Bilde: Cedric Archer

Hobbykokkens favoritter

God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Kyllingprodusent Arnt- Harald Stange fra Tønsberg elsker å lage mat og betegner seg selv som en skikkelig hobbykokk.

– Jeg lager middag hver eneste dag selv om det bare er til meg selv, og inviterer gjerne venner til gode måltider i helgene, sier Arnt-Harald.

Arnt-Harald Stange er mannen bak kvalitetsproduktet Stangekylling, et begrep blant matkjennere. For ni år siden ble han da også tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for sin innsats på dette området.

– En god kjøkkenmaskin er selvsagt viktig å ha, sier Stange, og henter frem mixmasteren av merket KitchenAid. Kjøkkenmaskinen har han fått anbefalt av profesjonelle kokkevenner og er svært fornøyd. Det samme gjelder stavmixeren.


Saftsentrifugen er i daglig bruk på Stanges kjøkken. Her saft av appelsin og gulrot produsert i løpet av noen sekunder.

– Bamix’en min er helt uvurderlig. Jeg kjøpte for mange år siden og bruker den først og fremst til å jevne supper og sauser. God kyllingkraft jevnet med forskjellige grønnsaker blir til en deilig, næringsrik suppe. Kyllingkraft jevnet med sopp til en ypperlig saus, presiserer hobbykokken mens han plukker frem ulike elektriske kjøkkenhjelpemidler fra hyller og skap i sitt hyggelige og velutstyrte kjøkken på gården like utenfor Tønsberg.

Sunne safter
Spesielt glad er Arnt-Harald Stange i saftsentrifugen sin. Den er i bruk så og si hver eneste dag. Nedfallsfrukt, appelsiner, mango, fersken, bær eller grønnsaker. Saftsentrifugen fyller glass med gode sunnhetsdrikker, helt uten konserveringsmidler, på minuttet. – I tillegg et godt hjelpemiddel når jeg lager sorbeter, legger han til, og løfter frem den italienske iskrem-maskinen.

Se kjøkkenmaskiner her!

Selvlaget iskrem
– Fløteis eller sorbet – serveringsklar i løpet av en halvtime. Tilsett frukt, bær, nøtter, sjokolade eller lag deilige sorbeter, sier han entusiastisk. Foodprosessoren brukes mest til pisking av eggedosis og krem og til hakking av nøtter og urter, dessuten til rasping av grønnsaker, mens husets blender fortrinnsvis benyttes til hakking av is og til å lage smooties.

Velg kjøkkemaskin etter behov
* Er du glad i å lage mat fra grunnen av, er mulighetene mange med en skikkelig kjøkkenmaskin. Men ikke alle baker mange brød i slengen eller lager sine egne pølser. Løsningen kan da være å anskaffe en enklere maskin.

* Prisen på en kraftig kjøkkenmaskin starter på rundt 3000 kroner. Ekstrautstyr betyr som regel tillegg i prisen. Til gjengjeld har en tradisjonell kjøkkenmaskin lang levetid. Mange av modellene er så solide at de går i arv.

* Lager du mat i mindre porsjoner, kan en god foodprossessor være tilstrekkelig. Den kan i prinsippet utføre mye av det samme som en større kjøkkenmaskin, er langt rimeligere og har mange tilleggsfunksjoner inkludert i prisen.

* Med en god stavmixer kan du mose, piske og blande. Jevne sauser og supper.

* En blender hjelper deg med å mose babymat, knuse is, lage smooties, drinker og milkshake.

* Håndmixeren er grei å ha når du skal piske krem, lage eggedosis eller blande sammen enkle deiger.

* Saftsentrifuge lager sunnhetsdrinker av bær, frukt og grønnsaker på få sekunder.

* Ismaskin produserer din egen favoritt-fløteis eller sorbet i løpet av en halvtime.

9. oktober 2009
Mer om Kjøkkenmaskiner

Kan man koke det samme vannet to ganger?

Er du redd for å koke det samme vannet to ganger? Du er ikke alene. Men nå avliver forskere myten. 

Derfor bør du putte en sitron i oppvaskmaskinen

Har du lagd noe syrlig og sitter igjen med en halv sitron? Ikke kast restene i søpla! Oppvaskmaskinen din elsker nemlig sitron!

Derfor må du ikke sette glassene opp-ned

Setter du glassene opp ned for å forhindre at de støver ned? Da risikerer du å ødelegge glassene permanent.

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron! 

Plassmangel i kjøkkenskapet? Disse 9 tingene må ut

Det fyller seg raskt opp i kjøkkenskapene - vi hjelper deg med å rydde!

5 smarte kjøkkenmaskiner med wifi som gjør livet enklere

Vi bruker apper og elektroniske maskiner daglig. Hvorfor ikke la appene gjøre jobben på kjøkkenet også? Her er 5 smarte kjøkkenmaskiner som gjør hverdag...

Vasker du opp i en skitten oppvaskmaskin?

Har du husket å rense oppvaskmaskinen? Den kan nemlig gjemme på ubehagelige overraskelser.

Derfor bør du skaffe deg en "slow cooker"

Har du vurdert å skaffe deg en langtidskoker? Her er hvorfor - eller hvorfor ikke - du bør ha en stående.

Rengjør blenderen på 30 sekunder

Det kan være tungvint å vaske blenderen. Heldigvis finnes det et enkelt triks som løser problemene på bare noen sekunder.

Rengjort disse i det siste?

Når rengjorde du egentlig kaffetrakteren, vannkokeren, vaffeljernet eller mikrobølgeovnen sist? Slik gjør du det rent!

10 geniale ting til kjøkkenet

Her er kjøkkendingsene du ike visste at du trengte - før nå!

Test av kaffemaskiner

Er du en kresen kaffedrikker? Da vet vi hva du bør ønske deg til jul. De siste månedene har Vi i villa testet tre frittstående kaffemaskiner i topp­sjiktet. Her er våre erfaringer.

Høstens heteste kaffetrender

Nordmenn ligger på verdenstoppen i kaffedrikking. Vi drikker i snitt 4,5 kopper kaffe hver dag og vi nyter mer og mer kaffe mot slutten av året.

Kaffe for den kresne

Utvalget av kaffemaskiner blir stadig større, med priser fra rundt 2000 kroner og oppover. Men før du kjøper en espressomaskin, er det flere ting du...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no