Bilde: Thomas X. Floyd

Fotografens kjøkken

Få kjøkkenrom kan skilte med en så personlig atmosfære som dette. Med utsøkt blikk for å kombinere sarte pasteller med røffe skapdører i sort og transparent akryl har fotograf Mona Gundersen skapt et koke -og spisestuerom med et drømmende og nesten svevende preg.

- Farger i ulike nyanser av lys turkis appellerer sterkt til meg, sier Mona.

- Jeg var derfor aldri i tvil om hvilken veggfarge jeg ville ha da jeg skulle pusse opp kjøkkenet. Å finne den helt rette nyansen var mer krevende. Jeg visste eller rettere sagt følte hva jeg måtte ha, og kom til slutt frem til den perfekte blandingen.

Alt gammelt inventar som var her fra før av ble revet da oppussingen ble satt i

verk. Tak, vegger og vinduskarmer har fotografen malt selv, i tillegg til å legge fliser og montere kjøkkenskap. Fremfor hvite vinduskarmer har hun dristet seg til å bruke sølvmaling på listene rundt vinduet. En personlig løsning som fungerer perfekt til de sarte veggene i lys turkis.

Sorte og høyglansede kjøkkenskap ble valgt til underskap på to langvegger. Overskapene er i hovedsak kledd med transparente skapdører.


Praktisk krydderhylle fra 1950-tallet tilfører det moderne Ikea-kjøkkenet personlig preg. På toppen av hyllen står en samling med nostalgiske mugger. En pastellvekkerklokke i 1950-tallsstil er et

– Flere advarte meg mot å velge sorte dører på kjøkkenet fordi de fryktet dystert uttrykk. Selv var jeg aldri i tvil om dette valget heller. Sorte skap gjør rommet mindre søtt når veggene er lyse og overskapene er luftige.

Spenstige kontraster
– Jeg er glad i kontraster, særlig i å blande gammelt med nytt og omgi meg med reiseminner.

Litt humor i interiøret må også til, mener Mona.
– Spisestuestolene har jeg arvet av kunstmaler Svein Bolling. De er utrolig gode å sitte i, og gjør at gjester sjelden forlater stolene før de må...En gammel krydderhylle fra 1950-tallet har fulgt meg i mange år og den må jeg bare ha på veggen. Lysekronen er kjøpt for flere år siden hos Design for Living, og den er jeg glad i for sin stemningsskapende effekt. Når dagslyset treffer prismene og får dem til å funkle eller når jeg nesten kun har levende lys i rommet er lysekronen praktfull med tente stearinlys.

Et eikebord er nylig malt speilblankt i lys turkis med bengalack. Bordet er som et blikkfang i rommet med den behagelige turkisfargen i perfekt harmoni til veggene i nesten samme nyanse.

Gardinopphenget er også svært personlig. En tempelgardin fra Bali er hengt opp som en kappe over lyselift-gardiner i lin. Under det hvite linstoffet henger blinkende krystaller i hvite tråder festet i en list midt på vinduet. I den sølvmalte vinduskarmen har fotografen lagt selvplukkede steiner fra Italia på sirlig rekke og rad, til daglig beundring.


Ost, vin og frukter er fotografens favoritter, og står til daglig pynt og nytelse på kjøkkenbenken.

Glad i å lage mat
– Jeg koser meg når jeg lager mat. Min matsmak er preget av å ha vært på mange reiser i utlandet, både i emedets medfør og privat. Norsk mat er også spennende. De siste årene har jeg fotografert norsk mat til to ulike kokebøker. Noe som har utvidet min horisont for vår egen mattradisjon her til lands. I år har jeg blant annet syltet, noe jeg trodde jeg hadde glemt...


Et poetisk tablå på kjøkkenbordet med et gammelt trebrett pyntet med små vaser og lysestaker i fotografens favorittfargen lys turkis.

– Når jeg inviterer familie og venner til sosiale sammenkomster er det sjelden kaffe og kaker som serveres her. Ost, frukter og vin derimot, er mine favoritter. Faktisk er ost best å nyte sammen med frukt. Prøv bringebær på brie, for eksempel, det er bare nydelig, mener Mona.

– Jeg har forresten aldri hatt et så stort kjøkken før som nå. Rommet er min favoritthule i boligen. Jeg har fri utsikt til skogen gjennom kjøkkenvinduet. Når døren inn til stuen står åpen ser jeg rett ut på Oslofjorden, og himmelen med sitt skiftene lysspill. Å betrakte dagslyset, himmelen og sjøen fra kjøkkenbordet, ja det er nesten som en drøm...

– Det eneste jeg ikke er fornøyd med er laminatgulvet. Jeg håper noen kan gi meg oppskriften på hvordan jeg kan male dem lyse!

Monas fem på topp i kjøkkenet
1. Omgi deg med farger du er glad i.
2. Vær ikke redd for å blande kalde og varme farger om hverandre.
3. Slipp inn så mye dagslys som mulig i rommet. Bruk florlette gardiner som slipper gjennom lys.
4. Bland gjerne stiler. En stram kjøkkeninnredning kan fint kle lysekrone, engler på hyller, reiseminner og små skatter fra bruktbutikker.
5. Humoristiske innslag i interiøret gjør romopplevelsen mer personlig.

Fargekoder:
Kjøkkenvegger, Lady vegg 10,
fra Jotun, A-Base.
Kode, BVG-002-GV001 RE 001
Spisebord, Bengalack, helblank 90,
fra Jotun Multicolor.
Kode, NCS-0010-B50G.

Forbrukerinfo:
Kjøkkeninnredning og hvitevarer, Ikea,
www.ikea.no, tlf. 815 44 00
Maling, Jotun, www.jotun.no, tlf. 33 45 70 00
Mosaikkfliser, Höganäs,
www.hoganes.no, tlf. 22 97 42 37
Lintekstiler, Hansen&Dysvik,
www.hd.no, tlf. 22 42 94 30

10. august 2010
Mer om Kjøkken inspirasjon

Slik velger du nytt gulv til kjøkkenet

Kjøkkenet er for mange husets viktigste rom. Her trengs et gulv som tåler hverdagens utfordringer.

Slik fornyer du kjøkkenet - uten å blakke deg

Det trenger ikke koste en formue å fornye kjøkkenet. Her får du fem tips til kjøkkenfornying på lavbudsjett.

Slik gjorde de det gamle kjøkkenet topp moderne

Ved å tenke utenfor boksen ble det gamle kjøkkenet hypermoderne. – Vi kunne ikke bodd her med den løsningen som var.

Dette er de største kjøkkentrendene i 2017

Mindre hvitt, mer sosialt og fortsatt funksjonelt er noen av nøkkeltrendene for det moderne kjøkkenet. 

Få maks ut av spiseplassen

Middager, lekser, hobbysysler og spillkvelder – slik får du en fleksibel spiseplass som fyller flere funksjoner.

Ett kjøkken - tre stiler

Er du lei av ditt gamle kjøkken? Med en hvit, flislagt base, er det lett å skifte stil. Her får du tre varianter av det samme kjøkket.

Tinas beste tips til et godt kjøkken

For kjendiskokk Tina Nordström handler alt om funksjon. Få hennes beste til å skape et godt kjøkken.

Slik får du den rette balansen på kjøkkenet

BOLIGPLUSS: Det er en het trend å balansere mellom en strak og klassisk stil. Grønt er en innertier - la det bli nytt og nostalgisk!

Slik fikser du stilen

Gi kjøkkenet en ansiktsløfting! En stil som alltid holder stand er den rustikke romantikken.

Vårens friskeste serviser

Heldigvis går vi mot lysere tider. Hva med å møte våren med et flunkende nytt koppesett? Her er noen av årets beste nyheter akkurat nå!

10 nye kjøkkenfavoritter

Litt hjelp i kjøkkenet takker vel ingen nei til? Med riktig verktøy blir det lettere og går raskere å lage mat, bake og gjøre rent.

Ingrid Espelid Hovigs beste kjøkkentips

Ingrid Espelid Hovig er hele Norges matmor, og har inspirert og formidlet kokekunst til flere generasjoner TV seere. Her gir hun tips til et godt og...

Fornye kjøkkenet!

Lyst til å fornye kjøkkenet uten å skifte ut alt? Vi har funnet de nyeste innovasjonene og fiffigste løsningene. Noe for både små og store lommebøker.

Vårlige kjøkkentekstiler

Nye tekstiler i vårens glade farger er en billig og enkel måte å gi kjøkkenet et lite løft.

Skreddersydd i klassisk stil

I et staselig 1920-talls hus på Nordstrand med spisst tak og smårutede vinduer har eierne valgt å rendyrke den nostalgiske stilen også i interiøret, i...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no