Planlegg ditt drømmekjøkken

Kjøkkenet skal være en praktisk arbeidsplass, ha god atmosfære og et pent interiør. Her er noen tips til hva du bør tenke på når du skal velge kjøkkenløsning.


Før du begynner med å planlegge kjøkkeninnredningen, bør du tenke gjennom hvordan du vil at kjøkkenet skal fungere og hvilken stil som passer til deg og din familie.

Blant annet bør du vurdere:
1. Hvilken farge, hvilke materialer, kjøkkendører, håndtak, benkeplater og fliser du ønsker.
2. Hvilken komfyr/platetopp, stekeovn, mikro, ventilator/hette, oppvaskmaskin, kjøl og frys som egner seg til ditt bruk.
3. Hvor i rommet spiseplassen bør være.
4. Om du ønsker kjøkkenøy, komfyrtopp eller oppvaskbeslag i hjørnet.
5. Hva slags gulv og vegger som passer inn med resten av interiøret i huset.

Ta bilder av kjøkkenet
Som regel trenger man råd og tips fra eksperter for å få utnyttet kjøkkenet på best mulig måte. Før du tar kontakt med profesjonelle kjøkkenselgere eller interiørarkitekter, bør du ta bilder av huset – og av kjøkkenet fra alle vinkler. I tillegg bør du ta nøyaktig mål av kjøkkenet (hvis du ikke har en tegning fra før). Merk av vannrør og luftekanal for ventilator på bildene/tegningen. Skriv også en ønskeliste for ditt drømmekjøkken. På den måten kan ekspertene hjelpe deg med å innrede kjøkkenet akkurat slik du ønsker det. Husk at du skal leve med kjøkkenet lenge, så bruk tid på planleggingen.

Tenk planløsning
Når man skal innrede et kjøkken er det mye annet å tenke på enn valg av farger og materialer. For å få utnyttet rommet best mulig, er det viktig med god planløsning. Her er noen råd:

Spiseplassen bør være minst 240 cm når bordet er 80 cm bredt.

Arbeidsflaten mellom komfyrtopp og oppvaskkum bør være minimum 80 cm, maksimum 140 cm.

Plasser oppvaskmaskinen slik at den ikke blokkerer arbeidsflaten når døren er åpen.
Oppbygd oppvaskmaskin er bekvemt, men legger beslag på arbeidsflaten. Det anbefales å løfte maskinen 35 cm over gulvet.

Det er godt å ha en avlastningsplass ved kjøl/frys og ved komfyr.
En oppvaskbenk med store kummer er praktisk i store kjøkken, men i små kjøkken er det bedre med ekstra arbeidsflate.

Alle dype skap bør ha uttrekkbar innredning.
Høye matskap med hel dør og uttrekkbar innredning bør unngås. Benytt isteden skuffer og kurver i slike skap.
Sørg for kildesorteringsutstyr etter behov. Runde beholdere er enklest å holde rene.

Komfyr i hjørne er en koselig løsning, men kan bli trangt når flere arbeider på kjøkkenet. Sett aldri en frittstående komfyr i hjørnet.

Et hjørne matskap løser mange problemer og gir maksimum oppbevaringsplass.

Kjøkkenøy er en flott løsning – særlig når mange hjelper til på kjøkkenet.

· Det bør være 110-120 cm mellom kjøkkenøy og øvrige skap.
· Tenk på hvordan du kan få luftekanal til ventilatoren om du ønsker komfyr i kjøkkenøya. I åpne løsninger er det vanskeligere å få bort matosen.
· Kontroller også om det går an å få frem avløp hvis du ønsker oppvaskkum i kjøkkenøya.

· En kjøkkenøy på hjul uten komfyr eller vann, fungerer meget bra som ekstra arbeidsflate, og kan trilles unna hvis man for eksempel ønsker å dekke langbord.
· Monter en benkeplate eller en annen plate under skapene hvis kjøkkenøya skal ha hjul eller synlige ben.

Benk- og overskap behøver ikke linjere. Det synes godt på tegning, men oppfattes som oftest ikke i virkeligheten.

Avstanden mellom komfyr – oppvaskkum – kjøleskap (den såkalte arbeidstriangelen) må ikke være for lang.

Vann og avløp kan ofte flyttes sideveis uten for store problemer.

Ventilasjon kan også flyttes, men jo flere bøyer desto større motstand og dermed dårligere avtrekk.

Glem ikke å planløse med foringer, slik at dører og skuffer kan åpnes uten å slå imot håndtak på kjøleskap og komfyr, gardinstenger, vindusposter og dørkarmer.

Husk lufting for komfyr og kjøl/frys. Følg monteringsanvisningene.

Kilde: Marbodal