Bilde: iStock

Derfor må du ikke sette glassene opp-ned

Setter du glassene opp ned for å forhindre at de støver ned? Da risikerer du å ødelegge glassene permanent.

Å sette glassene i skapet med bunden opp, kan virke som en smart løsning for å unngå at de støver ned. Men visste du at det faktisk er skadelig for glassene?

For mens glass tåler kontakt med de fleste kjemikalier, tåler det dårlig fuktighet. Fuktigheten kan nemlig føre til et kjemisk angrep på glasset der enkelte deler i glassoverflaten byttes ut med vannmolekyler.

Så når du setter nyvaskede glass opp ned i skapet, stenger du fukten inne. Over tid kan det føre til at det dukker opp en hvit hinne som bryter ned glasset. Dette fenomenet kalles glasskorrosjon.

– Glasskorrosjon fører etter hvert til at glassene blir matte og ugjennomsiktige med en melkeaktig farge. Hvor mye glasset angripes avhenger av en rekke faktorer: glassets kvalitet, sammensetning og form, overflatens tilstand, oppvasktemperatur, oppvasktid, overdosering av oppvaskmiddel, vannkvalitet og fuktighet generelt, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice og Vi i villas rengjøringsekspert.

– Glasskorrosjon vil ikke skje spontant, men over lang tid og etter et stort antall oppvaskrunder. Påbegynt korrosjon vil alltid fortsette å utvikle seg, men hastigheten dette skjer med kan variere, sier hun til Viivilla.no

Kan forveksles med kalkbelegg

Glasskorrosjon kan ofte forveksles med ulike typer belegg, som kalkbelegg. Dersom det bare er belegg som gjør glassene matte kan dette fjernes ved å skylle dem i sitronsyre eller eddik.

Glasskorrosjon er det derimot lite å gjøre med hvis det først har oppstått. Noen glassverk kan reparere ved hjelp av syrepolering.

Det finnes flere forholdsregler mot glasskorrosjon. Det aller viktigste du gjør er å ikke sette glassene opp-ned i skapet, fordi det stenger fuktighet inne i glasset. Lokk og korker burde heller ikke skrus på glassbeholdere, men ligge ved siden av.

Flere ting du kan gjøre for å unngå glasskorrosjon:

– Glass bør generelt oppbevares så kjølig og tørt som mulig.

– Åpne oppvaskmaskinen med en gang slik at dampen slipper ut.

– Verdifulle glass kan med fordel tørkes med et oppvaskhåndkle rett etter vask.

– Unngå at glass slår hverandre i oppvaskmaskinen. Riper og hakk i glassoverflaten gjør glassene mer tilgjengelige for angrep.

– Bly gir økt fare for glasskorrosjon fordi blyet lett vaskes ut av glassmaterialet. Krystallglass inneholder ofte bly, og det anbefales derfor ikke at man vasker disse i oppvaskmaskinen.

– Tynnveggede glass eller glass med stett bør ikke vaskes i oppvaskamskinen siden selve spylingen kan gi skader på glassoverflaten. 

– Vask alltid glass ved lavest mulig temperatur, altså helt ikke over 55 °C, ettersom glasskorrosjon øker med økende temperatur. Velg også et skånsomt program.

– Bruk korte maskinprogrammer, for å korte ned tiden glasset har kontakt med fuktighet.

– Hardt vann bidrar også til å fremskynde vannkorrosjonsprosessen. Dersom du har hardt vann kan dette bløtgjøres ved å tilsette salt i maskinen. 

– Bruk av salt ved maskinoppvask med bløtt vann kan derimot øke risikoen for glasskorrosjon.

– Rengjør glass et par ganger i året uansett om de brukes eller ikke. Dette vil fjerne den alkaliske hinnen som dannes ved kontakt med fuktigheten i lufta. Videre er det viktig å beskytte glassene så langt det er mulig mot fuktighet for å forhindre angrep.

Kilde: Lilleborg

Få flere smarte tips og triks  – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

26. august 2017
Mer om Kjøkkenmaskiner

Kan man koke det samme vannet to ganger?

Er du redd for å koke det samme vannet to ganger? Du er ikke alene. Men nå avliver forskere myten. 

Derfor bør du putte en sitron i oppvaskmaskinen

Har du lagd noe syrlig og sitter igjen med en halv sitron? Ikke kast restene i søpla! Oppvaskmaskinen din elsker nemlig sitron!

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Plassmangel i kjøkkenskapet? Disse 9 tingene må ut

Det fyller seg raskt opp i kjøkkenskapene - vi hjelper deg med å rydde!  

5 smarte kjøkkenmaskiner med wifi som gjør livet enklere

Vi bruker apper og elektroniske maskiner daglig. Hvorfor ikke la appene gjøre jobben på kjøkkenet også? Her er 5 smarte kjøkkenmaskiner som gjør hverdag...

Vasker du opp i en skitten oppvaskmaskin?

Har du husket å rense oppvaskmaskinen? Den kan nemlig gjemme på ubehagelige overraskelser.

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Rengjør blenderen på 30 sekunder

Det kan være tungvint å vaske blenderen. Heldigvis finnes det et enkelt triks som løser problemene på bare noen sekunder.

Matbloggernes favorittredskaper

Se hva Anne Brith og tre andre matbloggere ikke kan klare seg uten på kjøkkenet!

Rengjort disse i det siste?

Når rengjorde du egentlig kaffetrakteren, vannkokeren, vaffeljernet eller mikrobølgeovnen sist? Slik gjør du det rent! 

10 geniale ting til kjøkkenet

Her er kjøkkendingsene du ike visste at du trengte - før nå!

Test av kaffemaskiner

Er du en kresen kaffedrikker? Da vet vi hva du bør ønske deg til jul. De siste månedene har Vi i villa testet tre frittstående kaffemaskiner i topp­sjik...

Høstens heteste kaffetrender

Nordmenn ligger på verdenstoppen i kaffedrikking. Vi drikker i snitt 4,5 kopper kaffe hver dag og vi nyter mer og mer kaffe mot slutten av året.

Test av espressomaskiner

Vi tester fire forskjellige espressomaskiner. Her er det noe for enhver smak enten du liker lekkert design, smarte funksjoner eller vil ha flere kaffe­m...

Kaffe for den kresne

Utvalget av kaffemaskiner blir stadig større, med priser fra rundt 2000 kroner og oppover. Men før du kjøper en espressomaskin, er det flere ting du...