1. Panteflasker
Gjør det til en vane å pante flasker og bokser jevnlig – de hører ihvertfall ikke hjemme i kjøkkenskapene. De tar bare opp plass og i tillegg tilstrekker de seg fluer.
2. Papptallerkener uten innpakning
Hvis papptallerkene fra forrige års piknik har ligget uten innpakking i kjøkkenskapet, så er det bare å kaste de. De har tiltrukket seg lukter og støv fra andre ting i skapet.
3. Ekstra kopper og krus
Helt ærlig, trenger du egentlig de 45 koppene og krusene som står i skapet? Vi skjønner at det er vanskelig å ta farvel med krus og kopper, som du har samlet opp gjennom årene eller serviset som du arvet fra mormor.
Men det er faktisk helt i orden å pakke vekk tingene du ikke bruker. Sett dem for eksempel i kjelleren eller finn et mer passende sted til tingene du er ekstra glad i.
4. Gamle kafferester
Malte kaffebønner begynner å miste smaken etter tre måneder, og når de er eldre enn 5-6 måneder så bør de kastes ut. Gi heller plassen til noe annet.
5. Boksmat
Det er mulig at du kjøpte de boksene med ansjos til en spesiell anledning – og du vet at de aldri vil bli spist. Selv om boksmat nærmest kan holde seg i det uendelige, er det kanskje på tide å kvitte seg med dem eller fjerne de fra kjøkkenskapet.
6. Åpne vinflasker
Så sant du ikke planlegger å lage eddik, så kan du trygt kvitte deg med åpne rødvinsflasker. Rødvin holder seg ikke mer enn cirka 5 dager i kjøkkenskapet.
7. Jule- og påskegodteri
Ut med det! Godteri holder seg ikke evig – og det er ikke meningen at de uspiste påskeeggene skal spises til jul.
8. Åpne mel- og sukkerposer
Særlig etter en varm sommer er det viktig å sjekke mel- og sukkerposer en ekstra gang. Hvis de ikke har vært lukket ordentlig, kan innholdet ha klumpet seg – eller enda verre: Være angrepet av møll. Det beste er å alltid oppbevare sine melposer godt lukket. Hvis de har stått helt åpne, er det best å kaste dem.
9. Gamle olivenoljeflasker
Olivenolje holder seg lenge hvis den er uåpnet og oppbevares på at kjølig og tørt sted. Men hvis den har stått i mer enn ett år og oljen har fått en blek kulør så er den bare å kaste.