Bilde: Thomas X. Floyd

Storstue med åpent kjøkken

Rett bak Frognerparken i Oslo har et par i 30-årene pusset opp en kjedet enebolig fra 1960. Annen etasje består nå kun av ett stort rom etter at to vegger er revet ned, og fungerer som husets storstue med åpen kjøkkenløsning.

Dagslyset strømmer inn i det lyse allrommet med rause vindusrekker på to av husets kortvegger. Opprinnelig var boligen utstyrt med et lite kjøkken og en stor stue i annen etasje, som nå er gjort om til ett luftig rom. Familien på tre lever i dag det gode liv i nyoppusset bolig med strålende utsikt over byen

.

– Det var den sentrale og rolige beliggenheten samt husets store takterrasse vi umiddelbart falt for, da vi kom hit for første gang, forteller Eigil Skule. Boligen var ellers moden for oppussing. Vi rev ned flere vegger for å åpne opp rommene og for å slippe inn mer dagslys. – Der vårt nye kjøkken nå er plassert var gulvet så slitent at vi valgte å legge nytt gulv av gummi, som både er rimelig og som tåler mye tråkking uten at det synes.Den gamle parketten i fint rutemønster, som tilhørte stuedelen er bevart, slipt og lakkert. Vegger og tak i allrommet er malt i hvitt. For å få inn en kontrastfarge i interiøret har paret valgt moderne kjøkkeninnredning med grå acrylfronter.


Lange skuffer holder orden på alt kjøkkenutstyret.

Praktisk arbeidsone
Fra første etasje opp til annen etasje går det et trappeløp som også fungerer som romdeler i husets andre etasje. Trappen som tidligere var sliten og velbrukt har fått flere omganger med «speilblank» maling i grått. I en gråmalt trapp ser man ikke smuss like lett som i en hvitmalt trapp, samtidig gir fargen litt liv til rom med hvite vegger.På den ene langveggen er det plassert to rader med lange skuffer til oppbevaring av stentøy og tørrvarer. Overskapene består av en rekke med transparente skap med dører som åpnes som en luke. I det lange og smale kjøkkenrommet er det valgt to ulike benkeplater. På langveggen er det montert benkeplate i eik, som gir lun kontrast til det stramme og blanke kjøkkeninteriøret.Mot trappeløpet er det bygget arbeidsbenk med høy kant som skjuler innsyn til komfyr og utslagsvask fra spisebordet. Benkeplaten i arbeidssonen er av blank stål i harmoni til komfyr og kjøleskap også av stål. Stålbenkeplaten tåler røff bruk og vannsøl uten at platen slår sprekker. Ventilatorhetten i stål understreker ytterligere det industrielle og moderne preget i det praktiske arbeidskjøkkenet. Spisebord til 100 kr
– Jeg er opptatt av å prøve å få ned kostnadene når jeg går i gang med oppussing, sier Skule.

Det er fullt mulig å få et lekkert sluttresultat uten å velge kostbare løsninger. Benkeplaten i eik ble 50 prosent rimeligere ved at jeg fikk den spesiallaget hos en snekker fremfor å kjøpe den ferdig på mål fra kjøkkenprodusenten.

Alle hvitevarene er kjøpt som b-vare eller utstillingsmodeller for å få ned prisen. Gulvet kostet kun 500 kr per kvadratmeter og spisebordet fant jeg på loppemarked til 100 kroner. Formen og lengden på bordet var perfekt for oss og det gir interiøret særpreg.

Stolene er kopi av designstoler som opprinnelig er formet av den belgiske arkitekten Mart Stam. De forhandles gjennom Italian House, der det er mulig å kjøpe designmøbler til en rimelig pris.

– Jeg liker også å tilføre noen få detaljer som er litt overraskende i interiøret. For eksempel et moderne eller klassisk maleri, en skulptur eller en sittebenk fra fjerne himmelstrøk og gamle loppismøbler. Dette er gjenstander som kan gjøre boopplevelsen mer personlig og levende.

– Allrommet med kombinert stue og kjøkken er noe av det min samboer og jeg er mest fornøyd med etter at vi pusset opp huset. Vår sønn på snart tre år nyter også godt av mer boltreplass etter at to vegger ble revet ut. Nå kan han kjøre lekebilene sine fritt omkring i hele annen etasje mens vi følger med på hans ekspansive utfoldelse...

Forbrukerinfo
Kjøkkeninnredning
Svea Scandinavia
tlf. 23 33 81 81Benkeplate i eik
tlf. 66 80 80 73
www.larsas.com

Vinskap
Norcool
tlf. 815 69 117
www.norcool.com

Induksjonstopp og komfyr i stål
AEG
tlf. 815 30 222
www.aeg-electrolux.no

Oppvaskmaskin
Siemens
www.siemens-hvitevarer.no

Ventilatorhette i stål
Røros Metall
tlf. 72 40 94 00
www.rorosmetall.no

Kjøleskap
Whirlpool
tlf. 22 78 25 00
www.whirlpool.no

Stoler
Italian House
tlf. 67 87 00 00
www.italianhouse.no

5. august 2009
Mer om Kjøkkeninnredning

Nordmenn velger tradisjonelt og klassisk

Nordmenn liker den moderne og minimalistiske kjøkkenstilen, men velger likevel klassisk og tradisjonelt hjemme.

Nytt kjøkken med små midler

Klart det går an å få et flott og velfungerende kjøkken med små midler. Følg med på besøk i et kjøkken som ble nytt med helt egne løsninger.

Hva er beste utforming av kjøkkenet?

En effektiv arbeidsplass på kjøkkenet gjør hverdagen lettere. Men hva er den beste utforming?

Nytt kjøkken på 1-2-3

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen for å få et nytt kjøkken. Med enkle grep kan du friske opp og fornye mye.

Høstens kjøkkentrender

Høstens kjøkkentrender er preget av smarte løsninger og elegant design.

Kjøkkeninnredning - nye impulser og idéer

For å få et grep om mulighetene, kan det være lurt å besøke byggevarehusene og kikke litt på utstillingsmodellene.

Tidløs eleganse på kjøkkenet

Etter omfattende ombygging har et ekteparet på Ullern byttet ut sitt gamle 1970-talls kjøkken med et nytt tidløst landkjøkken, preget av høy kvalitet og smarte løsninger.

Merethes Hus - kjøkkenet

Slik ble kjøkkenet i Merethes hus.

Klassisk og funksjonelt kjøkken

Et klassisk og funksjonelt kjøkken var drømmen! Kjøkkenet skulle passe inn i en gård fra 1800-tallet, men ha moderne løsninger slik at det også ble...

Italiensk kjøkkenglede

Italiensk kjøkkenglede i 70-tallshus. Hvit høyglans og oljet mahogni, brede skuffer og lange arbeidsbenker. Mariann Wessel Fevang visste hva hun ville ha da hun skulle fornye kjøkkenet i det nyervervede huset i Drammen.

Friskt og kult kjøkken

Det gamle kjøkkenet ble som nytt med frisk tapet, stilig vinyl og smårutete fliser.

8 smarte kjøkkentips fra Inmente

Her får du åtte grunnleggende råd når du skal planlegge kjøkkenet ditt.

Rommelig på Risløkka

På dette kjøkkenet er trivselsfaktoren høy. Her foregår alt fra matlaging til lekselesing.

Slitesterkt kjøkken for aktiv familie

Med tre barn i huset valgte familien på Jar i Bærum å bygge nytt kjøkken i materialer som tåler røff bruk. Corian-benkeplater, industriparkett, flislagt...

Luftig kjøkkenløsning

Eneboligen fra 1973 på Bekkelagshøgda var moden for full renovering da eieren flyttet inn i sitt gamle barndomshjem. Han valgte å rive flere av veggenen...