen, men velger likevel klassisk og tradisjonelt hjemme.

Nytt kjøkken med små midler

Klart det går an å få et flott og velfungerende kjøkken med små midler. Følg med på besøk i et kjøkken som ble nytt med helt egne løsninger.

Hva er beste utforming av kjøkkenet?

En effektiv arbeidsplass på kjøkkenet gjør hverdagen lettere. Men hva er den beste utforming?

Nytt kjøkken på 1-2-3

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen for å få et nytt kjøkken. Med enkle grep kan du friske opp og fornye mye.

Høstens kjøkkentrender

Høstens kjøkkentrender er preget av smarte løsninger og elegant design.

Kjøkkeninnredning - nye impulser og idéer

For å få et grep om mulighetene, kan det være lurt å besøke byggevarehusene og kikke litt på utstillingsmodellene.

Tidløs eleganse på kjøkkenet

Etter omfattende ombygging har et ekteparet på Ullern byttet ut sitt gamle 1970-talls kjøkken med et nytt tidløst landkjøkken, preget av høy kvalitet og smarte løsninger.

Merethes Hus - kjøkkenet

Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Klassisk og funksjonelt kjøkken

Et klassisk og funksjonelt kjøkken var drømmen! Kjøkkenet skulle passe inn i en gård fra 1800-tallet, men ha moderne løsninger slik at det også ble...

Italiensk kjøkkenglede

Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville ha da hun skulle fornye kjøkkenet i det nyervervede huset i Drammen.

Friskt og kult kjøkken

Det gamle kjøkkenet ble som nytt med frisk tapet, stilig vinyl og smårutete fliser.

8 smarte kjøkkentips fra Inmente

Her får du åtte grunnleggende råd når du skal planlegge kjøkkenet ditt.

Rommelig på Risløkka

På dette kjøkkenet er trivselsfaktoren høy. Her foregår alt fra matlaging til lekselesing.

Slitesterkt kjøkken for aktiv familie

Med tre barn i huset valgte familien på Jar i Bærum å bygge nytt kjøkken i materialer som tåler røff bruk. Corian-benkeplater, industriparkett, flislagt...

Luftig kjøkkenløsning

Eneboligen fra 1973 på Bekkelagshøgda var moden for full renovering da eieren flyttet inn i sitt gamle barndomshjem. Han valgte å rive flere av veggenen...