rengjøring naturstein
Marmor er slitesterkt, men bør behandles pent. Bilde: Erol Ahmed

Slik vedlikeholder du benkeplater i stein

Bord- eller benkeplater i marmor, granitt eller skifer tåler mye, men trenger litt pleie. Følg disse rådene, så holder de (nesten) evig!

Plate i marmor, skifer eller granitt?

Naturstein er et flott materiale, som gir et eksklusivt inntrykk. Men utseendet er ikke natursteinens eneste fordel – den er nemlig også utrolig praktisk. En bordplate i naturstein krever ikke mye vedlikehold, og den tåler det meste.

Hvis du bare husker å pleie den ordentlig. Og husk: Ingen naturstein er like, og de trenger derfor ulik type vedlikehold.

 

Pleie av bordplate i kalkstein/marmor

1. Påfør bivoks

Bordplaten har godt av å få tilført bivoks eller annen voks, som er uten syre. Slik metter du bordplaten og beskytter den mot annet fett. Påfør voksen med en ufarget klut, så du ikke risikerer å misfarge den fine bordplaten din.

2. Bruk bordskånere

Marmor er et sterkt materiale som tåler varme ting som gryter og panner. Men du kan faktisk risikere at varme gjenstander trekker fettstoff opp fra bordplaten og etterlater flekker eller til og med sprekker. Derfor er det alltid lurt å bruke gryteunderlag til ekstra varme ting.

3. Bruk ALDRI syre til rengjøringen

Styr langt unna rengjøringsmidler som inneholder syre når du skal rengjøre marmorplaten din. Syren vil etse marmoren, som er en type kalkstein, og ødelegge overflaten.

4. Daglig rengøring

Varmt vann eller nøytralt rengjøringsmiddel holder til daglig rengjøring. Men til en og annen grundigere vask bør du vurdere å kjøpe et middel som er spesiallaget til kalkstein.

 

Pleie av benkeplate i graitt, gabbro, lava og lignende

1. Mett benkeplaten jevnlig

En bordplate i granitt har godt av å bli mettet jevnlig med bivoks, eller en annen syrefri voks, og bli vasket med såpespon eller kokossåpe. På den måten holder du granitten, som er et naturprodukt, flott og vedlikeholdt.

2. Tåler alle rengjøringsmidler

Granittplaten tåler alle rengjøringsmidler, så her trenger du ikke tenke på om det inneholder syre eller ikke. Likevel er det en fordel å bruke midler som er beregnet til naturstein og å unngå de med for sur PH-verdi.   

3. Bruk bordskånere

Igjen er det en lurt å bruke gryteunderlag til varme gjenstander, selv om bordplaten i naturstein er svært motstandsdyktig. Vil du skåne platen mest mulig og sikre deg mot eventuelle skader, bør du sørge for å legge noe mellom den varmen og platen.

Pleie av bordplate i skifer

1. Bevar den flotte fargen med olje

En bordplate i skifer trenger olje eller fett for å bevare den flotte fargen. Du kan enten bruke skiferolje, såpespon eller kokossåpe.

 

2. Fjern avleiringer med kalksåpe

Har skiferplaten din fått avleiringer av kalk i ujevnhetene? Dette fjerner du skånsomt med et fettavrensende produkt. Skrubb og børst overflaten til den er ren, og vask så av med vann. Videre skal du vaske skiferplaten med vann, såpe og olje.

3. Unngå syreholdige ting

Det er også lurt å unngå rengjøringsmidler med syre, da disse kan skade skiferplaten din.

Kilder: Naturstensgruppen.dk, Diapol.dk

Vil du ha flere tips og triks for hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!  

22. mars 2017
Mer om Kjøkkeninnredning

Nordmenn velger tradisjonelt og klassisk

Nordmenn liker den moderne og minimalistiske kjøkkenstilen, men velger likevel klassisk og tradisjonelt hjemme.

Nytt kjøkken med små midler

Klart det går an å få et flott og velfungerende kjøkken med små midler. Følg med på besøk i et kjøkken som ble nytt med helt egne løsninger.

Hva er beste utforming av kjøkkenet?

En effektiv arbeidsplass på kjøkkenet gjør hverdagen lettere. Men hva er den beste utforming?

Nytt kjøkken på 1-2-3

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen for å få et nytt kjøkken. Med enkle grep kan du friske opp og fornye mye.

Høstens kjøkkentrender

Høstens kjøkkentrender er preget av smarte løsninger og elegant design.

Kjøkkeninnredning - nye impulser og idéer

For å få et grep om mulighetene, kan det være lurt å besøke byggevarehusene og kikke litt på utstillingsmodellene.

Tidløs eleganse på kjøkkenet

Etter omfattende ombygging har et ekteparet på Ullern byttet ut sitt gamle 1970-talls kjøkken med et nytt tidløst landkjøkken, preget av høy kvalitet og smarte løsninger.

Merethes Hus - kjøkkenet

Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Klassisk og funksjonelt kjøkken

Et klassisk og funksjonelt kjøkken var drømmen! Kjøkkenet skulle passe inn i en gård fra 1800-tallet, men ha moderne løsninger slik at det også ble...

Italiensk kjøkkenglede

Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville ha da hun skulle fornye kjøkkenet i det nyervervede huset i Drammen.

Friskt og kult kjøkken

Det gamle kjøkkenet ble som nytt med frisk tapet, stilig vinyl og smårutete fliser.

8 smarte kjøkkentips fra Inmente

Her får du åtte grunnleggende råd når du skal planlegge kjøkkenet ditt.

Rommelig på Risløkka

På dette kjøkkenet er trivselsfaktoren høy. Her foregår alt fra matlaging til lekselesing.

Slitesterkt kjøkken for aktiv familie

Med tre barn i huset valgte familien på Jar i Bærum å bygge nytt kjøkken i materialer som tåler røff bruk. Corian-benkeplater, industriparkett, flislagt...

Luftig kjøkkenløsning

Eneboligen fra 1973 på Bekkelagshøgda var moden for full renovering da eieren flyttet inn i sitt gamle barndomshjem. Han valgte å rive flere av veggenen...