Er espressomaskin noe for deg?

Mange drømmer om en egen espressomaskin, men få skjønner egentlig hva det innebærer.


<!– –>
Foto: Colourbox

Vi er blitt vant til å drikke nydelige caffe latter og sterke espressoer på kaffebarer, og det er fristende å ønske seg det samme hjemme på kjøkkenbenken. Men en god kopp espresso krever interesse og innsatsvilje.

Det kan være vanskeligere å få til en fin espresso hjemme enn f.eks. på en kaffebar. En god espresso krever nybrent kaffe, riktig malt kaffe, godt utstyr – og litt trening. En hjemmemaskin har ikke alltid de samme tekniske forutsetninger som en profesjonell maskin, og dermed blir kunnskapene til den som betjener maskinen avgjørende.

Så er espressomaskin egentlig noe for deg? Her er 10 spørsmål Norsk Kaffeinformasjon anbefaler at du tenker gjennom før du går til anskaffelse av en espressomaskin.

* Hvor ofte ønsker du å bruke den?
* Hva vil du drikke? Ren espresso eller melkebasert kaffe?
* Hvor viktig er kapasiteten? 2 espresso eller 6 caffe latte?
* Ønsker jeg en helautomatisk eller en manuell maskin?
* Er du villig til å trene for å få et godt resultat? Eller skal resultatet bli likt uansett om det er mor, far eller barn som trykker på knappen.
* I hvor stor grad er du villig til å akseptere litt kaffesøl på benken?
* Hvor mye tid er du villig til å bruke på renhold?
* Er du villig til å investere i en kvern?
* Hvilket ambisjonsnivå har du?
* Hvor mye penger er du villig til å bruke?

– I stedet for en espressomaskin til mange tusen kroner, bør du kanskje heller kjøpe en mokkakanne. Du vil ikke få creamaen som kjennetegner espressoen, men det får du heller ikke med de helautomatiske espressomaskinene dersom du har en maskin som blir stående med gamle bønner i. Mange glemmer at kaffe er en ferskvare, sier informasjonssjef ved Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes.