Getty Images
Getty Images

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Etter en mengde sesonger av Masterchef, har vi endelig lært oss hva en såklalt "crock-pot" eller "slow cooker" - eller langtidskoker - er og hva den kan brukes til.

Hobbykokker og matenustiaster trykker denne tett inntil brystet og flere spådde at den kom til å bli årets produktnyhet på kjøkkenet. 

Langtidskokeren koker matvarer på lav varme over lengre tid (til sammenligning mot for eksempel steking og baking) som gjør at den kan stå uten tilsyn i flere timer.

Tilhengerne påstår at man kan lage alt fra gourmetmiddager til supper, desserter, gryteretter og drikkevarer og at resultatet blir perfekt hver eneste gang.

Sparer tid og penger

Ifølge nettstedet Crock-pot.com - altså originalprodusenten - ble langtidskokeren først oppfunnet på 1970-tallet for å koke bønner.

Selv skriver de at opptatte mammer og pappaer kan få mer tid til familien ved å la middagen lage seg selv, og at man også sparer penger ved å bruke billig kjøtt.

Nettstedet Allrecipes.com har en oppskrift på Texas' Pulled Pork der du legger litt olje i bunnen og deretter kjøttet. Med forskjellige sauser, litt løk og buljong over, skal kjøttet være mørt og deilig etter 5 timer. Er det for godt til å være sant?

Med et kjapt googlesøk kan man se at prisene ligger på alt fra 595 kr til over 1500 kr. De fleste typene kan justeres mellom lav, medium og høy, og enkelte har også en "holde varm"-funksjon.

Hvis du ikke har tid til å sjekke kjøttet innimellom selv, bør du passe på at du kjøper en langtidskoker med timer.

Enkelte varianter må du nemlig skru av selv, mens andre er såpass teknologiske at du kan velge om den skal stå på høy varme i 3 timer, for å deretter gå ned på temperaturen i 2 timer før den skrur seg av.


Foto: Getty Images

– En god idé

Matbloggeren Fru Timian - eller Marit Røttingsnes Westlie som hun egentlig heter - innrømmer at hun heller bruker stekeovnen fremfor å sette langtidskokeren på kjøkkenbenken. Men hun syns det er en god idé!

– Det høres mer ut som en kjøkkenmaskin jeg ville hatt stående på hytta. På en vintertid for eksempel, når man skal lage en gryte eller langtidskoke kjøtt, forteller hun.

Matbloggeren tror de som virkelig interesserer seg for nye kjøkkenmaskiner elsker den, men at hun selv syns det kan bli for mange "gadgets" som til slutt ender opp i boden.

– Som med alle mulige juicemaskiner og lignende er de spennende i en liten periode før de til slutt tar for mye plass. For noen som kunne hatt bruk for den derimot, er den en god investering.

Ulemper?

De første gangene man bruker en langtidskoker lurer man så klart på hvor effektiv den egentlig er, og om man kanskje vil ødelegge kjøttet fordi man ikke passer på.

Det finnes et par ulemper ved å koke matvarer i flere timer; blant annet vil enkelte vitamer forsvinne fra grønnsaker mens de blir kokt, så her må du nesten veie for og imot-argumentene.

På den positive siden sies det at langtidskokere er mindre farlige enn stekeovner og stekeplater på grunn av dens lave temperatur og fordi maten ligger under lokk hele tiden.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

7. mars 2016
Mer om Kjøkkenmaskiner

Kan man koke det samme vannet to ganger?

Er du redd for å koke det samme vannet to ganger? Du er ikke alene. Men nå avliver forskere myten. 

Derfor bør du putte en sitron i oppvaskmaskinen

Har du lagd noe syrlig og sitter igjen med en halv sitron? Ikke kast restene i søpla! Oppvaskmaskinen din elsker nemlig sitron!

Derfor må du ikke sette glassene opp-ned

Setter du glassene opp ned for å forhindre at de støver ned? Da risikerer du å ødelegge glassene permanent.

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron! 

Plassmangel i kjøkkenskapet? Disse 9 tingene må ut

Det fyller seg raskt opp i kjøkkenskapene - vi hjelper deg med å rydde!

5 smarte kjøkkenmaskiner med wifi som gjør livet enklere

Vi bruker apper og elektroniske maskiner daglig. Hvorfor ikke la appene gjøre jobben på kjøkkenet også? Her er 5 smarte kjøkkenmaskiner som gjør hverdag...

Vasker du opp i en skitten oppvaskmaskin?

Har du husket å rense oppvaskmaskinen? Den kan nemlig gjemme på ubehagelige overraskelser.

Rengjør blenderen på 30 sekunder

Det kan være tungvint å vaske blenderen. Heldigvis finnes det et enkelt triks som løser problemene på bare noen sekunder.

Matbloggernes favorittredskaper

Se hva Anne Brith og tre andre matbloggere ikke kan klare seg uten på kjøkkenet!

Rengjort disse i det siste?

Når rengjorde du egentlig kaffetrakteren, vannkokeren, vaffeljernet eller mikrobølgeovnen sist? Slik gjør du det rent! 

10 geniale ting til kjøkkenet

Her er kjøkkendingsene du ike visste at du trengte - før nå!

Test av kaffemaskiner

Er du en kresen kaffedrikker? Da vet vi hva du bør ønske deg til jul. De siste månedene har Vi i villa testet tre frittstående kaffemaskiner i topp­sjik...

Høstens heteste kaffetrender

Nordmenn ligger på verdenstoppen i kaffedrikking. Vi drikker i snitt 4,5 kopper kaffe hver dag og vi nyter mer og mer kaffe mot slutten av året.

Test av espressomaskiner

Vi tester fire forskjellige espressomaskiner. Her er det noe for enhver smak enten du liker lekkert design, smarte funksjoner eller vil ha flere kaffe­m...

Kaffe for den kresne

Utvalget av kaffemaskiner blir stadig større, med priser fra rundt 2000 kroner og oppover. Men før du kjøper en espressomaskin, er det flere ting du...